Με ενεργή συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εξελίξεις που αφορούν τη νησιωτικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη, το Επιμελητήριο Εύβοιας έδωσε το «παρών» στη Γενική Συνέλευση και στο Ετήσιο Φόρουμ του Δικτύου των Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (INSULEUR), τα οποία πραγματοποιήθηκαν στην Ερμούπολη της Σύρου στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2025, με διοργανωτή το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Οι εκδηλώσεις τελέστηκαν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (Κ.Ε.Ε.Ε.) και τη θεσμική στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συγκεντρώνοντας σημαντικούς ευρωπαϊκούς, εθνικούς και τοπικούς φορείς.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Γιάννης Γεροντίτης εκπροσώπησε τον φορέα, συμμετέχοντας στις εργασίες και μεταφέροντας τη φωνή της ευβοϊκής επιχειρηματικότητας και της τοπικής οικονομίας στο ευρωπαϊκό τραπέζι διαλόγου.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Γιάννης Γεροντίτης εκπροσωπώντας το Φορέα, συμμετείχε στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης και του Ετήσιου Φόρουμ του INSULEUR που διοργανώθηκαν από το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με οικοδεσπότη το Επιμελητήριο Κυκλάδων.
Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (Κ.Ε.Ε.Ε.) και τη θεσμική στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έλαβαν χώρα με μεγάλη επιτυχία στην Ερμούπολη της Σύρου στις 17-18 Οκτωβρίου 2025, συγκεντρώνοντας ευρωπαϊκούς, εθνικούς και τοπικούς φορείς.

Στη Γενική Συνέλευση οι εκπρόσωποι από τα νησιωτικά Επιμελητήρια (Ελλάδα, Μάλτα, Ιταλία, Κροατία, Πορτογαλία), συζήτησαν για τις θεσμικές προτεραιότητες, τους στρατηγικούς προσανατολισμούς και τα τρέχοντα έργα συνεργασίας της Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένων των I-STARS, MED-Routes, MESA και CAROUSEL, που προωθούν τη βιωσιμότητα, την ψηφιακή μετάβαση και την καινοτομία στις νησιωτικές οικονομίες.

Κατά τη διάρκεια της ΓΣ ο Πρόεδρος του INSULEUR και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος παρουσίασε μια επισκόπηση του αυξανόμενου θεσμικού ρόλου του INSULEUR σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επισημαίνοντας πρόσφατα ορόσημα υπεράσπισης στα οποία συμμετείχε το Δίκτυο, όπως η αποστολή της Επιτροπής REGI στην Κέρκυρα, η πρώτη συνεδρίαση της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής του INSULEUR στη Μαγιόρκα και το Φόρουμ Πόλεων MEDA στο Κάλιαρι.
Ο κ. Ρούσσος τόνισε ότι η νησιωτική διάσταση πρέπει να ενσωματωθεί σε όλες τις πολιτικές της Ε.Ε., από τη συνοχή και τη γεωργία έως την ενέργεια και τις μεταφορές.

Τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, ακολούθησαν αυτές του Ετήσιου Φόρουμ των Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή Ευρωπαίων Αξιωματούχων όπως του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Roberta Metsola, του Επιτρόπου Αλιείας και Ωκεανών κ. Κωνσταντίνου Καδή, του ορισθέντα Προέδρου της ΕΟΚΕ κ. Seamus Boland, της Γενικής Διευθύντριας DG REGIO κας Θέμις Χριστοφίδου, του κ. Filip Reinhag, Προέδρου της CPMR, του ευρωβουλευτή κ. Διονύσιου-Φρέντι Μπελέρη, του Πέτρου Κόκκαλη, του Γιάννη Βουτσινά (Πρόεδρος ΚΕΕΕ), του Γιώργου Καββαθά (Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ) και του Μανώλη Κουτουλάκη (Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής).

Στο Ετήσιο Φόρουμ οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στον καθοριστικό ρόλο του πρωτογενούς τομέα για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας και της αυτάρκειας των νησιωτικών περιοχών, στην ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ψηφιακών εργαλείων στη γεωργία, καθώς και στη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή.
Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν ότι τα νησιά μπορούν να ηγηθούν της πράσινης μετάβασης της Ευρώπης, προωθώντας μοντέλα κυκλικής οικονομίας, ενδυναμώνοντας τις γυναίκες αγρότισσες και συνδέοντας τουρισμό και βιώσιμη γεωργία.

Την επόμενη μέρα, το Συμπόσιο Αιγαιακής Κουζίνας Κυκλάδες 2025 ανέδειξε τη σύνδεση της νησιωτικής γαστρονομίας με την ταυτότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, συνεχάρη τους διοργανωτές και αναγνώρισε τη θεσμική και οικονομική σημασία του Δικτύου Aegean Cuisine Cyclades, που ενώνει τοπικούς παραγωγούς και επαγγελματίες φιλοξενίας.

















