Επίδομα παιδιού: “Ψυχρολουσία” για τους δικαιούχους – Ποιοι πρέπει να επιστρέψουν τις δόσεις

Ποιοι και γιατί πρέπει να επιστρέψουν το επίδομα παιδιού
Εντοπίστηκαν από τις… υπηρεσίες να έχουν εκκρεμότητες με την Εφορία και πρέπει να επιστρέψουν όποιες δόσεις εισέπραξαν.

Ψυχρολουσία δέχτηκαν πάντως δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού, καθώς εντοπίστηκαν από τις… υπηρεσίες να έχουν εκκρεμότητες με την Εφορία και πρέπει να επιστρέψουν όποιες δόσεις εισέπραξαν.

Καλούνται μάλιστα να επιστρέψουν ποσά που εισέπραξαν κατά τις προηγούμενες καταβολές!! Ο ίδιος ο ΟΠΕΚΑ πάντως που τους «λαχτάρησε» είναι και εκείνος που τους ζητά να … διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, καθώς δεν έχει προκύψει οριστικά ότι… υφίσταται οφειλή. Ενημερώνει μάλιστα πως το αν χρειάζεται να επιστρέψουν κάτι στο Δημόσιο ή όχι θα το μάθουν εντός Απριλίου από τη φορολογική τους μερίδα. Ο αριθμός εκείνων που βρέθηκε «μπλεγμένος» στα «γρανάζια» των υπηρεσιών αγγίζει τις 4.000 οικογένειες, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Πώς καθορίζονται τα ποσά του επιδόματος «προσωπικής διαφοράς»

- Διαφήμιση -

Κατά τα άλλα, περισσότεροι από 1 εκατ. συνταξιούχοι θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση των 200 έως 300 ευρώ «αυτόματα» στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς χωρίς να χρειαστεί να κάνουν κάποια ενέργεια από την πλευρά τους.

Τα ποσά αυτά της έξτρα ενίσχυσης θα τα πάρουν όσοι απόμαχοι της εργασίας δεν είδαν καθόλου ή ελάχιστες αυξήσεις μετά την αναπροσαρμογή των συντάξεων στις αρχές του χρόνου. Το λεγόμενο επίδομα προσωπικής διαφοράς (έκτακτο επίδομα) διαμορφώνεται σε 200, 250 και 300 ευρώ.

Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση θα δοθεί ουσιαστικά στους συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς είτε δεν είδαν καθόλου την αύξηση του 7,75% είτε είχαν μικρότερη ωφέλεια από αυτήν.

Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από τρία κριτήρια:

Την μερική ή και καθόλου αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς
Το ύψος της σύνταξης που λαμβάνουν
Άλλες τυχόν ενισχύσεις που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα
Ποιες είναι οι 7 κατηγορίες δικαιούχων του επιδόματος «προσωπικής διαφοράς»
Ειδικότερα, οι επτά κατηγορίες των δικαιούχων είναι οι εξής:

Όσοι συνταξιούχοι δεν είδαν καμία από τις αυξήσεις που δόθηκαν και έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων που κυμαίνονται μεταξύ 800 – 1000 ευρώ τον μήνα. Πρόκειται για 120.000 περίπου συνταξιούχους (περίπου το 5% του συνόλου) με προσωπική διαφορά. Αυτοί οι συνταξιούχοι θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 300 ευρώ.

Όσοι συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορά και η μόνη ενίσχυση που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα ήταν η έκτακτη καταβολή των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα. Πρόκειται για 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους με συντάξεις έως 800 ευρώ τον μήνα. Αυτοί οι συνταξιούχοι θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 300 ευρώ.

Όσοι συνταξιούχοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων μεταξύ 1.000 – 1.100 ευρώ τον μήνα, έχουν προσωπική διαφορά και είδαν μόνο μια μικρή ενίσχυση από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά μέσο όρο 36 ευρώ τον χρόνο.

Πρόκειται για 70.000 συνταξιούχους όπου θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση των 300 ευρώ.

Όσοι συνταξιούχοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100 έως 1.600 ευρώ τον μήνα, έχουν προσωπική διαφορά και ωφελήθηκαν μόνο από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά μέσο όρο με 111 ευρώ ετησίως. Οι συνταξιούχοι αυτοί είναι 300.000 και θα λάβουν 250 ευρώ.

Όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.100 ευρώ το μήνα και είδαν αύξηση στη σύνταξή τους έως 3,49% τότε η έκτακτη ενίσχυση που θα λάβουν είναι 250 ευρώ. Αφορά 94.000 συνταξιούχους.

Περίπου 33.000 συνταξιούχοι με άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.101 έως και 1.600 ευρώ που έχουν λάβει αύξηση στη σύνταξή τους έως 3,49%. Αυτοί θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ.

Περίπου 125.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν άθροισμα συντάξεων έως 1.100 ευρώ και είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από 3,5% έως 6,99%. Αυτοί θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ.

Εξόφληση των επιδομάτων ΟΠΕΚΑ και της α΄ δόσης παιδιών

Παρασκευή 31 του μήνα καταβάλλονται και τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Συγκεκριμένα, θα εξοφληθούν:

α’ δόση επιδόματος τέκνων
Επίδομα στέγασης
Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Αναπηρικά
Επίδομα στεγαστικής συνδρομής
Επίδομα ομογενών
Επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, ν. 1296/1982
Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων
Έξοδα κηδείας
Επίδομα γέννησης
Επίδομα ορεινών & μειονεκτικών περιοχών
«Κόκκινα» Δάνεια
Προστατευόμενα τέκνα θανόντων σε φυσικές καταστροφές
Πρόγραμμα «Γέφυρα»
Επίδομα αναδοχής

πηγή: pelop.gr

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!