Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Αίτηση πριν τις εκλογές – Οι πρώτοι δικαιούχοι


Νεότερα υπάρχουν για την πολυαναμενόμενη επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα. Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις, οι πρώτοι δικαιούχοι. Αντίστροφα μετρά επιτέλους ο χρόνος για να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για ηλιακό θερμοσίφωνα με επιδότηση. Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, έδωσε τις νεότερες λεπτομέρειες λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία. Οι αιτήσεις θα γίνουν σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ανοίξει μέσα στον Μάρτιο και σίγουρα πριν τις εκλογές. Ωστόσο, παρότι υπάρχουν πάνω από 3 εκατομμύρια νοικοκυριά που διαθέτουν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, υπολογίζονται σε μόλις περίπου 150.000 εκείνοι που τελικά θα ωφεληθούν πρώτοι.

Το πρόγραμμα έχει ανακοινωθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, και αρχικά ο στόχος ήταν να «τρέξει» μέχρι το τέλος του 2022. Ο Κώστας Σκρέκας όμως πολύ νωρίτερα ανακοίνωσε ότι αυτό θα γίνει τελικά την άνοιξη, για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί σύμφωνα με τον ίδιο τέτοιου είδους εργασίες γίνονται «με καλό καιρό», αλλά και επειδή ήθελε χρόνο να δημιουργηθεί το πληροφοριακό σύστημα από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Όπως δήλωσε η κ. Σδούκου στον Alpha 9,89:

«Θα προλάβουμε και το πρόγραμμα για την αλλαγή θερμοσίφωνα, αλλά και το δεύτερο πρόγραμμα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών να είναι στον αέρα μέσα στο Μάρτιο».

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα τελευταία νέα που ισχύουν για την επιδότηση:

Η μία απαραίτητη προϋπόθεση για επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα
Για να μπορέσει κάποιος να εξαργυρώσει το voucher, θα πρέπει να έχει ήδη εγκατεστημένο ηλεκτρικό θερμοσίφωνα και να κάνει αντικατάσταση. Όχι, δηλαδή, να βάλει τώρα για πρώτη φορά απευθείας ηλιακό θερμοσίφωνα.

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Δικαιούχοι και κριτήρια
Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος θα ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους. Εφόσον βρεθούν και άλλες πηγές εσόδων, τότε θα υπάρξει και δεύτερος κύκλος. Έτσι, αρχικά, σίγουρα θα δοθεί προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους (δηλαδή χαμηλόμισθοι, πολύτεκνοι και μονογονεϊκές οικογένειες) και οι πρώτοι δικαιούχοι θα υπολογιστούν με το μέσο ετήσιο εισόδημα κάθε μέλους της οικογένειας.

Σύμφωνα με την κ. Σδούκου:

«Υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν 150 με 200 χιλιάδες δικαιούχοι».

Τέλος, εκτός του ότι θα πρέπει να υπάρχει ήδη εγκατάσταση ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, εκτός επιδότησης θα μείνουν και όσοι έχουν ήδη ηλιακό θερμοσίφωνα. Εάν δηλαδή κάποιος έχει έναν παλιό ηλιακό και θέλει να τον αλλάξει, δεν θα μπορέσει να το κάνει με την επιδότηση.

Πώς θα πάρετε το voucher αγοράς ηλιακού θερμοσίφωνα
Αφού κάνετε την αίτηση, θα λάβετε ένα voucher που θα καλύπτει μέχρι και το 60% της αγοράς ηλιακού θερμοσίφωνα. Θα γίνει δηλαδή ό,τι έγινε και με το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή». Ο δικαιούχος θα λάβει μήνυμα ότι παίρνει την επιταγή και θα οριστεί συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα μπορεί να την εξαργυρώσει.

Εξοικονόμηση ρεύματος για ηλεκτρικό θερμοσίφωνα
Μέχρι να φτάσει πάντως η Άνοιξη και να αλλάξετε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, μπορείτε να ακολουθείτε τις παρακάτω συμβουλές εξοικονόμησης:
• Μην αφήνεις τον θερμοσίφωνα αναμμένο για πολλή ώρα, αλλά μόνο για όσο χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό.
• Ρύθμισε τον θερμοστάτη του στους 40-50°C το καλοκαίρι.
• Άναβέ τον τις ώρες του νυχτερινού τιμολογίου.

iEidiseis.gr

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!