Πρόταση για την ίδρυση Ταμείου Αλληλοβοήθειας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κατέθεσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας, κ. Γιάννης Γεροντίτης.
Στην Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023 συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας, κ. Γιάννης Γεροντίτης, η εκπρόσωπος στην Κ.Ε.Ε.Ε, κα Παρασκευή Αγιοστρατίτη και ο Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, κ. Χρήστος Παύλου.
Βασικό θέμα συζήτησης της Γ.Σ. που έλαβε χώρα παρουσία εκπρόσωπων από τα Επιμελητήρια της χώρας καθώς και πλήθος άλλων θεσμικών εκπροσώπων, αποτέλεσε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Οι επιμελητηριακοί εκπρόσωποι τάχθηκαν υπέρ της ανάγκης πάταξης της φοροδιαφυγής, υπογράμμισαν ωστόσο στο σύνολο τους, ότι τα νέα οριζόντια μέτρα δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ισονομία που ζητάνε οι μικρομεσαίοι, ενώ είναι άστοχο και εντελώς άδικο να αντιμετωπίζονται εκ προοιμίου όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ως φοροφυγάδες.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας, κ. Γιάννης Γεροντίτης πρότεινε, με πρωτοβουλία της Κ.Ε.Ε.Ε., να δημιουργηθεί Ταμείο Αλληλοβοήθειας Επιχειρήσεων με τη μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας, ως μια πρωτοβουλία που θα αποτελέσει σταθμό στην ιστορία του Φορέα και θα αναδεικνύει εσαεί το κοινωνικό πρόσωπο του. Μια πρωτοβουλία που θα αποσκοπεί στην εκδήλωση αλληλεγγύης, την κοινωνική, ηθική και οικονομική προσφορά προς τον άνθρωπο και τον επιχειρηματία – συμπράττοντας κατά δύναμη – στο έργο της πολιτείας, των φιλανθρωπικών οργανώσεων, των πολιτών και άλλων, για την άμεσα αναγκαία πρώτη ανακούφιση των εκάστοτε πληγέντων, (μέσω χρηματικών ποσών, ειδών πρώτης ανάγκης κ.λπ.).
Σύμφωνα με την πρόταση το Ταμείο αυτό θα συγκεντρώνει πόρους (χρηματικό κεφάλαιο) και θα οργανώνει ομάδα εθελοντών (με εξειδίκευση σε διαφορετικούς κλάδους) για την παροχή άμεσης υποστήριξης (υλικοτεχνικής και οργανωτικής) προς τις τοπικές οικονομίες, συγκεκριμένους κλάδους ή και μεμονωμένες επιχειρήσεις με σκοπό την γρήγορη ανάκαμψή τους σε περιπτώσεις όπως, ακραίες και εκτεταμένες φυσικές καταστροφές, πανδημίες, τρομοκρατικές επιθέσεις.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, αναφερόμενος στην χρησιμότητα του Ταμείου έθεσε ως κυριότερα δεδομένα τα εξής : 1. Τις πρόσφατες καταστροφές στο νομό Ευβοίας, στη Θράκη, στη Θεσσαλία και στη Ρόδο, οι οποίες ανέδειξαν την ανάγκη συμπλήρωσης του υπάρχοντος μηχανισμού της πολιτικής προστασίας αλλά και δραστηριοποίησης των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών για τη συνδρομή τους στο έργο της αρωγής προς τους παθόντες καθώς και στο έργο αποκατάστασης των ζημιών. 2. Την αναμενόμενη τα επόμενα χρόνια αύξηση των φαινομένων φυσικών καταστροφών στη χώρα μας, λόγω της κλιματικής αλλαγής που καθιστά την περιοχή της Μεσογείου ιδιαίτερα απειλούμενη περιοχή.
Πέραν ωστόσο της πρότασης για την ίδρυση Ταμείου Αλληλοβοήθειας της Κ.Ε.Ε.Ε., ο κ. Γιάννης Γεροντίτης, ζήτησε από την ΚΕΕΕ όπως προβεί στην διερεύνηση θεμάτων νομοθεσίας του αιγιαλού και ακολούθως όπως προχωρήσει στην ομογενοποίηση και προτεραιοποίηση τους, με σκοπό την κατάθεση στη κυβέρνηση, μιας ολοκληρωμένης και βέλτιστης πρότασης επί του νομικού πλαισίου αξιοποίησης του αιγιαλού από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου έθεσε το ζήτημα λόγω της περιπλοκότητας που το διέπει και λόγω της σημαντικότητας του μέσα στο ελληνικό επιχειρείν.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών τοποθετήθηκαν : Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, κ. Ιωάννης Μασούτης, ο οποίος αναφέρθηκε στα οικονομικά της ΚΕΕΕ υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά η ΚΕΕΕ έχει ξεπεράσει αποθεματικό 6 εκατομμύριων, έχοντας σημειώσει τεράστια πρόοδο και τάξη στα οικονομικά της στοιχεία, όπως και στις διαδικασίες των διευρυμένων και των Γενικών Συνελεύσεων». Ο οικοδεσπότης της Γενικής Συνέλευσης και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής, ο οποίος παρουσίασε τη σημαντική δράση του Επιμελητηρίου για την ενίσχυση των επιχειρήσεων του νομού καθώς και σειρά προγραμμάτων που αξιοποιεί για την ενίσχυση του επιχειρείν. Αναφέρθηκε επίσης μεταξύ άλλων, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και στο θέμα της εκτροπής του Αχελώου. Η κ. Βίκυ Λοΐζου, Γενική Γραμματέας Υπουργείου Ανάπτυξης, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, η οποία δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντική η συμβολή των Επιμελητηρίων στην χώρα και πρόσθεσε ότι με χαρά η κυβέρνηση θα συνεργαστεί, ώστε να καταγραφούν καλυτέρα αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις. Τόνισε δε, ότι οι θυσίες και οι δυσκολίες μετά τα μνημόνια, την ενεργειακή κρίση και την πανδημία έχουν παρέλθει και πλέον η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με πολλές χώρες, στις επενδύσεις, τον τραπεζικό τομέα, αλλά και από άποψη οικονομικής σταθερότητας.
Τοποθετήθηκαν επίσης μεταξύ άλλων : Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κ. Μιλτιάδης Ζαμπάρας, ο Πρόεδρος του κόμματος των «Σπαρτιατών», κ. Βασίλης Στίγκας, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και εκπρόσωπος του ΚΚΕ, κ. Νικόλαος Παπαναστάσης, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κ. Παύλος Σαράκης, ο εκπρόσωπος της ΝΙΚΗΣ και βουλευτής Αχαΐας, κ. Σπύρος Τσιρώνης, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Γιώργος Καρανίκας, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα. Σοφία Εφραίμογλου, ο εκπρόσωπος του ΣΒΕ, κ. Χρήστος Γεωργίου, ο οικονομικός επόπτης, της ΚΕΕΕ κ. Βασίλης Γιαγιάκος, ο συντονιστής της Επιτροπής της ΚΕΕΕ κατά του «παραεμπορίου και της παραοικονομίας», κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου.