Ολοκληρώθηκε στις 17/10/2024 το πρώτο στάδιο του έργου που αφορά στην καταχώριση των ονομασιών Αρνάκι Καρύστου και Κατσικάκι Καρύστου στο Κοινοτικό Μητρώο Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων με την υποβολή των σχετικών φακέλων στο τμήμα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η σύνταξη των δύο φακέλων, η οποία χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, έχει ήδη τύχει της έγκρισης της αρμόδιας Επιτροπής που έχει συστήσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Οι δύο φάκελοι για τις ονομασίες Αρνάκι Καρύστου και Κατσικάκι Καρύστου, οι οποίοι υποβλήθηκαν από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Νότιας Καρυστίας θα αξιολογηθούν το προσεχές διάστημα από τις αρμόδιες εθνικές αρχές και εν συνεχεία από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ε.Ε.
Μετά τη θετική ολοκλήρωση της διαδικασίας οι ονομασίες Αρνάκι Καρύστου ΠΓΕ και Κατσικάκι Καρύστου ΠΓΕ θα έρθουν να προστεθούν στις ήδη αναγνωρισμένες ονομασίες πολλών ιδιαίτερων στερεοελλαδίτικων προϊόντων.
Το έργο εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την ανάδειξη των φημισμένων στερεοελλαδίτικων προϊόντων η οποία επιχειρείται διαχρονικά μέσω πλήθους δράσεων.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης δήλωσε σχετικά: «Τα παραδοσιακά προϊόντα σε κάθε άκρη του τόπου μας, εκτός από τη βασική πηγή εισοδήματος για την αξιοπρεπή διαβίωση χιλιάδων Στερεοελλαδιτών παραγωγών μας, αποτελούν στο πέρασμα των χρόνων βασικό στοιχείο της ταυτότητας της κάθε περιοχής και καμάρι των κατοίκων τους. Ακριβώς τη δυναμική αυτή, ερχόμαστε σήμερα να πολλαπλασιάσουμε σε συνεργασία με τον Αγροκτηνοτροφικό Σύλλογο
Νότιας Καρυστίας, με την υποβολή προς την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων των φακέλων καταχώρισης και αναγνώρισης στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) των ονομασιών Αρνάκι Καρύστου και Κατσικάκι Καρύστου. Καλή μας επιτυχία!»
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνοτροφίας και Αλιείας Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος πρόσθεσε: «Η διαδικασία σύνταξης φακέλου για τη λήψη διεθνών σημάτων πιστοποίησης είναι μία δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, απαιτεί μεγάλη προσοχή, μελέτη και πάνω απ’ όλα απαιτεί το μεράκι των παραγωγών για την ποιότητα των προϊόντων τους. Η ολοκλήρωση αποδεικνύει ότι η Περιφερειακή Αρχή εργάζεται αθόρυβα, μεθοδικά για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα τόσο στον τομέα της παραγωγής όσο και στον τομέα της διασύνδεσης αυτής με τον τουρισμό και την παγκόσμια αγορά».