Το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης είναι αποτέλεσμα της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας είπε ο πρωθυπουργός
Στην ανακοίνωση ενός πακέτου ενίσχυσης ύψους 350 εκατ. ευρώ στους πιο ευάλωτους τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ θα δοθεί επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε νοικοκυριά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Στους δικαιούχους του επιδόματος τέκνων του ΟΠΕΚΑ θα έχουμε αύξηση 150 ευρώ σε όλα τα επιδόματα π.χ. ένα ζευγάρι με δύο παιδιά θα έπαιρνε 140 ευρώ και τον Δεκέμβριο θα πάρει 350 ευρώ. Θα ενισχύσουμε με 200 ευρώ συμπολίτες μας με αναπηρία που παίρνουν επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ . Θα στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που παίρνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και τέλος θα ενισχύσουμε με 150 ευρώ και τους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν είχαν προσωπική διαφορά και αυτό θα αφορά και τους ανασφάλιστους υπερήλικες
Για τη φορολογηση των ελεύθερων επαγγελματιών: Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Θα κάνουμε παρεμβάσεις και ορισμένες διορθώσεις, αλλά ο πυρήνας του νομοσχεδίου δεν πρόκειται να αλλάξει. Ο ελεύθερος επαγγελματίας λεμε ότι η αξία του πρέπει να αξίζει τουλάχιστον όσο βγάζει κάποιος που αμοίβεται με τον κατώτατο μισθο. Στην Ελλάδα εισπράττουμε το 1/3 απο ό,τι οι ευρωπαικες χώρες. Δεν φέρνουμε τα πάνω-κάτω. Το τεκμήριο είναι μαχητό, κάποιος μπορεί να προσφύγει.
Για τη φορολόγηση: Χαρακτήρισε λάθος την οριζόντια φορολόγηση (flat tax). Πιστεύω στην προοδευτική φορολόγηση. Όποιος έχει υψηλότερα εισοδήματα πρέπει να φορολογείται αναλογικά με έναν συντελεστή που είναι λογικός. Εμείς μειώσαμε τη φορολόγηση στις επιχειρήσεις και γι αυτό όταν γκρινιάζουν οι επιχειρήσεις οτι δεν βρίσκουν προσωπικό τους λέω πληρώστε περισσότερο.
Για το κυκλοφοριακό στην Αθήνα: Είναι ένα μεγάλο ζήτημα που μας απασχολεί και δεν έχει εύκολες λύσεις καθώς όσο η οικονομία πηγαίνει καλύτερα έχουμε μεγαλύτερη κίνηση και αυτό μας υποχρεώνει να κάνουμε παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα. Υπάρχουν μακροπρόθεσμες λύσεις όπως η γραμμή 4 του Μετρό. Στον επόμενο μήνα οι ανακοινώσεις για τις παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2024 θα παραλάβουμε τα νέα λεωφορεία καθώς πολλά απο τα λεωφορεία μας είναι απαράδεκτα και δεν συμβαδίζουν με την εικόνα μιας χώρας που προοδεύει.
Θα δώσουμε έμφαση και στο ποδήλατο. Θέλω να φτιάξουμε ποδηλατοδρόμους στο κέντρο που θα έχουν νόημα. Π.χ. να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε την Πανεπιστημιούπολη ώστε να μπορεί να συνδεθεί με το κέντρο. Σε συνδυασμό με μεγαλύτερη έμφαση στον ρόλο της τροχαίας αλλά αν ήταν αυτό το πρόβλημα θα το είχαν λύσει όλες οι χώρες. Έχουμε πεπερασμένο αριθμό δρόμων και πολλά αυτοκίνητα. Γι’ αυτό θα δώσουμε έμφαση στην καλύτερη λειτουργία των λεωφορείων. Μέσα στο 2024 μπορούμε να έχουμε βελτίωση της καθημερινότητας μέσα από τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Κάμερες θα μπουν. Ο προγραμματισμός είναι για 700 ξεκινώντας από το κέντρο της Αθήνας. Από τη στιγμή που καλύπτουν δημόσιο χώρο δεν βλέπω να υπάρχει κανένα ζήτημα. Και στα ζητήαμτα της γενικότερης παραβατικότητας προσφεύγουμε σε ιδιωτικές κάμερες. Είναι καλύτερο αυτό να μπορούμε να το κάνουμε δημόσια. Υπάρχουν εργαλεία που μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε την καθημερινότητα καλύτερη.
Για τη συνάντηση με τον Χάρη Δούκα: Προσβλέπω σε μια ουσιαστική συνεργασία. Υπάρχουν αποφάσεις που άπτονται της ζωής του δήμου αλλά οι αποφάσεις είναι της κυβέρνησης. Για παράδειγμα το Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων θα προχωρήσει κανονικά. Ξέρω ότι υπάρχει συζήτηση για τη Βασιλίσσης Όλγας, στη νομολογία υπάρχει το δεδικασμένο ότι πεζοδρομείται, δεν ξεπεζοδρομείται.Πολύ δύσκολο και λάθος να ανοίξει ξανά για τα αυτοκίνητα.
Πηγή: Πρώτο Θέμα