Φορολογικές δηλώσεις: Ξεκινάει η υποβολή τους με αλλαγές στο Έντυπο Ε1

Ο πίνακας Γ2 και τα συμπληρωμένα έντυπα – Προκαταβολική παράταση έως τα τέλη Ιουλίου για την υποβολή

Από μέρα σε μέρα (αν όχι από ώρα σε ώρα) αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων για περίπου 9 εκατομμύρια υπόχρεους, αν και οι περισσότεροι φαίνεται ότι θα ασχοληθούν μετά το Πάσχα. Κύρια αιτία, η προαναγγελία από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ότι θα υπάρξει παράταση της προθεσμίας υποβολής έως τα τέλη Ιουλίου. Μοναδική εξαίρεση ίσως όσοι έχουν επιστροφή φόρου καθώς αποτελεί έναν λόγο να επισπεύσουν τη σχετική διαδικασία δεδομένου ότι πλέον τα χρήματα καταβάλλονται σε μικρό χρονικό διάστημα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν άλλες οφειλές στην εφορία.

Πάντως, το φετινό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης είναι γεμάτο με νέους κωδικούς που αφορούν όμως το νέο αντικειμενικό σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών Το ενδιαφέρον εστιάζεται στον πίνακα Γ2 της όπου συμπληρώνεται το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι κωδικοί 405-406 είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να ελέγξουν οι 735.000 ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς θα είναι προσυμπληρωμένοι από την ΑΑΔΕ με το ελάχιστο καθαρό τεκμαρτό εισόδημα. Όσοι θεωρούν ότι το εισόδημα που έχει υπολογίσει η εφορία είναι υψηλότερο από το πραγματικό θα μπορούν να το αμφισβητήσουν υποβάλλοντας αίτημα για έλεγχο ή για αντικειμενικούς λόγους στην πλατφόρμα που θα ενεργοποιήσει η ΑΑΔΕ στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 443- 444 στο Ε1 και κατά την διαδικασία ελέγχου που θα ακολουθήσει θα πρέπει να αποκαλύψουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τις δαπάνες διαβίωσής τους.

Για μισθωτούς και συνταξιούχους, δεν υπάρχουν αλλαγές στους κωδικούς της δήλωσης. Το μόνο καινούργιο είναι ότι για περίπου 900.000 μισθωτούς και συνταξιούχους με εισόδημα απο μια πηγή οι δηλώσεις θα ειναι προσυμπληρωμενες και η ΑΑΔΕ θα μπορεί να τις υποβάλλει αυτόματα στο τέλος της προθεσμίας, αν δεν το πράξουν οι υπόχρεοι.

Οι αλλαγές στους κωδικούς

Οι νέοι κωδικοί του εντύπου Ε1 που θα πρέπει να προσέξουν οι επαγγελματίες είναι οι εξής:

- Διαφήμιση -
  1. Κωδικοί 045-046: Αφορούν όσους εξαιρούνται από το ελάχιστο καθαρό εισόδημα ή δικαιούνται αναλογική μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος στην περίπτωση άσκησης δραστηριότητας για περιορισμένο χρονικό διάστημα βάσει νομοθετικής ή κανονιστικής ρύθμισης (π.χ. σχολικά κυλικεία). Στον υποπίνακα του κωδικού αυτού ο φορολογούμενος μπορεί να επιλέξει:
  • Εξαίρεση για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές
  • Εξαίρεση για καφενεία σε οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων
  • Άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για περιορισμένο χρονικό διάστημα
  1. Κωδικοί 047-048: Αφορούν όσους δικαιούνται έκπτωση 50% στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Στον υποπίνακα των κωδικών αυτών ο φορολογούμενος μπορεί να επιλέξει μία ή περισσότερες από τις κατωτέρω ενδείξεις:

  • Έχετε την ιδιότητα του πολύτεκνου ως γονέας ή απορφανισθέν (ορφανού) τέκνο;
  • Είστε γονέας μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα;
  • Είστε εκμεταλλευτής ταξί με ποσοστό ιδιοκτησίας μικρότερο ή ίσο του 25%
  • Έχετε επαγγελματική έδρα και κύρια κατοικία σε οικισμό με πληθυσμό μικρότερο των 500 κατοίκων ή σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων.

Όπως αναφέρεται στην σχετικης απόφαση της ΑΑΔΕ για την απαλλαγή ή τη μείωση κατά 50% του τεκμηρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να διαθέτουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ενώ στις περιπτώσεις που απαιτείται έλεγχος η εκκαθάριση των συγκεκριμένων δηλώσεων μετά τον έλεγχο των των δικαιολογητικών, θα ολοκληρώνεται στην αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης υπηρεσία.

  1. Κωδικοί 405-406: Στους κωδικούς αυτούς οι επαγγελματίες θα δουν προσυμπληρωμένο το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Κλικάροντας πάνω στον κωδικό θα αναδύεται πίνακας στον οποίο θα εμφανίζονται αναλυτικά οι υπολογισμοί της Φορολογικής Διοίκησης ως προς τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος.
  2. Κωδικοί 443-444:Θα πρέπει να συμπληρωθούν από όσους αμφισβητούν το τεκμαρτό εισόδημα και θα ζητήσουν τη διενέργεια ελέγχου για να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής τους για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού. Ο φορολογούμενος υποχρεούται το αργότερο εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να δηλώσει αναλυτικά στοιχεία για την περιουσιακή εικόνα και τις συνθήκες διαβίωσης τόσο του ίδιου όσο και του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων.
  3. Κωδικοί 445-446: Προσυμπληρώνεται από τη Φορολογική Διοίκηση το απαλλασσόμενο από το φόρο, εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα στην περίπτωση προσδιορισμού ελάχιστου καθαρού εισοδήματος (π.χ. φορολογούμενοι που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και αμείβονται με μπλοκάκι)

Η πληρωμή του φόρου

Όσον αφορά την πληρωμή του φόρου εισοδήματος, η καταβολή πραγματοποιείται σε 8 μηνιαίες δόσεις από τέλος Ιουλίου έως και τέλος Φεβρουαρίου 2025.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι η προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα παραταθεί εντός του Ιουλίου, το πιο πιθανό είναι να δοθεί η δυνατότητα καταβολής δύο δόσεων μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Με βάση το νέο Κώδικα, από φέτος οι φορολογούμενοι θα μπορούν να κερδίσουν έκπτωση 3% στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου ακόμα κι αν εξοφληθεί στα τέλη Αυγούστου. Για τα νομικά πρόσωπα, η εξόφληση του φόρου γίνεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!