Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος: Όλο το τελετουργικό της αλλαγής των αμφίων του Ιερού Σκηνώματος-Το σκουφάκι και η ζώνη του Οσίου- Το ταξίδι με το θαύμα από την Καππαδοκία στο Νέο Προκόπι (Βίντεο)

Της Μαρίας Καράπα

karapa maria

Τεράστιo ενδιαφέρον εντός και εκτός Ελλάδος, σε εκατομμύρια ορθόδοξους έχει προκαλέσει η είδηση, που έφερε στην δημοσιότητα το eviaonline για την επικείμενη αλλαγή των αμφίων του ιερού σκηνώματος του Οσίου Ιωάννη του Ρώσσου, που σύμφωνα με την επιθυμία του, όπως αυτή καταγράφηκε από πιστούς, θα είναι λευκά. Μάλιστα τα παλαιά άμφια θα κοπούν σε μικρά κομματάκια, ώστε να τα λάβουν ως ευλογία, όσοι πιστοί το επιθυμούν.

Σήμερα θα μεταφερθούμε νοερώς, -γιατί κανείς λαϊκός δεν μπορεί να παρίσταται στην ιερή τελετή της αλλαγής- στο τελετουργικό που ακολουθείται διαχρονικά από την εποχή που το άφθαρτο Ιερό σκήνωμα βρισκόταν στο Προκόπι της Καππαδοκίας.’

Παρίστανται αυστηρά μόνο ιερείς, που έχουν προηγουμένως όπως επιβάλλει το τελετουργικό νηστεύσει, ενώ καθ όλη την διάρκεια της αλλαγής των αμφίων, από το ιερό σκήνωμα ψάλλονται απολυτίκια με κυρίαρχο το παρακλητικό κανόνα του Οσίου. Αμέσως μετά σηκώνουν οι παριστάμενοι, στους ώμους την Ιερή Λάρνακα και την μεταφέρουν από το κουβούκλιο στο Σολέα. Σε ειδικό τραπέζι βρίσκονται τα νέα άμφια του Οσίου. Ευθύς αμέσως ανοίγεται η Λάρνακα και αρχίζουν να αλλάζουν τα άμφια .

Συμμετέχουν στην όλη τελετουργία το πολύ μέχρι 10 ιερείς με επικεφαλής -όπως και την προηγούμενη φορά το 2005- τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας Μητροπολίτη Χαλκίδας κ.κ. Χρυσόστομο. Εφέτος έχουν προσκληθεί και άλλοι Μητροπολίτες. Η διαδικασία αλλαγής των αμφίων διαρκεί περίπου τρεις ώρες με τις ψαλμωδίες, να συνεχίζονται από την πρώτη στιγμή του τελετουργικού που ξεκινάει περίπου στις 8 το βράδυ και διαρκεί έως και τρείς ώρες . Μόλις ολοκληρωθεί η αλλαγή των αμφίων το Ιερό Σκήνωμα του Οσίου Ιωάννη του Ρώσσου, τοποθετείται στη Λάρνακα και περίπου στις 11 το βράδυ ανοίγουν οι πόρτες του ναού στους πιστούς για να προσκυνήσουν. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της τελετουργίας της αλλαγής των αμφίων, είναι το γεγονός, ότι η ευωδία που προέρχεται από τον Όσιο, πλημμυρίζει την εκκλησία.

Η ημερομηνία της φετινής τελετής δεν έχει οριστεί επισήμως. Ότι ακούτε λοιπόν δεν απηχεί δεδομένη απόφαση . Άλλωστε η ημερομηνία μπορεί να αλλάξει έστω και την ύστατη στιγμή…

Την ίδια ακριβώς ιεροτελεστία ακολουθούσαν και στο Προκόπι της Καππαδοκίας οι Έλληνες πριν αναγκαστούν να φύγουν με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Αξιοσημείωτη είναι η διαδρομή που ακολουθήθηκε μέχρι να φτάσει στο Νέο Προκόπι το θαύμα που συνέβη και η επιλογή της τοποθεσίας που βρίσκεται σε μια νοητή ευθεία με το Παλαιό Προκόπι!

Οι πιστοί όμως που προσέρχονται στο ναό να προσκυνήσουν, την Χάρη του πριν η μετά φορούν το σκουφάκι του Αγίου και την ζώνη του για ευλογία.

Το βέβαιο είναι ότι ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος που εκατομμύρια πιστοί έχουν επισκεφθεί το σκήνωμά του, είναι στην καρδιά και την ψυχή, όσων ζήτησαν βοήθεια και είναι πολλοί αυτοί που ομνύουν στο όνομά του, ελπίζοντας να ζήσουν και εκείνοι το δικό τους θαύμα, που θα γιατρέψει όχι μόνο τις σωματικές αλλά και τις ψυχικές πληγές…

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!