(Αποκλειστικό) Εγγλεζονήσι (No2)-Ο εορτασμός – Έσυρε το χορό ο παπα – Διονύσης -Το γλέντι -Το έθιμο με τα καζάνια (βίντεο και φωτο)

Της Μαρίας Καράπα

Η έλευση μου στο Εγγλεζονήσι και η συμμετοχή μου σε όλη την τελετουργία του εορτασμού εκτός από την Ευλογία που με έκανε να νιώσω, μου θύμισε στιγμές από την εποχή που ήμουν παιδί. Όμορφες στιγμές, με τους γονείς, τους θείους τα ξαδέρφια. Είμαστε και μεγάλη οικογένεια δόξα τω θεώ. Ανέσυρα εικόνες από τον “σκληρό δίσκο της μνήμης.” Όμορφες εικόνες και συναισθήματα συνάμα. Τα πάντρεψα με τα τωρινά. Τα συνέκρινα αυτόματα και ανεπαίσθητα. Η σύγκριση δεν μείωσε ούτε τα τότε, ούτε τα τωρινά, αφού η γεύση ήταν η ίδια. Ανείπωτη χαρά . Μόνο που τώρα τα αδέρφια μεγαλώσαμε και πήγαμε με τα παιδιά μας. Αυτή είναι η παρακαταθήκη μας. Η Παράδοση και η Ορθοδοξία που οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας και εκείνα στα παιδιά των παιδιών τους. Το νησί, ο Άγιος και το γλέντι, θα περιμένει κάθε χρόνο όλους εμάς τους τυχερούς, του ευλογημένου τόπου που ζούμε. Την μοναδικής και αγαπημένης μας Εύβοιας.

Το evia online και το evia woman που προβάλλουν την πλούσια πολιτιστική, πολιτισμική αλλά και την Ορθόδοξη παράδοση του τόπου μας παρακολούθησαν όλο το τελετουργικό που ακολουθείται κάθε χρόνο στο Εγγλεζονήσι η αλλιώς Κτυπονήσι στην περιοχή της Δροσιάς όπου εορτάζεται ο Άγιος Νικόλαος ο Εν Βουνένοις.

Από την επιβίβαση στο πλοίο. Την αποβίβαση στο νησί, τον Εσπερινό, την τελετουργία με το έθιμο με τα καζάνια και το γλέντι. Αυτό το γλέντι που ξέρουμε πολύ καλά εμείς οι τυχεροί κάτοικοι της αρχόντισσας της Στερεάς Ελλάδας της πανέμορφης Εύβοιάς μας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, το νησάκι χρειάστηκε να καθαριστεί, να οριοθετηθούν οι διάδρομοι και τα σκαλιά που οδηγούν στο εκκλησάκι και να γίνουν γενικότερα εργασίες συντήρησης και καθαρισμού. Όπως μας δήλωσε ο Κώστας Καρβούνης, Αντιδήμαρχος και επικεφαλής του εγχειρήματος, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δροσιάς ανέλαβε όλα τα έξοδα που απαιτούνταν για τις εργασίες.

Ο κόσμος συνέρρεε κατά δεκάδες, καθώς τα δρομολόγια με τα δύο πλωτά σκάφη ήταν συχνά με αποτέλεσμα λίγο πριν ξεκινήσει το μεγάλο γλέντι το νησί να είναι κατάμεστο από κόσμο όλων των ηλικιών

Τα φαγητά φτιαγμένα με μεράκι και αγάπη, μοσχομύριζαν σε όλο το νησί! Πεντανόστιμο μοσχαράκι με μανέστρα και μανιταρόσουπα κόχλαζαν στα καζάνια και ο κόσμος τα απόλαυσε, αφού πρώτα τα ευλόγησε ο Ιερέας που όταν έφτασε η ώρα έσυρε και τον χορό !

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γλέντι συνεχίζεται και σήμερα 9 Μάϊου από τους κατασκηνωτές που βρίσκονται ήδη στο νησί αλλά και από όσες και όσους έρθουν να βιώσουν την μοναδική αυτή αίσθηση γιορτής και πίστης.

Ευχόμαστε σε όλους και όλες τους συμμετέχοντες και του χρόνου με υγεία.

– Τρίτη 9 Μάη – Πρωί 7:00 Όρθρος, Θεία λειτουργία και Αρτοκλασία. Με το πέρας της εκκλησίας περιηγηθείτε και απολαύστε την φύση του νησιού μας, κάνοντας πικ-νικ κατά τα γνωστά, ή κολύμπι.

Η μεταφορά προς και από το νησάκι, θα γίνει απ’ το λιμανάκι της Παναγίτσας Δροσιάς από νωρίς το πρωί, έως και το βράδυ της Τρίτης με 2 σύγχρονα σκάφη & συχνά δρομολόγια Παρακαλούμε σεβαστείτε τον χώρο και δείξτε την δέουσα προσοχή στο θέμα καθαριότητας και προστασίας του νησιού μας, αλλά και στην ατομική μας ασφάλεια λόγω της ιδιομορφίας του χώρου.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!