Εύβοια: «Εν ψαλμοίς»-Η πρώτη μουσική έκδοση του βυζαντινού χορού για τον Όσιο Ιωάννη τον Ρώσσο-Ύμνοι από την ακολουθία του.


Ο Βυζαντινός Χορός «Εν Ψαλμοίς» παρουσιάζει το πρώτο του πόνημα με ύμνους από την ακολουθία του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, το ιερό λείψανο του οποίου βρίσκεται στο Προκόπι Ευβοίας.
Πρόκειται για ένα καλαίσθητο άλμπουμ, βιβλίο + CD, που περιλαμβάνει τον σύντομο βίο του Αγίου, τα ποιητικά κείμενα των ψαλλομένων καθώς και το μουσικό κείμενο αυτών στη βυζαντινή σημειογραφία.


Προλογίζει και ευλογεί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.
«Οι Ύμνοι εγκωμιάζουν αξιοχρέως τον Όσιο Ιωάννη και παρουσιάζουν σε μελοποιημένη μορφή τον άγιο βίο Του και τα θαύματά Του. Διδάσκουν όλους μας και μας παρακινούν να τον μιμηθούμε…» (απόσπασμα από τον πρόλογο του Σεβασμιωτάτου στην εν λόγω έκδοση).


Ψάλλει ο Βυζαντινός Χορός «Εν Ψαλμοίς» υπό τη χοραρχία του κ. Παναγή Μιχαλιτσιάνου.
«Ήστραψεν ὡς ἥλιος, παρά τις τόσες αντιξοότητες που συνάντησε στην εγκόσμιο ζωή του, ο Άγιος Ιωάννης. Τι όμορφο και οξύμωρο σχήμα… Ο Άγιος Ιωάννης μας διδάσκει με ένα ξεχωριστό, ξεχασμένο ίσως, θα λέγαμε, ήθος. Μέσα από το βίο του μας δείχνει πως αν καλλιεργήσουμε πνευματικά τον εαυτό μας, τότε μπορούμε πράγματι με τη ζωή και τη στάση μας να γίνουμε παράδειγμα για τους γύρω μας. Επαληθεύει ίσως και τη διαπίστωση του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ: “Απόκτησε την εσωτερική σου γαλήνη και χιλιάδες άνθρωποι θα σωθούν γύρω σου, χωρίς εσύ να το ξέρεις”.
Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει μία εκλογή ύμνων από την Ασματική Ακολουθία του Αγίου. Στον ψηφιακό δίσκο περιέχονται προσόμοια από τις ακολουθίες του Εσπερινού και του Όρθρου σε σύντομο και αργό ειρμολογικό μέλος, Δοξαστικά, η Α’ και Γ’ Ωδή του κανόνα καθώς και το Κοινωνικό που ψάλλεται σε μνήμες Αγίων, μελοποιηθέν περίτεχνα, στον ήχο Δ’ (Άγια) της Παπαδικής, από τον Κωνσταντίνο Πρωτοψάλτη.


Ιδιαίτερη, όμως, μνεία πρέπει να γίνει σε ένα άλλο κομμάτι που περιέχεται στο δίσκο προς τιμήν του Αγίου. Πρόκειται για ένα οκτάηχο μάθημα με συνοδεία κρατημάτων σε κάθε μουσικό πόδι. Τα «γράμματα» είναι παρμένα από το έτερον απολυτίκιο του Αγίου που υπάρχει στην Ασματική
Ακολουθία, ενώ η σύνθεση ανήκει στο αγαπητό μέλος του χορού μας, κ. Παναγιώτη Δήμου». (απόσπασμα από το εισαγωγικό σημείωμα της εν λόγω έκδοσης, Παναγής Μιχαλιτσιάνος)
Εικόνα εξωφύλλου Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος, διά χειρός Δημητρίου Χατζηαποστόλου.
Επεξεργασία και δακτυλογράφηση μουσικών κειμένων, Κωνσταντίνος Βαγενάς.
Η ηλεκτρονική επεξεργασία και η παραγωγή του βιβλίου έγινε στις Γραφικές Τέχνες «ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ Α.Ε.».
Η ηχογράφηση-μίξη-mastering έγινε στα Sierra Studios.
Για πληροφορίες:
Ιερό Προσκύνημα Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου
Τηλ.: 22270 41209, 41275, 41462
Σελίδα στο Fb: Βυζαντινός Χορός “Εν Ψαλμοίς”
e-mail: chorosenpsalmois@gmail.com
Τηλ.: +30 6978176181

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!