Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος έχει εκκινήσει η προετοιμασία για τον εορτασμό του Αγίου Ιωάννη του Κεσκεσα και το έθιμο του κεσκεσίου.
Πλανισμα κουτάλων, έλεγχος σκευών, καθαρισμός εκκλησίας και περιβάλλοντος χώρου, προμήθεια πρώτων υλών ..
Κάπως έτσι προσμένουμε και εφέτος να γιορτάσουμε όλοι παρέα στον όμορφο Άγιο Ιωάννη στις 28-29 Αυγούστου, ανακοινώνει ο Σύλλογος νέων Αυλωναρίου
Το έθιμο του κεσκεσιού
Λίγα λόγια για τις ρίζες του εθίμου αυτού…
Η εκκλησία επιβάλλει νηστεία την ημέρα του Αποκεφαλισμού του Ιωάννη του Προδρόμου (29 Αυγούστου). Η λαϊκή παράδοση έχει επιβάλλει από αρχαιοτάτων χρόνων να παρασκευάζεται φαγητό από σιτάρι, καθώς υπήρχε άφθονο, και να σιτίζεται ο κόσμος στη μνήμη του Προδρόμου. Το έθνος κατάφερε να διατηρήσει αυτό το έθιμο, μαζί με πολλά άλλα, κατά τη διάρκεια δύσκολων καταστάσεων που πέρασε. Ο κόσμος είχε ανάγκη από τροφή και προτιμά το κεσκέσι λόγω συνήθειας αλλά και νοστιμιάς. Το έθιμο της παρασκευής του κεσκεσιού λαμβάνει χώρα την παραμονή του Αποκεφαλισμού του Ιωάννη του Προδρόμου στην εκκλησία του Ιωάννη του Προδρόμου στο Αυλωνάρι, η οποία χτίστηκε πριν από περίπου 35 χρόνια στα ερείπια παλαιού ναού. Κατά την εκσκαφή για τη θεμελίωση του ναού, βρέθηκαν θαμμένα όστρακα, γεγονός που μαρτυρά την τήρηση νηστείας την εορτή αυτή πολλά χρόνια πίσω.
Η προετοιμασία του κεσκεσιού
Το κεσκέσι παρασκευάζεται από τα εξής συστατικά: αποφλοιωμένο σιτάρι, τριμμένο κρεμμύδι, λάδι, αλάτι και τριμμένο κύμινο. Συγκεκριμένα η ποσότητα των παραπάνω συστατικών που αντιστοιχεί σε κάθε καζάνι είναι: 11 κιλά σιτάρι, 2,5 κιλά λάδι, 2,5 κιλά τριμμένο κρεμμύδι, 500 γραμμάρια αλάτι και 150 γραμμάρια κύμινο. Το κεσκέσι βράζει μέσα σε καζάνια, παλαιότερα σε φωτιά από ξύλα, και πλέον σε γκάζι. Τα καζάνια τα οποία είναι από χαλκό γανώνονται κάθε χρόνο περίπου μία εβδομάδα πριν. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή τόσο να μην παραλειφθεί το γάνωμα, όσο και κατά το βράσιμο, διότι ο χαλκός ανήκει στα βαρέα μέταλλα και αν από λάθους χειρισμούς απελευθερωθεί σε μεγάλες ποσότητες και καταναλωθεί, προκαλεί δηλητηρίαση.
Η προετοιμασία αρχίζει από το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας. Αφού πλυθούν σχολαστικά τα καζάνια, πλένεται και το σιτάρι και αφήνεται εντός του νερού να φουσκώσει 3-4 ώρες. Στη συνέχεια, μοιράζεται το σιτάρι σε κάθε καζάνι με το ανάλογο νερό και αφού αρχίσει να βράζει, προστίθεται το λάδι, έπειτα το κρεμμύδι και ανακατεύονται συνεχώς με δύο ξύλινες κουτάλες. Ανά διαστήματα προστίθεται επιπλέον νερό. Μετά από 4-5 ώρες βρασίματος και αφού έχουν περάσει 2 ώρες από την τελευταία προσθήκη νερού, ακολουθεί η προσθήκη του αλατιού και έπειτα του κύμινου. Μετά από περίπου 10 λεπτά, αφού διαλυθούν καλά, τα καζάνια κατεβαίνουν από τη «φωτιά». Αφού κρυώσει, μοιράζεται σε πλαστικά δοχεία ώστε την επόμενη ημέρα μετά τη Θεία Λειτουργία να διανεμηθεί στον κόσμο.
Οι ώρες του βρασίματος εξαρτώνται από το είδος του καρπού. Παλαιότερα, εκτός από το κεσκέσι, κάποιες οικογένειες μαγείρευαν παράλληλα ρεβίθια και χταπόδι με ρύζι ή μακαρονάκι Τα τελευταία χρόνια, το έθιμο συνεχίζεται από το Σύλλογο Νέων Αυλωναρίου, υπό την καθοδήγηση και τη βοήθεια των γυναικών του χωριού.
Πληροφορίες από: AVLONARI,such a lovely place