Εύβοια: Μέσα στα χιόνια – Το οδοιπορικό 33χλμ της ιεράς εικόνας του Αγίου Ιωάννη του Κατουνιώτη (φωτογραφίες και βίντεο)

Το πρωί του Σαββάτου 4/3 γύρω στις 9 παρά, πέρασε από την πόρτα του καθολικού του ομώνυμου ναού των Μύλων (Κατούνια) η εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.


Πλήθος πιστών συνόδεψαν και μετέφεραν στα χέρια την εικόνα διανύοντας με τα πόδια 33χλμ μέχρι τα Ψαχνά, κάτω από ευνοϊκές για την εποχή συνθήκες.

Το χωμάτινο οδόστρωμα κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής, με τις λάσπες, τα χιόνια και τα τρεχούμενα νερά (όπως φαίνεται στις φωτογραφίες) να μας συντροφεύουν..


Ένα θρησκευτικό έθιμο που διασώζεται από τα βάθη των χρόνων..

- Διαφήμιση -

Ακολουθεί πιστά το δρόμο που 90 χρόνια πριν έκαναν οι προγονοί μας για να σωθεί ο τόπος από την μάστιγα των ακρίδων. Τότε που ο εύφορος κάμπος της Μεσσαπίας είχε χτυπηθεί από μεγάλο, πολυπληθές και αδηφάγο σμήνος που κατέστρεφε τα πάντα.

Μη έχοντας άλλη ελπίδα οι κάτοικοι προσέφυγαν στην βοήθεια της θαυματουργής εικόνας . Το θαύμα έγινε . Οι ακρίδες εξαφανίστηκαν αλλά η πίστη παραμένει ζώσα

Η παραλαβή της Ιερής Εικόνας πραγματοποιήθηκε στις 18:00 από τον ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΨΑΧΝΩΝ.

Εν συνεχεία τελέστηκε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου και ακολούθησε Ιερά Αγρυπνία.

Ο Ι. Ναός παρέμεινε ανοιχτός κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ η Ι. Εικόνα θα αναχωρήσει, για να επιστρέψει στη βάση της, την Δευτέρα 6 Μαρτίου, στις 7:00 το πρωί. Καλούνται οι φιλέορτοι χριστιανοί να προσέλθουν, να συμπροσευχηθούν και να λάβουν την ευλογία του Αγίου.

Ευχαριστούμε θερμά τον Νικόλα Καρατζά για τις πληροφορίες

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!