Εύβοια : Ρίγος συγκίνησης στους ναούς με τον Εσταυρωμένο (βίντεο και φωτο)

Συγκινητική και κατανυκτική η ατμόσφαιρα χθες Μ. Πέμπτη στις ενορίες της Εύβοιας όπου το απόγευμα διαβάστηκαν τα 12 Eυαγγέλια που περιγράφουν τα γεγονότα από τη σύλληψη έως και την ταφή του Χριστού (Ακολουθία των Παθών)

Ανάμεσα στο 5ο και το 6ο Ευαγγέλιο ψάλλεται το αντίφωνο «Σήµερον κρεµᾶται ἐπὶ ξύλου, ὁ ἐν ὕδασι τὴν γῆν κρεµάσας. Στέφανον ἐξἀκανθῶν περιτίθεται, ὁ τῶν Ἀγγέλων Βασιλεύς. Ψευδῆ πορφύραν περιβάλλεται, ὁ περιβάλλων τὸν οὐρανὸν ἐν νεφέλαις. Ῥάπισµα κατεδέξατο, ὁ ἐν Ἰορδάνῃ ἐλευθερώσας τὸν Ἀδάµ. Ἣλοις προσηλώθη, ὁ Νυµφίος τῆς Ἐκκλησίας. Λόγχῃ ἐκεντήθη, ὁ Υἱὸς τῆς Παρθένου. Προσκυνοῦµέν σου τὰ Πάθη Χριστέ. Δεῖξον ἡµῖν, καὶ τὴν ἔνδοξόν σου Ἀνάστασιν» και ο Εσταυρωμένος λιτανεύεται από τους ιερείς.

Οι πιστοί συγκινημένοι, υποκλίνονται στο Θείο Δράμα και ραίνουν τον Εσταυρωμένο Χριστό με λουλούδια, ενώ οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα.

Σύμφωνα με τις Γραφές, ο Ιησούς σταυρώθηκε στις 9 το πρωί, με το μαρτύριό Του να κρατάει πάνω στον σταυρό έξι ώρες.

- Διαφήμιση -

Μετά το πέρας των 12 Ευαγγελίων, στις εκκλησίες ο κόσμος συγκεντρώνει τα λουλούδια προκειμένου να ξεκινήσει το στόλισμα του Επιταφίου, το οποίο θα υποδεχτεί το σώμα του Χριστού την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί.


Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τον Άγιο Δημήτριο Χαλκίδας, την Ευαγγελίστρια Κανήθου, τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Κύμης,τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιστιαίας και τον Ιερό Ναό Ευβοέων Αγίων  
Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!