Εύβοια: Το εξωκλήσι της Αγ. Αικατερίνης που χτίστηκε μετά από όραμα

Σήμερα εορτάζει το εξωκλήσι της Αγίας Αικατερίνης στην Τριάδα Ευβοίας, περιοχή Φηγές.
Ο ναός της Αγίας Αικατερίνης βρίσκεται 2 περίπου χλμ. Βορειανατολικά (ΒΑ) της Τριάδας με κατεύθυνση προς Άτταλη.


Ο ναός που συναντάται σήμερα είναι χτισμένος γύρω στα μέσα 20ου αι. περίπου, στα ερείπια παλιότερου ναού, που πιθανότατα να εξυπηρετούσε τις ανάγκες των κατοίκων που ζούσαν στο χωριό των Φηγών, μέχρι τα τέλη του 19ου αι. (Σύμφωνα με έγγραφο του 1881, όταν διορίστηκε εφημέριος ο ιερέας Γεώργιος Κεχρής, το έτος 1873, που εξυπηρετούσε τα χωριά Τριάδα, Φηγές και Πισσώνα, ζούσε στις Φηγές, μόνιμα, μια οικογένεια). Σύφωνα με μαρτυρίες, ο κτήτορας του νέου ναού είχε δει όραμα την Αγία Αικατερίνη και έτσι έκτισε εκκλησάκι αφιερωμένο στη μνήμη της.

Εκεί βρέθηκαν λείψανα του Αγίου Σώζοντος σ’ ένα μικρό πήλινο δισκοπότηρο, τα οποία φυλάσσονται σε λειψανοθήκη στον Άγιο Σπυρίδωνα, τον κύριο ναό του χωριού. Μεταφερθήκαν εκεί, διότι η Αγία Αικατερίνη, πέραν της γιορτής της είναι κλειστή όλο τον χρόνο.


Στον εξωτερικό χώρο της νέας εκκλησίας σώζονται τμήματα κιόνων (σπόνδυλοι), ολόκληροι και θραυσματικά σωζόμενοι, από τον παλαιότερο βυζαντινό ναό, που χωροθετείται λίγα μέτρα βορειότερα και πιθανόν ήταν αφιερωμένος στην Υπεραγία Θεοτόκο ή στην Ζωοδόχο Πηγή.
Υπάρχουν ξενώνες και λοιποί βοηθητικοί, οι οποίοι σήμερα φαίνονται εγκαταλειμμένοι.
(Φωτό αρχείου: σχολική εκδρομή το 1967)
Πηγή:

- Διαφήμιση -
  • Παπακωνσταντίνου Λ., 1972, «Η Ευβοϊκή Μεσσαπία».
  • Λουπίδου Ι., Καρατζάς Ν., 2015, Τριάδα Ευβοίας, ο άνθρωπος, ο τόπος και η ιστορία του.
  • Καρατζάς Ν., Μαντζώρου Ι., Καραγκούνη Ν., Τσίρης Α., 2019, Τουριστικός, ιστορικός, ενημερωτικός οδηγός, Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων.
  • http://www.triadaevias.net/
Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!