Εύβοια – Κυριακή των Βαΐων: Το έθιμο με τα βάγια της πεθεράς στη νύφη της!

ÊÕÑÉÁÊÇ ÔÙÂÍ ÂÁÉÙÍ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//E

Καθώς αυτή η ημέρα έχει μεγάλη σημασία για την Ορθοδοξία μας από τα πρώτα κιόλας χρόνια του χριστιανισμού αναπτύχθηκαν διάφορα έθιμα που πολλά από αυτά επιβιώνουν έως στις μέρες μας. Πρώτα από όλα, για να τιμηθεί αυτή η ξεχωριστή μέρα στολίζονται όλοι οι ναοί με κλαδιά από δάφνες, μυρτιές ή ελιές ενώ κατά το τέλος της λειτουργίας μοιράζονται στους πιστούς τα βάγια.

Στα βυζαντινά χρόνια ο αυτοκράτορας ήταν εκείνος που μοίραζε βάγια και σταυρούς στο πλήθος. Τα κλαδιά αυτά, σε πολλά σημεία της χώρας μας, τα απέδωσαν δυνάμεις ιαματικές αλλά και αποτρεπτικές από το κακό μάτι. Τα κρατούσαν στο εικονοστάσι για προστασία, τα κρεμούσαν στις εισόδους των σπιτιών, στα δε νιόπαντρα ζευγάρια τα μοίραζαν για το καλό του γάμου τους. Τα κρεμούσαν ακόμα και στα οπωροφόρα δέντρα και στα κηπευτικά τους. Πίστευαν πως με αυτό τον τρόπο βοηθούσαν την καρποφορία τους και έδιωχναν τα βλαβερά έντομα.

Πάμε να δούμε όμως το έθιμο της Κύμης Ευβοίας που διηγείται η Σταυρούλα Μυλωνά

Το Σάββατο του Λαζάρου, κάθε πεθερά που έχει κάνει καινούργια νύφη θα ετοιμάσει με υπομονή και μεγάλη μαεστρία τη βάγια για τη νύφη της. Αρχικά θα διαλέξει ένα ανθισμένο κλαδί βάγιας, θα ψαλιδίσει ένα ένα τα φύλλα και θα τοποθετήσει στο κέντρο ένα κόκκινο γαρύφαλλο το οποίο θα δέσει με λευκή- σατέν κορδέλα και αφού κάνει διπλό φιόγκο, θα κρεμάσει επάνω ένα κόσμημα που θα έχει λίρα ή πεντόλιρο. Τέλος, θα τοποθετήσει ένα καρτελάκι με το όνομα της νύφης της και το απόγευμα στον εσπερινό, θα την πάει στην εκκλησία για να την παραδώσει στον ιερέα.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής, καταφθάνουν στην εκκλησία οι οικογένειες του νέου ζευγαριού για να καμαρώσουν τη νύφη που θα παραλάβει από τον ιερέα τη βάγια της, και με καμάρι θα στηθούν νύφη και πεθερά σε κεντρικό σημείο του ναού πλάι στις άλλες νύφες!
Τα μάτια όλων φυσικά εκείνη την ημέρα, στραμμένα επάνω στις βάγιες, για να δουν ποιας είναι η ομορφότερη και καλοστολισμένη! “ πάμε να δούμε τς’ νύφεις μι τς΄βάγεις…”
Φυσικά, κλαδάκι βάγιας θα μοιράσει ο παπάς σε όλους για ευλογία, με την οποία ο ένας χτυπά τον άλλο λέγοντας ” χρόνια πολλά-καλή Ανάσταση”

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!