Η Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον φερώνυμο ιερό ναό στην ενορία των Τσακαίων επαρχίας Καρύστου όπου υπηρέτησε ως εφημέριος ο Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλαβίτης.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ ετέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία συμπαραστατούμενος απο τον Πανοσ Αρχιμ Πρόδρομο Γκέγκε και τον Διάκονο Στυλιανό Πεταχτή.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ ο οποίος αναφέρθηκε με σημείο αναφοράς λαμβάνοντας αφορμή από τον στίχο του μεγαλυναρίου της ενάτης ωδής της εορτής Ευαγγελίζου γή χαρά μεγάλη αινείτε ουρανοί θεού την δόξα.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ αναφέρθηκε στην πνευματική ελευθερία την οποία μεταδίδει η σημερινή εορτή του Ευαγγελισμού με το μήνυμα της ενανθρώπήσεως του υιού του θεού και την εθνική ελευθερία που μας την έδωσαν οι ήρωες πρόγονοι μας με τους αγώνες τους μεταξύ αυτών τόνισε ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ υπήρξαν ηρωϊκά παραδείγματα ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Κωνσταντής Κανάρης.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα ηρωϊκά παραδείγματα των νεομαρτύρων που διατήρησαν την πίστη μας και στους αγωνιστές που μας έδωσαν την ελευθερία μας και αποτελούμε ενα ελεύθερο έθνος με παράδειγμα το μήνυμα της σημερινής διπλής εορτής του Ευαγγελισμού και της εθνικής επαναστάσεως.

Κλείνοντας το κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ απήθυνε τις πατρικές και εόρτιες ευχές του προς όλους τους πιστούς απο τις ενορίες των Τσακαίων Ραπταίων και Μεσοχωρίων που τίμησαν την εορτή τονίζοντας η σημερινή εορτή να αποτελέσει στον κάθε πιστό τον προσωπικό του ευαγγελισμό και ιδιαίτερα στους γονείς οι οποιοι οφείλουν να μεταδώσουν στα παιδιά τους το παράδειγμα της πνευματικής αγωγής εν παιδεία και νουθεσία κυρίου.

Την εορτή τίμησαν ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Μεσοχωρίων Ραπταίων και Τσακαίων κ. Γεώργιος Ρούσσης και οι πιστοί της ευρύτερης περιοχής.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και ετέλεσε την δοξολογία της εθνικής εορτής.

Η Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στους Ζάρακες.

Την θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου τίμησε και η ώμορη ενορία των Ζαράκων στον φερώνυμο ιερό ναό όπου τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου με τον οποίο συλλειτούργησαν ο Πανοσ Αρχιμ Πορφύριος Γιαννάκης και ο Διάκονος Απόστολος Μπάκουλης.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος με θέμα την σημερινή θεομητορική εορτή και την εθνική επέτειο.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νίκανδρος προέστη της Δοξολογίας της εθνικής εορτής και της επιμνημοσύνου δεήσεως στο ηρώο των πεσόντων.

Τέλος ο Σεβασμιώτατατος κ. Νίκανδρος εν όψει της εορτής του Ευαγγελισμού μετέφερε στους πιστούς τις πατρικές και εόρτιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ.


Φωτογραφίες Δημήτριος Πετρογιάννης.

Γεώργιος Γεωργόπουλος.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!