Η ιστορία της παραδοσιακής λαγάνας που χάνεται στα βάθη του χρόνου…..


Το παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος, δηλαδή φτιάχνεται χωρίς προζύμι.
Το έθιμο της λαγάνας παραμένει αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι, τραγανή, λαχταριστή και σουσαμένια και καταναλώνεται την Καθαρά Δευτέρα την πρωτονηστίσιμη Δευτέρα της Σαρακοστής.

Η ονομασία της “Καθαρά” προήλθε από τη συνήθεια που είχαν οι νοικοκυρές το πρωί της ημέρας αυτής, να πλένουν με ζεστό νερό και στάχτη όλα τα μαγειρικά σκεύη, ως “ημέρα κάθαρσης”. Στη συνέχεια τα κρεμούσαν στη θέση τους όπου και παρέμεναν μέχρι τη λήξη της νηστείας. Επίσης κατά την ημέρα αυτή εξέρχονταν όλοι οικογενειακώς στην ύπαιθρο και έστρωναν κάτω στη γη και έτρωγαν νηστίσιμα φαγητά όπως χαλβά, ελιές, ταραμά και λαγάνα. Η νόστιμη και λαχταριστή για όλους μας λαγάνα είναι ένα προϊόν άξιο σεβασμού και με πραγματική πλούσια ιστορία, θα είναι μεγάλη απώλεια για τις επερχόμενες γενεές να ξεχάσουν τις παραδόσεις μας, να ξεχάσουν τις παλιές σαρακοστιανές μυρωδιές. Πρέπει λοιπόν να μεταλαμπαδεύουμε τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας στις επερχόμενες γενιές…

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!