Την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος παρευρέθηκε, διαδοχικά, σε δύο εκδηλώσεις προς τιμήν της γυναίκας.
Αρχικά, στο αμφιθέατρο του μεγάρου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, ο Σεβασμιώτατος παρακολούθησε την εκδήλωση με θέμα «Ο κύκλος του χρόνου και οι Μικρασιατικές διατροφικές συνήθειες», που διοργάνωσε ο Σύλλογος Μικρασιατών Προσφύγων και κατοίκων Νεάπολης Χαλκίδος.
Κεντρικές ομιλήτριες ήταν η ιστορικός και συγγραφέας κ. Αρχοντία Παπαδοπούλου και η σύμβουλος διατροφής και ευζωίας κ. Γεωργία Μεγαρίτη, ενώ η χορωδία παραδοσιακής μουσικής της Σχολής Βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, με χοράρχη τον καθηγητή Βυζαντινής μουσικής κ. Θεόδωρο Κοκκορίκο και η ορχήστρα της Σχολής παραδοσιακής μουσικές «Γέφυρες» ερμήνευσαν παραδοσιακά τραγούδια αφιερωμένα στη γυναίκα.
Αργότερα στο Δημοτικό Θέατρο «Παπαδημητρίου», ο Σεβασμιώτατος παρέστη στην εκδήλωση «Γυναίκα: το φως και το σκοτάδι στη ζωή της» που διοργάνωσαν οι μαθητές του 1ου Προτύπου Λυκείου Χαλκίδος.
Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, η οποία ανέφερε ότι μόνο η λέξη «γυναίκα» κατευθύνει το νου στο φως, αφού μέσα από την ομορφιά και τη μητρότητα, ξεπηδά η ζωή και η ανάπτυξη. Μάλιστα στην εποχή μας, που οι στερεοτυπισμοί ολοένα και υποχωρούν, αναφαίνεται ότι οι γυναίκες αναλαμβάνουν νέους ρόλους και θέσεις, χωρίς να αρνούνται τους προηγουμένως κεκτημένους και φωτίζοντας με την εργασία τους δε κάθε τομέα και την συνεργασία των δύο φύλων σε περισσότερους, συνεχώς, τομείς, το κοινωνικό μας γίγνεσθαι.
Μέσα από προσωπικά βιώματά της, η κ. Δήμαρχος περιέγραψε με γλαφυρότητα τη ζωή της γυναίκας και πώς εκείνη, ως γυναίκα, εργάζεται έργα φωτός, αλλά πώς αντιστέκεται και διέλυσε τις επιθέσεις του κοινωνικού σκοταδιού.
Κλείνοντας, η κ. Ε. Βάκα προσκάλεσε όλους τους παρευρεθέντες και κυρίως της μαθήτριες και τους μαθητές, να καλλιεργήσουν τον εσωτερικό τους κόσμο ως τόπο φωτός, το οποίο θα ανατέλλει και θα μεταλαμπαδεύεται στις κοινωνικές τους αναστροφές.
Μετά την ομιλία, μαθητές και μαθήτριες παρουσίασαν μουσικοχορευτική παράσταση αφιερωμένη στις γυναίκες που υπέστησαν βία ή δολοφονήθηκαν.
Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, αφού κλήθηκε να κλείσει την εκδήλωση, συνεχάρη την κ. Δήμαρχο για το περιεχόμενο της ομιλίας της, τους συμμετέχοντες μαθητές στη βγαλμένη από τη ζωή παράσταση, την επικεφαλής των διοργανωτών και διευθύντρια του Λυκείου κ. Μαρία Ματθαίου και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.
Επεσήμανε ότι, σύμφωνα με την ορθόδοξη Θεολογία, η γυναίκα είναι ισότιμη με τον άνδρα από κτίσεως κόσμου και οι αγώνες ισονομίας ήταν απάντηση στην υποβάθμισή της, που προκλήθηκε σε περιβάλλοντα ξένα με το θέλημα του Θεού και ρεύματα που διά της αμαρτίας υποβαθμίζουν γενικώς τον άνθρωπο. Μάλιστα, ο Σεβασμιώτατος, για να καταδείξει την ορθότητα αυτής της θέσης, ανέφερε την θεολογία περί παλαιάς και νέας Εύας, δηλαδή περί της πρώτης γυναίκας που υποβαθμίστηκε διά της αμαρτίας και της Παναγίας που διά του Ιησού Χριστού, του νικητή της αμαρτίας και του θανάτου, η γυναίκα αναλαμβάνει την αξία για την οποία ήταν απαρχής προορισμένη, ως Μητέρα του Θεού και συνεργάτις της σωτηρίας των ανθρώπων.