Κυριάκος Μητσοτάκης: Στη Μητρόπολη Αθηνών παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για τα 12 Ευαγγέλια

Στο Μαρούσι το πρωί ο πρωθυπουργός – Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν κρίσιμες τις παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου

Στο πρώτο από τα 12 Ευαγγέλια που διαβάζονται στην Ακολουθία των Παθών, σε ένα απόσπασμα από το Κατά Ιωάννην, ο Θωμάς λέει προς τον Ιησού Χριστό: «Κύριε, δεν γνωρίζουμε πού πηγαίνεις. Πώς μπορούμε να ξέρουμε την οδό»; Και ο Ιησούς του απαντά «εγώ είμαι η οδός και η αλήθεια και η ζωή. Κανείς δεν έρχεται προς τον Πατέρα παρά μόνο διαμέσου εμού».

Μια παραλλαγή του ευαγγελικού αποσπάσματος θα ήταν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει σε εκλογές, παρά μόνο σε περιβάλλον καταλλαγής με την εκκλησία. Και αυτό επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα το απόγευμα θα βρεθεί στη Μητρόπολη, δίνοντας το «παρών» στην Ακολουθία των Αγίων Παθών, τα γνωστά 12 Ευαγγέλια, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Θα είναι η πρώτη παρουσία του πρωθυπουργού στη Μητρόπολη μετά από μήνες, καθώς είχε παρακολουθήσει την πρώτη λειτουργία για τη νέα χρονιά, ενώ ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου βρισκόταν στον Καναδά. Λίγες μέρες μετά από την πρωτοχρονιάτικη παρουσία του πρωθυπουργού στη Μητρόπολη, στις 8 Ιανουαρίου, ο Αρχιεπίσκοπος βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και πληροφορήθηκε τους πρωθυπουργικούς σχεδιασμούς για τον γάμο ομοφύλων. Ακολούθησε μια πολύμηνη «παγωμάρα» στις σχέσεις πολιτείας και εκκλησίας.

Έλιωσαν οι πάγοι

- Διαφήμιση -

Οι πάγοι, όμως, άρχισαν εσχάτως να λιώνουν και αυτή η εξέλιξη υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα από την κοινή παρουσία του κ. Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου στο Δήλεσι, σε δομές της εκκλησίας. Εκεί, οι δύο άνδρες έστειλαν ένα μήνυμα συνεργασίας και συμπόρευσης, παρά τις διχογνωμίες που ανά καιρούς προκύπτουν. Άλλωστε, τα πεδία συνέργειας, όπου και η εκκλησία χρειάζεται τη βοήθεια της πολιτείας, είναι πολλά.

Η επίσκεψη στο Δήλεσι, βεβαίως, χαρακτηρίστηκε ίσως περισσότερα από την ευθεία βολή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου κατά του Κυριάκου Βελόπουλου, παρά τις επιφυλάξεις συνεργατών του κατά πόσο κάτι τέτοιο θα ήταν σκόπιμο. Μέσα σε λίγες μέρες, ο Αρχιεπίσκοπος παρενέβη κατευναστικά, αδειάζοντας όσους αντιδρούν βίαια εντός των ναών, αλλά δεν άφησε παράλληλα κανένα περιθώριο και στην «προτροπή» Βελόπουλου να μην γίνουν δεκτοί υπουργοί και βουλευτές που ψήφισαν τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Η αρχιεπισκοπική παρέμβαση υπήρξε κρίσιμη, καθώς το Σαββατοκύριακο, αλλά και όλες τις προηγούμενες μέρες, ουδέν παρατράγουδο καταγράφηκε.

Παράλληλα, πρωθυπουργικοί συνεργάτες εκτιμούν ότι η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου ήταν κρίσιμη και για έναν ακόμη λόγο: να σταματήσουν ορισμένα κόμματα να κάνουν πολιτική στο όνομα της εκκλησίας. Κατά τόπους δίαυλοι, ορατοί ή υπόγειοι είναι προφανές ότι υπάρχουν, ο κ. Ιερώνυμος, όμως, «έκοψε» τον βήχα σε πολλούς, κυρίως πολιτικούς. Βεβαίως, η ενόχληση του κ. Ιερώνυμου με το πολιτικό σύστημα μεταδίδεται πως είναι οριζόντια, ο ίδιος, όμως, σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να τροφοδοτούνται ακραίοι κύκλοι.

Περιοδείες

Σήμερα το πρωί, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει την τελευταία του εξόρμηση στο Μαρούσι, πριν αναχωρήσει για ολιγοήμερη ξεκούραση στην Τήνο. Η επίσκεψη στα βόρεια της Αττικής προτιμήθηκε έναντι της Βαρβακείου, όπου θα βρίσκεται και ο κ. Κασσελάκης σήμερα το πρωί. Μετά το Πάσχα, ήδη σχεδιάζονται οι πρώτες περιοδείες, μάλλον σε Άρτα και Χίο, ενώ «κλειδώνουν» και οι τελευταίες λεπτομέρειες για τα κομματικά κλιμάκια που θα γυρίσουν όλη την Ελλάδα τον Μάιο, αποτελούμενα από υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς, βουλευτές και κομματικά στελέχη.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!