By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Εύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά ΕλλάδαΕύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά ΕλλάδαΕύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά Ελλάδα
Notification ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >>> ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • eviaonline
  • Επικαιρότητα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Αστυνομικά
  • Αθλητικά
  • Συνεντεύξεις – Άρθρα
  • Ορθοδοξία
  • Περισσότερα
    • Κοινωνία
    • Πολιτισμός
    • Διεθνή
    • Άστρα
    • Υγεία
>>> Πως να φτιάξετε πρόσφορο – Η συνταγή από τη Μονή Σινά – Βήμα βήμα η διαδικασία
Κοινοποίησε:
Εύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά ΕλλάδαΕύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά Ελλάδα
Search
  • eviaonline
  • Επικαιρότητα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Αστυνομικά
  • Αθλητικά
  • Συνεντεύξεις – Άρθρα
  • Ορθοδοξία
  • Περισσότερα
    • Κοινωνία
    • Πολιτισμός
    • Διεθνή
    • Άστρα
    • Υγεία
Follow US
Εύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά Ελλάδα > Ειδήσεις > Ορθοδοξία > Πως να φτιάξετε πρόσφορο – Η συνταγή από τη Μονή Σινά – Βήμα βήμα η διαδικασία
Ορθοδοξία

Πως να φτιάξετε πρόσφορο – Η συνταγή από τη Μονή Σινά – Βήμα βήμα η διαδικασία

02/11/2024
Δημοσιεύτηκε 2 Νοεμβρίου 2024
Κοινοποίησε:
Κοινοποίησε:

Ο Πατέρας Ιουστίνος μας δείχνει βήμα βήμα πώς φτιάχνει πρόσφορα στη Μονή του Όρους Σινά, διαδικασία που μπορούν εύκολα να ακολουθήσουν όσοι θέλουν να προσφέρουν χειροποίητο πρόσφορο. 

Ο πατέρας Ιουστίνος ήταν ο εφημέριος εκείνη τη μέρα και μόλις είχε τελειώσει την πρωινή λειτουργία στο Καθολικό. Τον είχα παρακολουθήσει με προσήλωση κι όταν είχε έρθει η ώρα, στάθηκα μαζί με τους πατέρες και τους υπόλοιπους προσκυνητές να παραλάβω το αντίδωρο. Το κράτησα στη δεξιά μου χούφτα και ασπάστηκα το χέρι του, το ίδιο χέρι που είχε πλάσει το πρόσφορο. Ο πατέρας Ιουστίνος είναι ένας ψηλόλιγνος, ευσεβής Αμερικανός μοναχός, σαν αερικό με ευγενικά μάτια, σιγαλόφωνος και προσηνής. Είναι εκείνος που βαστά τα κλειδιά της βιβλιοθήκης, αλλά και ο καθ’ όλα υπεύθυνος της προετοιμασίας των πρόσφορων, τα οποία ετοιμάζει σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον όροφο ακριβώς κάτω από την κεντρική κουζίνα του μοναστηριού και την Τράπεζα.

Αναλυτικά:
Ο Πατέρας Ιουστίνος μας δείχνει βήμα βήμα πώς φτιάχνει πρόσφορα στη Μονή του Όρους Σινά, διαδικασία που μπορούν εύκολα να ακολουθήσουν όσοι θέλουν να προσφέρουν χειροποίητο πρόσφορο. Η ΣΥΝΤΑΓΗ8 μ.μ. επανενεργοποιούμε (αναπιάνουμε) το προζύμι8 π.μ. ετοιμάζουμε το προζύμι8 μ.μ. ετοιμάζουμε τα πρόσφορα* Η διαδικασία για να φτιάξουμε προζύμι
Σιναΐτικα πρόσφορα με ξινό προζύμι παλιό

«Με ό,τι αλεύρι βρίσκουμε κάνουμε το ψωμί», λέει σε άπταιστα ελληνικά, αλλά με αμερικανική προφορά, και μου εξηγεί πως δεν υπάρχει η ευκολία της επιλογής του κατάλληλου αλεύρου εκεί που βρίσκεται το μοναστήρι, κι έτσι αναγκάζεται να χρησιμοποιεί ένα χαρμάνι από τα άλευρα στα οποία καταφέρνει να έχει πρόσβαση. Σε αυτό βάζει και μια ποσότητα σταριού που αλέθει ο ίδιος στον κεραμικό, ηλεκτρικό μύλο που έχει εγκαταστήσει στο μικρό κουζινάκι.

Σιναΐτικα πρόσφορα με ξινό προζύμι παλιόΣιναΐτικα πρόσφορα με ξινό προζύμι παλιό

Έχοντας παρακολουθήσει τον Όρθρο και την προετοιμασία της Θείας Κοινωνίας εκείνο το πρωί, μπορώ να δω την ομοιότητα και μια ανάλογη θρησκευτική ευλάβεια στην προετοιμασία των πρόσφορων. Μου δείχνει το κενό που αρχίζει να δημιουργείται ανάμεσα στη ζύμη και στον γάντζο που δουλεύει τη ζύμη μέσα στο ζυμωτήριο και μου εξηγεί ότι τώρα είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε το μηχάνημα και να αφήσουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Κατόπιν παίρνει μικρά κομμάτια ζύμης, τα πλάθει με σέβας ανάμεσα στα χέρια του, τα ανοίγει σε δίσκους με έναν πλάστη και τα τοποθετεί σε ειδικά φορμάκια αλευρωμένα.

Θα μπορούσε να κάνει τα πρόσφορα δίχως φορμάκια και πλάστη, αλλά ο πατέρας Ιουστίνος είναι λεπτολόγος. Σφραγίζει ένα ένα τα πρόσφορα που έχει ετοιμάσει, χρησιμοποιώντας την ξύλινη παλιά αρτοσφραγίδα με τον αμνό. Ύστερα τρυπάει με ξύλινο σουβλάκι την επιφάνεια του άρτου σε διάφορα σημεία, για να μη φουσκώσει και σπάσει το ανάγλυφο σχέδιο. Τα σκεπάζει με μεμβράνη και τα αφήνει να φουσκώσουν. Ακολουθεί πιστά κι ευλαβικά τη συνταγή, την ίδια που αντιγράφω παρακάτω μεταφρασμένη επακριβώς. Την έχει αναπτύξει λεπτομερώς ο πατέρας Ιουστίνος, κατόπιν δεκάδων πειραματισμών με τις τεχνικές, τις θερμοκρασίες, τις αναλογίες, τα άλευρα και τα προζύμια.

Σιναΐτικα πρόσφορα με ξινό προζύμι παλιό

Η ΣΥΝΤΑΓΗ

Η συνταγή ξεκινά με τη βιβλική φράση που βρίσκεται στην Προς Γαλάτας Επιστολή 5:9 «Μικρὰ ζύμη ὅλον τὸ φύραμα ζυμοῖ», που σημαίνει πως ελάχιστη ποσότητα προζυμιού απαιτείται για να κάνει όλη τη ζύμη να φουσκώσει.

8 μ.μ. επανενεργοποιούμε (αναπιάνουμε) το προζύμι

Βγάζουμε το δοχείο με το προζύμι* από το ψυγείο και το ανακατεύουμε καλά. Αφαιρούμε και απορρίπτουμε τη μεγαλύτερη ποσότητα προζυμιού, αφήνοντας στο δοχείο μια μικρή ποσότητα πάχους 2,5 εκ. και βάρους περίπου 60 γρ. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι αλεύρι και 3/4 φλιτζανιού ζεστό νερό. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να δημιουργηθεί ένας ομοιογενής χυλός. Κλείνουμε το καπάκι χαλαρά, χωρίς να το σφίξουμε. Πιθανότατα το προζύμι θα φουσκώσει και θα ξεχειλίσει στο δοχείο. Το αφήνουμε όλο το βράδυ, για περίπου 12 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.

8 π.μ. ετοιμάζουμε το προζύμι

Σε ένα ανοξείδωτο μπολ βάζουμε 600 γρ. ζεστό νερό. Προσθέτουμε 3 κουτ. σούπας από το επανενεργοποιημένο προζύμι*. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς μέσα στο νερό. Προσθέτουμε 600 γρ. αλεύρι κι ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 12 ώρες. Σε άλλο μπολ διαλύουμε 1 κουτ. σούπας θαλασσινό αλάτι μέσα σε 500 γρ. νερό. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να μείνει ολοβραδίς, για να διαλυθεί καλά το αλάτι.

Σιναΐτικα πρόσφορα με ξινό προζύμι παλιό
Σιναΐτικα πρόσφορα με ξινό προζύμι παλιό

8 μ.μ. ετοιμάζουμε τα πρόσφορα

Κοσκινίζουμε μέσα στον κάδο του μίξερ 3 κιλά κίτρινο σκληρό αλεύρι (υψηλό σε πρωτεΐνη και χαμηλό σε γλουτένη). Προσθέτουμε το νερό με το διαλυμένο αλάτι. Ρίχνουμε 400 γρ. ζεστό νερό στο μπολ με το προζύμι και ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε το μείγμα του προζυμιού μέσα στο μίξερ και ανακατεύουμε με τον γάντζο για 20 λεπτά. Προσθέτουμε σταδιακά λίγο νερό, περίπου από 50 γρ. κάθε φορά, μέχρι να δημιουργηθεί μια συνεκτική ζύμη, αλλά αρκετά σφιχτή ώστε να μπορεί να αποτυπωθεί επάνω της το ανάγλυφο σχέδιο της αρτοσφραγίδας (συνολικά θα πάρει περίπου 1.300 ml νερό).

Μεταφέρουμε τη ζύμη από το μίξερ σε ένα μπολ. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Στο μεταξύ, παίρνουμε 7 ταψάκια διαμέτρου 20 εκ. και τα αλείφουμε ελαφρώς με ελαιόλαδο. Στη συνέχεια τα πασπαλίζουμε και με αλεύρι, για να μην κολλήσουν τα πρόσφορα στο ψήσιμο. «Κάποιοι επιλέγουν να αλείψουν τα ταψάκια με λιωμένο κερί μέλισσας, αλλά μπορείτε, αντί για όλα αυτά, να χρησιμοποιήσετε αντικολλητικά ταψάκια ή να τα επενδύσετε με αντικολλητικό χαρτί», λέει ο πατέρας Ιουστίνος.

Ζυγίζουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 7 ίσα κομμάτια. Πατάμε κάθε ένα με το χέρι μας επάνω στην επιφάνεια που δουλεύουμε, έτσι ώστε να απομακρυνθούν τυχόν φουσκάλες και να ξεφουσκώσει. Σχηματίζουμε με τα χέρια μια μπάλα, διπλώνοντας προς τα μέσα τη ζύμη, έτσι ώστε να αποκτήσει εξωτερικά μια λεία επιφάνεια. Χωρίς να πασπαλίσουμε με αλεύρι την επιφάνεια (για να μη σκληρύνει το ζυμάρι), ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη σε δίσκο με διάμετρο 20 εκ., όση δηλαδή έχει και το ταψάκι όπου θα την ψήσουμε. Τη μεταφέρουμε μέσα στο ταψάκι και την τακτοποιούμε έτσι ώστε να καλύπτει όλο τον πυθμένα του. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης.

Πιέζουμε την αρτοσφραγίδα στο κέντρο κάθε πρόσφορου με δύναμη, έτσι ώστε να αποτυπωθεί καλά και ευδιάκριτα το σχέδιο. Η σφραγίδα θα πρέπει να βυθιστεί μέσα στη ζύμη περίπου 0,5 εκ. Σηκώνουμε προσεκτικά και απομακρύνουμε την αρτοσφραγίδα και επαναλαμβάνουμε με όλα τα πρόσφορα.

Με ένα ξύλινο σουβλάκι τρυπάμε τη ζύμη μέχρι κάτω, σε τέσσερα σημεία περιφερειακά του κεντρικού τετραγώνου, του αμνού δηλαδή. Κάνουμε μερικές ακόμα τρύπες και στην περίμετρο του κάθε ψωμιού.

Σιναΐτικα πρόσφορα με ξινό προζύμι παλιό

Τα αφήνουμε κατά μέρος σκεπασμένα, ώστε να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε μέγεθος, ιδανικά σε θερμοκρασία 27°C. Εδώ χρειάζεται λίγη υπομονή.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 25 λεπτά.

Αφαιρούμε τα πρόσφορα από τα ταψάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν, ιδανικά ακουμπισμένα πάνω σε σχάρα, σκεπασμένα με πετσέτες. Το απόγευμα, όταν θα έχουν κρυώσει, τα αποθηκεύουμε σε πλαστικά δοχεία, όπου θα μαλακώσει η κόρα τους. Το επόμενο πρωί, αν δεν τα καταναλώσουμε αμέσως, τα τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και είτε τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο, αν πρόκειται να τα σερβίρουμε σύντομα, είτε στην κατάψυξη, αν θέλουμε να τα φυλάξουμε για περισσότερο καιρό.

Σιναΐτικα πρόσφορα με ξινό προζύμι παλιό

Το προζύμι που έμεινε στο δοχείο το ανακατεύουμε καλά, αφαιρούμε τη μεγαλύτερη ποσότητα, αφήνοντας λίγο στον πυθμένα, σε πάχος περίπου 2,5 εκ., προσθέτουμε 1 φλιτζάνι αλεύρι και 3/4 φλιτζανιού ζεστό νερό. Ανακατεύουμε καλά, κλείνουμε χαλαρά με το καπάκι, αφήνουμε το προζύμι να επανενεργοποιηθεί για 1 ώρα, ύστερα το κλείνουμε σφιχτά και το βάζουμε πάλι στο ψυγείο για μία εβδομάδα, που θα το ξαναχρειαστούμε.

* Η διαδικασία για να φτιάξουμε προζύμι

Ημέρα 1η: Σε ένα γυάλινο δοχείο με καπάκι ανακατεύουμε 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 100 γρ. χλιαρό νερό. Κλείνουμε και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για 24 ώρες.

Ημέρα 2η: Το ζυμάρι θα έχει «μεταμορφωθεί» σε έναν ξινούτσικο χυλό. Προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας αλεύρι, 1 κουτ. σούπας χλιαρό νερό και ανακατεύουμε.

Ημέρες 3η-4η: Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Σταδιακά το μείγμα θα έχει μια υπόξινη γεύση και στην επιφάνειά του θα έχουν σχηματιστεί φουσκάλες.

Ημέρα 5η: Το προζύμι είναι έτοιμο για χρήση. Διατηρείται σε κλεισμένο βάζο στο ψυγείο, έως 10 ημέρες.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 191.

#Μονή Σινάπρόσφοροσυνταγή
Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!
Facebook Whatsapp Whatsapp Email Copy Link Print
Κοινοποίησε:

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΚΠΟΙΗΣΕΩΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

για την ενίσχυση του Γηροκομείου Λίμνης της Ι.Μ. Χαλκίδας!Οι λεπτομέρειες και η σχετική απόφαση ΕΔΩ>>>
- Διαφήμιση -
'Ελα Σκύρο'Ελα Σκύρο
Skyros Sports Festival
Skyros Sports Festival
Σταύρος Καλατζής Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Χαλκίδα - Βασιλικό
Σταύρος Καλατζής Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Χαλκίδα - Βασιλικό
Κοινωνία

Χαλκίδα-Θλίψη: Έφυγε από την ζωή πρόωρα σε ηλικία μόλις 44 ετών ένας εξαιρετικός άνθρωπος

Χαλκίδα-Θλίψη: Έφυγε από την ζωή πρόωρα μόλις στα 57 μια υπέροχη μητέρα και αγαπητή γυναίκα
Εύβοια: Ο Όσιος Ιάκωβος Τσαλίκης -Μια εικόνα χίλιες λέξεις και συναισθήματα
Χαλκίδα-θλίψη: Έφυγε πρόωρα από την ζωή, σε ηλικία μόλις 54 ετών μια υπέροχη μητέρα και καλός άνθρωπος
Χαλκίδα-Θλίψη: Έφυγε από την ζωή πρόωρα γνωστός Χαλκιδέος σε ηλικία μόλις 53 ετών

eviaonline.gr Social Media

Για να είστε πάντα EVIA online
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
YoutubeSubscribe
TiktokFollow
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
Taekwondo Skyros Pelasgoi ΠΕΛΑΣΓΟΙ Σκύρος / TAEKWONDO ΠΕΛΑΣΓΟΙ ΣΚΥΡΟΣTaekwondo Skyros Pelasgoi ΠΕΛΑΣΓΟΙ Σκύρος / TAEKWONDO ΠΕΛΑΣΓΟΙ ΣΚΥΡΟΣ
- Διαφήμιση -
La strada Diverso Restaurant by XarisisLa strada Diverso Restaurant by Xarisis
- Ιερό Προσκύνημα Οσίου Ιωάννη Ρώσου -
Ιερό Προσκύνημα Οσίου Ιωάννη Ρώσου 100χρόνιαΙερό Προσκύνημα Οσίου Ιωάννη Ρώσου 100χρόνια

Φαρμακευτικός Σύλλογος Ευβοίας

Φαρμακευτικός Σύλλογος Ευβοίας

ΚΤΕΛ Νομού Ευβοίας

Δρομολόγια ΟΣΕ Χαλκίδας

Δρομολόγια ΟΣΕ Χαλκίδας

- Διαφήμιση -
AKFA chemicals - ΧαλκίδαAd image
- Διαφήμιση -
Kaneloriza (κανελόριζα)Kaneloriza (κανελόριζα)
- Διαφήμιση -
Γύρος Grill Ψητοπωλείο ΧαλκίδαΓύρος Grill Ψητοπωλείο Χαλκίδα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Έρχεται ο πρώτος μίνι καύσωνας 5 ημερών -Η πρόγνωση Καντερέ-Που θα φθάσει η θερμοκρασία
4 Ιουνίου 2025
Ο καιρός σε Εύβοια και Σκύρο: Άνοδος της θερμοκρασίας την Τετάρτη
4 Ιουνίου 2025
Ρόδος: Ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ τα ξημερώματα ανοιχτά του νησιού -Τι λέει ο Ευθύμιος Λέκκας
3 Ιουνίου 2025
Ο καιρός σε Εύβοια-Σκύρο: Πρόβλεψη για βροχές
31 Μαΐου 2025

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ορθοδοξία

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Σάββατο 22 Μαρτίου 2025

eviaonline Newsroom
22 Μαρτίου 2025
Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος: Πλήθος πιστών στην παραμονή της εορτής του
Ορθοδοξία

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος: Χιλιάδες πιστοί συρρέουν με κατάνυξη στο Προκόπι παραμονή της εορτής του Αγίου (βίντεο)

eviaonline Newsroom
26 Μαΐου 2025
Ορθοδοξία

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει σήμερα Παρασκευή 10/1

eviaonline Newsroom
10 Ιανουαρίου 2025
Ορθοδοξία

Ι.Μ. Χαλκίδας-Μεγάλο Σάββατο: Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου η Ακολουθία του Εσπερινού και η Θεία Λειτουργία

eviaonline Newsroom
4 Μαΐου 2024
ΟρθοδοξίαΠολιτισμός

Χαλκίδα: Η πρόσκληση της ντροπής-Η έωλη ανακοίνωση του προέδρου της Ο.Π.Σ.Ε. Αν. Δημητρίου- Η ένοχη σιωπή της Έλ. Βάκα- Η ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ και η ΔΙΚΑΙΩΣΗ του evia online

eviaonline Newsroom
3 Απριλίου 2024
Ορθοδοξία

Εύβοια: Στην ευλογία του Αγίου Νεκταρίου – Εκδρομή από τα Περιβόλια στην Αίγινα – Πως να λάβετε μέρος

eviaonline Newsroom
1 Μαΐου 2025
Προηγούμενο Επόμενο
EVIAONLINE logo
Για να είσαι Online στις Εξελίξεις!!! Ειδήσεις και νέα από όλη την Εύβοια και την Στερεά Ελλάδα!

Η Εύβοια πάντα Online στις Εξελίξεις!

Eviaonline.gr

Ειδήσεις και νέα από όλη την Εύβοια και την Στερεά Ελλάδα! Evia Online

eviawoman logo
Evia Woman - eviawoman.gr - Η Εύβοια στα καλύτερά της!
Εύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά ΕλλάδαΕύβοια Online! Eviaonline.gr Ειδήσεις ΝΕΑ Εύβοια & Στερεά Ελλάδα
Follow US
EVIAONLINE © eviaonline.gr - All Rights Reserved.
EVIAONLINE logo
Welcome Back!
Username or Email Address
Password

Lost your password?