Στο παρεκκλήσιο του Αγ. Στεφάνου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδας κ.κ Χρυσόστομος

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΡΩΤΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023 το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στο πανηγυρίζον Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Στεφάνου, όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού, με την συμμετοχή πλήθους ευσεβών χριστιανών.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, αναπτύσσοντας τον βίο του αγίου Στεφάνου και αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, σύμφωνα με το παράδειγμα του Χριστού επί του Σταυρού και ο άγ. Στέφανος παρακαλούσε τον Θεό να παραβλέψει την αμαρτία των φονευτών του, ώστε οι λίθοι της θανατώσεώς του να γίνουν σκαλοπάτια που τον οδήγησαν στον παράδεισο.

- Διαφήμιση -

Τον Σεβασμιώτατο, κατά τον Εσπερινό, πλαισίωσαν οι αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης-Αρχιγραμματεύς της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, Αιμιλιανός Χρήστου-προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, οι πρωτοπρεσβ. Σταμάτιος Μπασδέκης-εφημέριος της Ενορίας Κοιμ. Θεοτόκου Βασιλικού Χαλκίδος, Αθανάσιος Τρίκκας-τριτεύων εφημέριος του Μητρ. Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος και οι διάκ. Σταύρος Καλαφάτης και Ειρηναίος Σταμέλος.

Σημειώνεται ότι ο Ιερός Ναός του Αγίου Στεφάνου αποτελεί Παρεκκλήσιο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου, ενώ είναι ένας από τους ιστορικούς Ναούς της Πόλεώς μας, στον οποίο συχνά πήγαινε και ο Άγιος Νεκτάριος, όταν υπηρετούσε ως Ιεροκήρυξ Ευβοίας (1891-1893).

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ανήμερα της εορτής, Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου, μετέβη στον Ιερό Ναό των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Νέας Αρτάκης, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία με συλλειτουργούς τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σκοπέλου κ. Νικόδημο, τους αρχιμ. Ιωάννη Καραμούζη, τον αυτάδελφό του και εορτάζοντα Στέφανο Καραμούζη-προϊστάμενο της εκεί Ενορίας, Μεθόδιο Φουντούλη-εφημέριο του Προσκυνηματικού Ι. Ναού Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης, Ευγένιο Τσάλλα-δευτερεύοντα εφημέριο της Ενορίας αγ. Αποστόλων Ν. Αρτάκης και τον διάκ. Σταύρο Καλαφάτη.

Ο Σεβασμιώτατος, επίσης, κήρυξε τον θείο λόγο προς τους πιστούς, οι οποίοι συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία, αναφερθείς στην ανάπαυση του Αγίου Πνεύματος στον άγιο Στέφανο σε αντιδιαστολή με την απουσία της Αγιοπνευματικής εμπειρίας και σχέσης από τους φανατικούς Ιουδαίους, που οδήγησαν τον Άγιο Στέφανο στο μαρτύριο.

Λίγο πριν ολοκληρώσει το κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος ευχήθηκε με πατρικούς καλούς λόγους στον πνευματικό του υιό π. Στέφανο και επαίνεσε την καλή του διακονία στην Ενορία και την Ιερά Μητρόπολη.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Πετρογιάννης

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!