Χαλκίδα: Πανδαισία ήχων βυζαντινής μουσικής από τα παιδιά του μουσικού σχολείου- Το συμβολικό δώρο του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη μας Μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου- Το μήνυμά του για το νέο σχολείο (βίντεο- φωτο)

Της Μαρίας Καράπα

karapa maria

Το απόγευμα της Δευτέρας, στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του νέου Πολιτιστικού-Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, πραγματοποιήθηκε επίκαιρη Συναυλία της Παραδοσιακής Ορχήστρας και της Χορωδίας Βυζαντινής Μουσικής του Μουσικού Γυμνασίου με Λ.Τ. Χαλκίδος «Νίκος Σκαλκώτας», κατά την οποία, μαθητές και μαθήτριες με την καθοδήγηση των καθηγητών τους ερμήνευσαν παραδοσιακά τραγούδια και κάλαντα της Μ. Εβδομάδος, καθώς και γνωστά εκκλησιαστικά βυζαντινά μελωδήματα της ίδιας περιόδου.

Ήταν πραγματικά από τις ωραιότερες στιγμές που συμμετείχα σε εκδήλωση με την δημοσιογραφική μου ιδιότητα. Αφέθηκα κυριολεκτικά στο ταξίδι της μουσικής, με οδηγούς-βιρτουόζους, τα παιδιά που εκπροσωπούν ένα κομμάτι της παιδείας μας ταλαιπωρημένο, που ζητά να φωλιάσει στο νέο σπίτι του. Στο μουσικό σχολείο που θυμίζει το γιοφύρι της Άρτας.

Η χθεσινή ελπιδοφόρα παρουσία αποτελεί μια υπόμνηση, προς τους άρχοντες που καθορίζουν με τις αποφάσεις τους το μέλλον των παιδιών, ότι αξίζει να προσπαθήσουν ακόμα περισσότερο, ώστε να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα το όνειρο, που θα οδηγήσει ακόμα περισσότερα παιδιά, στους δρόμους της παράδοσης και της μουσικής.

Άλλωστε η μουσική εξημερώνει μέχρι και τα θηρία. Για πολιτικούς δεν υπήρχε αναφορά, αλλά σίγουρα θα βοηθά…

Τα παιδιά αυτά είναι η ζωντανή ελπίδα όπως τα χαρακτήρισε και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης κ Χρυσόστομος, που αποκάλυψε ότι αναμένει την ημέρα των εγκαινίων του νέου σχολείου έχοντας ήδη σκεφθεί την ομιλία του . Ο φωτισμένος ιεράρχης μας, με τον ευθύβολο και παραβολικό διαχρονικά λόγο του, ανέδειξε την σημασία, του να επισπευσθούν οι ενέργειες όλων, ώστε να ανοίξει το καινούργιο σπίτι της μάθησης και της μουσικής. Στόχος; Να φοιτούν ως μαθητές τουλάχιστον 100 παιδιά. Όσα και τα βιβλία εκμάθησης της βυζαντινής μουσικής, που προσέφερε ως δώρο η Μητρόπολη Χαλκίδας.

Μετά την ολοκλήρωση της Συναυλίας, ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Κατσικογιώργος κάλεσε τον Σεβασμιώτατο να κλείσει με τον πατρικό του λόγο την εκδήλωση.

Ο Σεβασμιώτατος, αφού συνεχάρη όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εξέφρασε την ικανοποίηση του, διότι το Πολιτιστικό-Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως εκπληρώνει την αποστολή του, όταν στεγάζει έργα πνεύματος και πολιτισμού και μάλιστα από παιδιά.

Ανέφερε στους προσελθόντες το όνειρό του, δηλαδή η πολυμελής Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής να συμμετέχει στην τέλεση Θείας Λειτουργίας σε κάποιον Ι. Ναό και προλαβαίνοντας τυχόν ενστάσεις για δυσκολίες κατανόησης της αρχαίας γλώσσας, αντέτεινε την επιτυχία της αποψινής εκδήλωσης και επεσήμανε ότι τα παιδιά μπορούν και θέλουν να είναι συνεχιστές και εργάτες της παράδοσης και του θρησκευτικού μας βίου, αλλά για να πετύχουν, έχουν ανάγκη από την ενθάρρυνση και το παράδειγμα των μεγαλύτερων.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο Σεβσμιώτατος ενημέρωσε το σχολείο για την παράδοση του βιβλίου “Τα πρώτα μαθήματα βυζαντινής μουσικής” που ευγενικά είχαν ζητήσει τα παιδιά από την Ιερά Μητρόπολη για την μελέτη τους. Μάλιστα ο αρχικός αριθμός που είχε ζητηθεί για τις ανάγκες των παιδιών ήταν 24, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας όμως, ενημέρωσε για την παράδοση 100 αντίτυπων, με την ελπίδα τόσα να είναι τα παιδιά που θα φοιτούν στο Μουσικό Σχολείο τη νέα χρονιά.

Διδάσκοντες, γονείς και διδασκόμενοι ευχαρίστησαν εγκάρδια τον Σεβασμιώτατο, για την παρουσία του και την παραχώρηση του χώρου και για το αγκάλιασμα των εφέσεων των παιδιών.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!