Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, συνεπής στη δέσμευσή του για τη δημιουργία μελισσοκομικού πάρκου στη βόρεια Εύβοια, υποδέχτηκε σήμερα τα μέλη της επιστημονικής ομάδας που θα αναλάβουν την υλοποίηση του εξαιρετικής σημασίας για την περιοχή, έργου.
Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας που συμμετείχαν στη συνάντηση ήταν ο Επίκουρος καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Απόστολος Κανταρτζής (Επιστημονικά Υπεύθυνος), ο καθηγητής του Δ.Π.Θ. κ. Γαρύφαλλος Αραμπατζής, ο Ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πασχάλης Χαριζάνης και ο Επίκουρος καθηγητής Γ.Π.Α. κ. Αντώνης Τσαγκαράκης. Μετείχε επίσης και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας & Λοιπών Ζωικών Οργανισμών, κ.Μάριος Τζιτζινάκης.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τα μέλη-πλην του κ. Τσαγκαράκη- που είχαν σχεδιάσει και υλοποιήσει το Μελισσοκομικό πάρκο στην περιοχή «Κοτρωνιά» του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης –Σουφλίου στην Π.Ε. Έβρου, του πρώτου μελισσοκομικού πάρκου της Ελλάδας κατόπιν απόφασης του κ. Κεδίκογλου (ΦΕΚ Β΄ 2290/10.05.2022)
Στη συνάντηση διερευνήθηκαν αναλυτικά οι δυνατότητες της δημιουργίας μελισσοκομικού πάρκου ή μελισσόκηπου στη βόρεια Εύβοια, για χρήση από τους μελισσοκόμους της ευρύτερης περιοχής της Π.Ε. Εύβοιας και από όλη τη χώρα, σε μια προσπάθεια αναβλάστησης και αναγέννησης της περιοχής. Τονίστηκε ότι με την εκπόνηση του έργου, δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης της πλούσιας μελισσοκομικής χλωρίδας από τους επαγγελματίες του κλάδου καθώς και η συμβολή τους στην περαιτέρω αναγέννηση της περιοχής και σε τουριστικό επίπεδο.
Παράλληλα, εξετάστηκε και η δημιουργία κατάλληλων θέσεων (μελισσοτόπων) για την τοποθέτηση των μελισσιών, με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας, της οικονομικότητας και αποτελεσματικότητας των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων. Ο ΥφΑΑΤ ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών, τη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τη συνεχή επικοινωνία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.