Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, ο Προϋπολογισμός για το έτος 2024 του Δήμου Χαλκιδέων

Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, ο Προϋπολογισμός για το έτος 2024 του Δήμου Χαλκιδέων, στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024. Ο Προϋπολογισμός, μέσα από τα αναλυτικά οικονομικά δεδομένα που περιέχει, αποτυπώνει το γενικό και ειδικό σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που θέτει η Δημοτική Αρχή, για το έργο που θέλει να υλοποιήσει στη διάρκεια του επόμενου έτους.


Στην εισήγησή της η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό χαρακτήρα του Προϋπολογισμού, στα έργα που περιλαμβάνονται, καθώς και στο γεγονός ότι είναι ισοσκελισμένος, χωρίς καμία παρατήρηση από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ και καλύπτει όλες τις ανάγκες των πρώην Νομικών Προσώπων, των εργαζομένων και των υποχρεώσεων του Δήμου και ζήτησε από το Σώμα να τον ψηφίσει, ώστε να λειτουργήσουν όλοι μαζί με πνεύμα συνεργασίας.

«Το θέμα συζήτησης της σημερινής συνεδρίασης, το οποίο είναι και μοναδικό όπως ο νόμος ορίζει, είναι ο Προϋπολογισμός του Δήμου Χαλκιδέων για το έτος 2024. Είναι ο 14ος κατά σειρά Προϋπολογισμός του Δήμου, από τότε που συστάθηκε ο Καλλικρατικός Δήμος Χαλκιδέων.
Φέρνουμε ενώπιόν σας σήμερα, στην κορυφαία αυτή συζήτηση για κάθε Δημοτικό Συμβούλιο, έναν Προϋπολογισμό που ενσωματώνει πλήρως όλους τους κωδικούς που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία των αρμοδιοτήτων των πρώην Νομικών Προσώπων ΔΟΠΠΑΧ και ΔΟΑΠΠΕΧ.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σταθώ λίγο, επισημαίνοντας ότι δεν είναι εύκολο σε κάθε περίπτωση απορρόφησης ενός νομικού προσώπου, να συνεχιστεί η λειτουργία του και να καλύπτονται οι ανάγκες σε έργα, δράσεις, πόσο μάλλον όταν οι ανάγκες αυτές έχουν να κάνουν με τη λειτουργία παιδικών σταθμών, δομών συσσιτίου και κοινωνικού παντοπωλείου, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜεΑ, με την συντήρηση και λειτουργία των γηπέδων και των αθλητικών χώρων.

- Διαφήμιση -

Καλύπτει πλήρως τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, παρά τις αναπροσαρμογές που αύξησαν κατά 10 περίπου τοις εκατό το μισθολογικό κόστος. Τη στιγμή μάλιστα που πολλοί δήμοι στη χώρα διαμαρτύρονται δηλώνοντας ότι αδυνατούν να το καλύψουν.

Καλύπτει το μεγάλο κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων, το οποίο είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Είναι γεγονός ότι ο δήμος μας επιβαρύνεται υπέρογκα με τη μεταφορά αυτή. Και η κατάρτιση του Προϋπολογισμού δεν είναι καταρχάς τύποις εύκολη, όταν συμπεριλαμβάνει αυτό το κόστος. Αλλά και ουσία αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να διατεθούν σε υπηρεσίες και έργα. Όμως τα καταφέραμε και μείναμε πιστοί στη ρητή δέσμευσή μας για να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη. Και έτσι το κόστος αυτό δεν μετακυλύεται στους δημότες.

Με χρηστή και λογική διαχείριση. Και βέβαια στόχος μας είναι να απαλλαγούμε το συντομότερο δυνατόν από το έξοδο αυτό. Όπως γνωρίζετε συμμετέχω πλέον στο νέο διοικητικό συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας. Και από την 1/1/2026 θα αναλάβω και την προεδρία του φορέα. Και η συμμετοχή μου αυτή έχει ως μοναδικό κίνητρο τη λύση του προβλήματός μας. Με τον νυν πρόεδρο είμαστε ήδη σε συνεργασία, όπως και με τα υπηρεσιακά στελέχη. Με στόχο να σταματήσουμε να
μεταφέρουμε τα απορρίμματά μας στην Ιστιαία και να βρεθεί προσωρινή αλλά και μόνιμη λύση για τη διαχείριση στην Χαλκίδα. Ούτως ώστε φέτος να είναι η τελευταία χρονιά που ο Δήμος θα
δαπανά το μεγάλο αυτό ποσό της μεταφοράς.».


Συνεχίζοντας την εισήγησή της, η Δήμαρχος επισήμανε τα έργα και τις χρηματοδοτήσεις που έχει πετύχει ο Δήμος Χαλκιδέων, ύψους 49.000.000 ευρώ και έχοντας πετύχει αύξηση των χρηματοδοτικών επενδύσεων, από το 2019 μέχρι σήμερα, πάνω από τη διπλάσια, σε ποσοστό 114%, όπως η Δημοτική Αγορά Χαλκίδας, το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου, η Ανάπλαση της Λεωφόρου Ελ. Βενιζέλου, η αξιοποίηση της παλαιάς αποθήκης του ΟΣΕ, το 26 ο Δημοτικό σχολείο, οι Γωνιές Ανακύκλωσης, το Πρότυπο Περιβαλλοντικό Πάρκο Ελευθερίας, οι αναπλάσεις σε πλατείες και κοινόχρηστους χώρους σε Αγίους Αναργύρους, Πέτρου και Παύλου, Οντάθι, Βασιλικό, Άγιο Γεώργιο Αρμά, ο εκσυγχρονισμός των Κ.Ε.Π, οι δράσεις έξυπνης πόλης, η προμήθεια 56 ηλεκτρικών ποδηλάτων, η επαναδημοπράτηση της μελέτης για τη συνοικία Η’ στην Έξω Παναγίτσα, έργα σε πάνω από 30 αθλητικούς χώρους, έργα 1.000.000 ευρώ σε σχολικές μονάδες, καθώς και έργα που αφορούν στην προσβασιμότητα, όπως η προμήθεια εξοπλισμού ΑμεΑ σε παραλίες κ.α


Τέλος, ευχαρίστησε τους υπαλλήλους των Τεχνικών Υπηρεσιών, των Οικονομικών Υπηρεσιών, των υπηρεσιών Προγραμματισμού και του Εργοταξίου, που έχουν υπερβάλει εαυτόν, σε πολύ δύσκολες εποχές, με υγειονομική και οικονομική κρίση και με υποστελέχωση, λόγω συνταξιοδοτήσεων, κινητικότητας και συνεχούς μείωσης του προσωπικού.


«Στόχος μας είναι κάθε χρόνο να φέρνουμε νέα αναπτυξιακά έργα για τον Δήμο μας και να βελτιώνουμε την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες. Ο Προϋπολογισμός που έχετε σήμερα μπροστά σας είναι ένα εργαλείο στην κατεύθυνση αυτή, που συντάχθηκε με ρεαλισμό και όραμα συνάμα. Με σεβασμό στις ανάγκες όλων των κατοίκων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες.», τόνισε η Δήμαρχος.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!