Για πρώτη φορά με την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενισχύθηκαν οι αλιείς για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, στην ομιλία του στην ενημερωτική εκδήλωση για τον «Αλιευτικό Τουρισμό», στο Γιοκάλειο Πνευματικό Ίδρυμα Καρύστου.
«Πρέπει να ενισχύσουμε τα ιχθυαποθέματα και ταυτόχρονα να στηρίξουμε τους αλιείς μας γιατί δίνουν έναν καθημερινό αγώνα» σημείωσε και υπογράμμισε ότι τα τελευταία 2 χρόνια, δόθηκαν στους τομείς της αλιείας και της ιχθυοκαλλιέργειας περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ μέσω των προγραμμάτων του ΥΠΑΑΤ.
Στην εκδήλωση, απηύθυναν χαιρετισμό, ο Δήμαρχος Καρύστου κ. Λευτέρης Ραβιόλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας στην Π.Στερεάς Ελλάδας κ. Ευάγγελος Κούκουζας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Γιάννης Γεροντίτης και ο Πρόεδρος της ΔΗΜ.ΤΟ Καρύστου κ. Νίκος Δρακόγιαννης οι οποίοι εξήραν το έργο του κ. Κεδίκογλου τόσο για την ανάπτυξη της περιοχής της Καρύστου και εν συνόλω της Εύβοιας.
Το θεσμικό και νομικό πλαίσιο για την άσκηση του αλιευτικού τουρισμού ανέπτυξαν οι κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης η Προϊσταμένη της Γ. Δ/νσης Αλιείας του ΥΠΑΑΤ κα. Μαρίνα Πέτρου και ο Ιδρυτής της πλατφόρμας Fishing Trips κ. Γιώργος Λούρδης.
Στην ομιλία του ο κ. Κούκουζας ευχαρίστησε δημόσια τον ΥφΑΑΤ, εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής αλλά και των παραγωγικών κλάδων, όπως είπε χαρακτηριστικά, καθώς τόνισε ότι «Με ενέργειες του κ. Κεδίκογλου, σχεδόν τριπλασιάστηκε το ποσό των προγραμμάτων που αφορούν στην Εύβοια. Η δημόσια δαπάνη των προγραμμάτων, από 7,8 εκατ. ευρώ, άγγιξε τα 22 εκατ. ευρώ, ποσό που ωφέλησε την τοπική κοινωνία και οικονομία».
Ο κ. Κεδίκογλου, αναφέρθηκε στο Μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού, απαριθμώντας τους στόχους της εναλλακτικής μορφής τουρισμού: «προστασία και αποκατάσταση της υδρόβιας βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, διασφάλιση ισορροπίας μεταξύ αλιευτικής ικανότητας και διαθέσιμων αλιευτικών δυνατοτήτων.
Παρέχει επιπλέον ενασχόληση και συμπληρωματικό εισόδημα στους αλιείς και αναδεικνύει την Ελλάδα ως έναν δημοφιλή διεθνή αλιευτικό προορισμό». Τέλος, επισήμανε ότι προωθείται την εφαρμογή ενός ευρύτατου προγράμματος εκπαίδευσης και κατάρτισης αλιέων που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας αγοράς εργασίας. «Το πρόγραμμα βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης με προϋπολογισμό τουλάχιστον 3 εκατ. Ευρώ και αναμένεται να ωφελήσει και τους αλιείς της Καρυστίας».