Ο πρωθυπουργός επιθεώρησε έργα στον Άγιο Κωνσταντίνο – Επισκέφτηκε τα Καμένα Βούρλα για το επενδυτικό σχέδιο αναβίωσης της λουτρόπολης
Το λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου ήταν ο πρώτος σταθμός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στη Φθιώτιδα.
Ο πρωθυπουργός επιθεώρησε τις εργασίες στο λιμάνι, ένα έργο προϋπολογισμού 9,8 εκατ. ευρώ που είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και υλοποιεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την εξέλιξη του έργου, το οποίος βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και ενημερώθηκε πώς τα συγκεκριμένα λιμενικά έργα στον ΄Αγιο Κωνσταντίνο θα διευκολύνουν την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία από και προς τις Σποράδες.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός «δεν αρκεί να προστίθενται δουλειές αλλά πρέπει να είναι καλοπληρωμένες και ο τουρισμός έχει αποδείξει ότι μπορεί να προσφέρει τετοιες θέσεις απασχόλησης. Καθώς το τουριστικό προϊόν θα αναβαθμίζεται και θα προσελκύουμε επισκέπτες με μεγαλύτερο εισόδημα, είναι λογικό να ανεβαίνουν και οι μισθοί καθώς θα έχουμε διαφορετικές απαιτήσεις από τους εργαζομένους στον τομέα αυτό».
Οι παρεμβάσεις στον Άγιο Κωνσταντίνο, που αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Μάιο, θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναβίωση της επιβατικής και εμπορικής κίνησης. Οι θέσεις ελλιμενισμού θα αυξηθούν σε έξι, από δύο που είναι σήμερα, ενώ ο χερσαίος χώρος του λιμανιού θα επεκταθεί κατά 3.745 τετραγωνικά μέτρα και θα διαθέτει ποιοτικές, σύγχρονες υποδομές για την υποδοχή ταξιδιωτών. Το νέο λιμάνι θα έχει έκταση 6.815 τμ.
Οι αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις θα μπορούν να υποδεχτούν επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία μήκους έως 100 μέτρων και υδροπτέρυγα, βελτιώνοντας τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Στερεάς Ελλάδας με τα νησιά των Σποράδων. Παράλληλα, ο Άγιος Κωνσταντίνος θα αποκτήσει για πρώτη φορά τη δυνατότητα εξυπηρέτησης μικρών και μεσαίων κρουαζιερόπλοιων, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην οικονομία της περιοχής και διευκολύνοντας την πρόσβαση σε κοντινές περιοχές μεγάλου ενδιαφέροντος, όπως οι Δελφοί.
Χάρη στα νέα λιμενικά έργα θα αυξηθεί, επίσης, η προστασία και θα βελτιωθούν οι παροχές του γειτονικού αλιευτικού καταφυγίου, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την τοπική κοινότητα.
Παρόντες ήταν ο υπουργός των Οικονομικών και Βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό-Κυβερνητικός εκπρόσωπος, επίσης βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης οι βουλευτές Γιώργος Κοτρωνιάς και Ελένη Μακρή Θεοδώρου, ο περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Καμμένων Βούρλων Γιάννης Συκιώτης εκπρόσωποι της περιοχής και πολλοί κάτοικοι.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Με στόχο την αυτοδυναμία σε περιοδεία στη Φθιώτιδα
Δεύτερος σταθμός του πρωθυπουργού στη Φθιώτιδα ήταν τα Καμένα Βούρλα όπου το επενδυτικό σχέδιο για τη λουτρόπολη αποβλέπει στην επανένταξη της περιοχής στον τουριστικό χάρτη και στην ανάδειξή της εκ νέου σε προορισμό για δραστηριότητες που συνδέονται με την ευεξία.
Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στον χώρο από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ομίλου Mitsis Hotels Σταύρο Μήτση και την Πρόεδρο Χριστίνα Μήτση. Ενημερώθηκε για τα έργα, που θα γίνουν στο πλαίσιο μακροχρόνιας μίσθωσης που υπογράφηκε έπειτα από διαγωνισμό ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και στον πλειοδότη όμιλο Μήτση. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την αξιοποίηση ιστορικών εγκαταστάσεων της λουτρόπολης και τη συνέχιση της λειτουργίας υφιστάμενων μονάδων.
Το σχέδιο προβλέπει την αποκατάσταση των εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων «Ράδιον» και «Θρόνιον» και του επίσης εγκαταλελειμμένου υδροθεραπευτηρίου «Ασκληπιός», ανακαίνιση του υδροθεραπευτηρίου «Ιπποκράτης», διατήρηση του ξενοδοχείου «Γαλήνη» με προδιαγραφές επιπέδου 5 αστέρων, αξιοποίηση και αναβάθμιση της αναγνωρισμένης ιαματικής πηγής «Γεωργαλά», καθώς και παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση χώρων πρασίνου, πεζοδρόμων, στάθμευσης οχημάτων και περιμετρικού δακτυλίου για τη βελτίωση της κυκλοφορίας.
Πρόκειται για μια περιοδεία που προγραμματιζόταν να γίνει πριν την προκήρυξη των εκλογών για τις 9 Απριλίου, πήγε, όμως, πίσω λόγω της τραγωδίας των Τεμπών. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης προγραμματίζεται να βρεθεί και στα Ιωάννινα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ενώ πριν από την προκήρυξη των εκλογών του Μαΐου εκτιμάται ότι θα πάει και σε ένα μεγάλο νησί της χώρας, τη Μυτιλήνη ή την Κέρκυρα.
Η επιστροφή στο προεκλογικό τερέν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει στο προεκλογικό τερέν των περιοδειών εκτός Αθηνών, θέτοντας μετ’ επιτάσεως τα εκλογικά διλήμματα που συνδέονται αναπόδραστα με το ποιος και σε ποια εκδοχή θέλουν οι πολίτες να αναλάβει τη διακυβέρνηση και να παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις για την επόμενη μέρα.
Με τον κ. Ανδρουλάκη να… μπλέκει τα πράγματα και να καθιστά, εκ των πραγμάτων, τις προοπτικές μετεκλογικής συνεργασίας πολύ δύσκολες, ο κ. Μητσοτάκης θα επενδύσει εκ νέου στο πολιτικό αφήγημα της αυτοδυναμίας, προκειμένου η επόμενη κυβέρνηση να μπορεί αυτεξούσια να παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι, όσο απομακρυνόμαστε από το ορόσημο των Τεμπών και ο θυμός των πολιτών καταλαγιάζει, τα βασικά διλήμματα για τις εκλογές θα είναι παρόμοια με την περίοδο προ της τραγωδίας. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, θα βάζει στην εξίσωση και την παράμετρο της σύγκρουσης με το «βαθύ κράτος», για την οποία θα κάνει και πιο συγκεκριμένες εξαγγελίες στο πλαίσιο του προγραμματικού λόγου της ΝΔ.
Στο κυβερνητικό επιτελείο, πάντως, εκτιμούν ότι οι πολίτες δεν θέλουν αναταραχή την επομένη των εκλογών, εξ ου και είναι της άποψης ότι η στρατηγική του κ. Ανδρουλάκη, αν και απαντά στο ερώτημα πώς θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ, στην πραγματικότητα εξυπηρετεί τον κ. Μητσοτάκη να επαναφέρει την επιχειρηματολογία υπέρ της αυτοδυναμίας. Κάτι που γίνεται έτι εντονότερο, όσο στον δημόσιο διάλογο ακούγονται ονόματα «δυνάμει πρωθυπουργών» που δεν… ενθουσιάζουν το ευρύ κοινό.
Προς επίρρωσις αυτής της επιχειρηματολογίας, κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg που αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι γίνονται μάρτυρες των προβλημάτων που έχουν οι κυβερνήσεις συνεργασίας, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τρικομματική συνασπισμό που κυβερνά τη Γερμανία και βρίσκεται σε φάση σκληρών εσωτερικών αντεγκλήσεων.
Πηγή: Πρώτο Θέμα