(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ)- Η Δρ Αγγελική Σίμωσι μιλά για τις ανασκαφές σε Εύβοια και Σκύρο – Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και την σπουδαία ανακάλυψη που αναμένει!

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΡΑΠΑ

Είναι 10 το πρωί και επιταχύνω τον βηματισμό μου. Έχω ραντεβού με την εμβληματική κυρία της αρχαιολογικής σκαπάνης σε Εύβοια και Σκύρο, την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας κα. Αγγελική Σίμωσι στο γραφείο της στην “Αρέθουσα”. Το μουσείο- κόσμημα της Χαλκίδας, που εκείνη (για να αποδίδουμε τα τω Καίσαρος…)πάλεψε να γίνει και  τα κατάφερε. Σε μια χώρα, που η γραφειοκρατία είναι σχεδόν αήττητη. Σχεδόν γιατί η ιστορία έχει καταδείξει ότι οι άνθρωποι που παλεύουν για το όραμα τους, με επιμονή ,πάθος και προσωπικές θυσίες, μπορεί να τα καταφέρουν. Και η Αγγελική Σίμωσι κατάφερε με το σπαθί της, να είναι μια προσωπικότητα που σέβονται, εκτιμούν και αγαπούν στην αρχόντισσα της Στερεάς Ελλάδας, την Εύβοια μας, αφού με το έργο της, εμπλούτισε και με άλλα “διαμάντια,” την κορώνα της αίγλη της που κρατά πάνω από 2 χιλιετίες.

Με την “μηχανή του χρόνου” ταξιδεύουμε στο παρελθόν . Οι χρονοδείκτες δείχνουν 1980. Τότε που μια νεαρή αρχαιολόγος με πάθος για ανακαλύψεις, δρασκελίζει γοργά την είσοδο του υπουργείου πολιτισμού, γεμάτη όνειρα και πάθος, Αδημονεί να ανακαλύψει τα αποτυπώματα των προγόνων μας και γιατί όχι να συμμετάσχει σε μια μεγάλη ανακάλυψη. Με το “σιδεροκέφαλη,” μπήκε κατευθείαν στα δύσκολα .Έπεσε στα βαθιά κυριολεκτικά αφού ήταν η πρώτη γυναίκα που έκανε υποβρύχιες έρευνες.  

Ας αφεθούμε στην καταγραφή της ροής της σκέψης των συναισθημάτων και της δράσης της γυναίκας, που έχει την αρχαιολογία ως έναν αέναο σύντροφο ζωής. Άλλωστε η λέξη ζωή είναι μια λέξη κλειδί της προσωπικότητάς της, αφού δίνει και η ίδια ζωή, σε αντικείμενα πρότερων εποχών της ανθρώπινης ιστορίας. Αντικείμενα που η Ευβοϊκή γη και όχι μόνο κρατά καλά κρυμμένα, περιμένοντας την /τον τολμηρό αρχαιολόγο που θα τα φέρει στο φως ως μια συμβολική σπονδή στο μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης!

Περνώντας την είσοδο του εντυπωσιακού μουσείου μας, με την μοναδική αύρα και την παλέτα των χρωμάτων να αντανακλά στα μάτια μου, σκέφτομαι ασυναίσθητα την φράση “Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον” που έλεγαν οι αρχαίοι υμών πρόγονοι. Tο πεπρωμένο της είχε ορίσει να επιστρέψει στην ρίζα της .Την Εύβοια, αφού ο πατέρας της είχε καταγωγή, από το Αλιβέρι.

Με υποδέχεται με ένα λαμπερό από καρδιάς χαμόγελο. Την καθιστώ κοινωνό της πρότερης σκέψη μου.

Συγκινημένη μου λέει: “Φαίνεται ότι ήταν η ευχή του πατέρα μου στο τέλος της καριέρας μου να έρθω εδώ. Ήρθα το 2018.”

Μ.Κ : 15 Οκτωβρίου Παγκόσμια ημέρα Αρχαιολογίας. Αν μια χώρα γιορτάζει σίγουρα είναι η Ελλάδα μας.

- Διαφήμιση -

Αγγ. Σίμωσι: Ειδικά στην Ελλάδα, μόνο αρχαιότητες έχουμε να επιδείξουμε προς τα έξω. Αλλά και παγκοσμίως είναι η παράδοση, η καταγωγή και η ρίζα τους. Δεν γίνεται να μην υπάρχει η μέρα αρχαιολογίας. 

Μ.Κ.: Λένε ότι το παρελθόν δείχνει το μέλλον. Ας ξεκινήσουμε το ταξίδι…! Πάμε στην εκκίνηση του μαραθώνιου σας, για να ξεδιπλώσουμε τις πτυχές φανερές και αόρατες στα μάτια των απλών ανθρώπων που κοιτάζουν με δέος κάθε νέο εύρημα. Κάθε νέο αποτύπωμα ανθρώπινης παρουσίας, που έρχεται από το χθες και αποτελεί παρακαταθήκη που θα μεταλαμπαδευτεί στις νέες γενιές Ελλήνων.

Αγγ. Σίμωσι: Ξεκίνησα το 1980 όταν ήμουν 26 ετών, είμαι 66 τώρα. 1 Νοεμβρίου μπαίνω στα 43 χρόνια εργασίας και αν είχα και άλλη ζωή και άλλη ηλικία θα καθόμουν κι άλλο. Το θέλω. Τέλος του 2023 βγαίνω στην σύνταξη. Δυστυχώς με στενοχωρεί, με θλίβει, αλλά δεν μπορώ να το αλλάξω.  Είναι μια εφορία που έχει να δώσει πάρα πολλά. Αν τη δουλέψεις καλά, με σθένος και με πάθος και αφοσιωθείς έχει να δώσει πολλά. Είναι ακόμα παρθένα η εφορία αρχαιοτήτων της Εύβοιας. Ο τίτλος σπουδών μου είναι αρχαιολόγος, δεν έχω εργαστεί ποτέ σαν καθηγήτρια. Από 26 χρονών δουλεύω σαν αρχαιολόγος. Βρίσκομαι αμιγώς μέσα στις ανασκαφές.

Η διευθύντρια της έρευνας Δρ Αγγελική Γ. Σίμωσι εξετάζει αρχαιότητες στον βυθό των Αντικυθήρων κατά την έρευνα Οκτωβρίου 2019

Μ.Κ.: Που δουλέψατε για πρώτη φορά ;

Αγγ. Σίμωσι: Στην αρχή δούλεψα στην Λαμία, μετά για ένα πολύ μικρό διάστημα πήγα στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου και μετά μπήκα στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων . Με επέλεξαν και αμέσως εκπαιδεύτηκα και πήγα στις καταδύσεις και βουτούσα σε όλη την Ελλάδα. Έχω μεγάλη ιστορία πίσω μου.  Τότε ήμουν η μοναδική γυναίκα. Το 1976 ήρθε ο Κουστώ και εγώ δούλεψα το ’83 στην  Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, δηλαδή πολύ κοντά τα διαστήματα αυτά.  Εκεί δούλεψα 35 χρόνια! 35 χρονών «παιδί» άφησα πίσω μου. Αυτό λοιπόν το «παιδί» χτίστηκε λίγο λίγο, σιγά σιγά.

Μ.Κ.: Επιλέξατε την αρχαιολογία από την δημιουργία οικογένειας; 

Αγγ. Σίμωσι: Κοιτάξτε  Δεν έφτιαξα οικογένεια. Μην λέω όμως μεγαλοστομίες ότι αφιερώθηκα στην αρχαιολογία, κάθε φορά όμως που είχα μια γενικότερη απογοήτευση στη ζωή μου, ήταν η αρχαιολογία που μου έφτιαχνε την διάθεση. Ήταν η ψυχοθεραπεία μου. Με γεμίζει τόσο πολύ. Το βλέπω σαν χόμπι και δεν δουλεύω για τα χρήματα, αλλά για την ευαρέσκειά μου. Γιατί και τα χρήματα δεν είναι πολλά, ειδικά μετά από τόσα χρόνια εργασίας. 

Μ.Κ.: Πως  επιλέξατε να γίνετε αρχαιολόγος; 

Αγγ. Σίμωσι: Δεν επέλεξα εγώ το επάγγελμα, εκείνο με επέλεξε. Ειδικά στις καταδύσεις και δεύτερον είχα έναν πατέρα που μου έλεγε αν δεν γίνεις αρχαιολόγος, θα σε αφήσω να γίνεις κομμώτρια. Δεν ήθελε τίποτε άλλο να γίνω. Ήταν χημικός ο πατέρας μου. Από 4 ετών με ωθούσε. 

Μ.Κ.: Από την θάλασσα στην στεριά.  Εδώ ήρθατε πριν  4,5 χρόνια μάλλον ως δυσμενή μετάθεση

Αγγ. Σίμωσι:  (Γελάει) Ήταν η ωραιότερη μετάθεση που έχω πάρει . Ο πατέρας μου είχε καταγωγή από το Αλιβέρι και το επίθετο Σίμωσι είναι απ΄τα μέρη αυτά. Όταν ήρθα δεν γνώριζα τίποτα γιατί δεν είχα δουλέψει ποτέ σε μια χερσαία εφορία. Είχα δουλέψει μόνο πολύ μικρή στην Λαμία. Χωρίς εμπειρία. Όταν ήρθα στην θέση της προϊσταμένης ήταν τελείως ξένο για μένα. Είχα να αντιμετωπίσω βυζαντινά μνημεία, κάστρα, ακόμα και τους προϊστορικούς οικισμούς δεν ήταν της άμεσης εμπειρίας μου.  Είχα να αντιμετωπίσω και ένα κενό κτίριο (Αρέθουσα) που έγινε ολόκληρο μουσείο. Είχα κάνει μουσεία στην  Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, αλλά ήταν όλα με άλλο σκεπτικό. Ήταν της ενάλιας αρχαιολογίας, έπρεπε να προβάλλεις τους θησαυρούς της θαλάσσης. Εδώ έχουμε την Εύβοια και την Σκύρο.

Μ.Κ. Θα μπορούσατε όμως μετά από όσα χρόνια να βγείτε στην σύνταξη;

 Αγγ. Σίμωσι: Πράγματι. Όταν ήρθα θα μπορούσα να έχω επιλέξει να βγω στην σύνταξη γιατί το 2016 είχα και τα χρόνια και την ηλικία, ήταν δέλεαρ για μένα. Όμως όταν γνώριζα και έμπαινα όλο και πιο βαθιά στα θέματα, μαζί και με τους εξαίρετους συνεργάτες και με ανθρώπους που ανταποκρίθηκαν και θέλησαν να βοηθήσουν είπα ναι στην πρόκληση.

Μ.Κ.: Σας αρέσουν οι προκλήσεις ;

Αγγ. Σίμωσι: Τις επιδιώκω! Έτσι σιγά σιγά εκεί που δεν πίστευε κανείς ότι θα γίνει το μουσείο, το μουσείο έγινε. Η Εύβοια μας και η Σκύρος είναι όπως έχει αποδειχθεί ένας θησαυρός αρχαιοτήτων.

Μ.Κ.: Ο σχεδιασμός της εφορείας αρχαιοτήτων πως εξελίσσεται;

Αγγ. Σίμωσι: Έχουμε ξεκινήσει έρευνες στην Κήρινθο, στο Πευκί στη Β. Εύβοια. Πρώτο και βασικό στις 23 Μαΐου του 2021 εγκαινιάστηκε το Μουσείο «Η Αρέθουσα», το δεύτερο είναι ότι το παλιό αρχαιολογικό μουσείο δεν έκλεισε. Συνεπώς η Χαλκίδα έχει 2 αρχαιολογικά μουσεία. Το παλιό μουσείο έμεινε, ανακαινίστηκε, τα πράγματα που έφυγαν για να τοποθετηθούν στο νέο μουσείο αμέσως αντικαταστάθηκαν με άλλα που είχαν οι αποθήκες μας, οπότε μιλάμε ουσιαστικά για ένα νέο μουσείο. Στην κεντρική Εύβοια ξεκινήσαμε κάποιες αναστηλώσεις 2 πύργων στην κεντρική Εύβοια και στην Κύμη. Έγινε μεγάλη επισκευή στο μουσείο της Σκύρου, η Ερέτρια βοηθήθηκε πάρα πολύ γιατί άνοιξε η δυτική συνοικία, ο χώρος ο αρχαιολογικός που είναι απέναντι από το μουσείο. Οι έρευνες που κάνουν εδώ οι Ελβετοί έγιναν περισσότερες γιατί δουλεύουν στην Αμάρυνθο αλλά τους έβαλα να κάνουν και μια έρευνα για τα Δρακόσπιτα.

Μ.Κ.: Τελικά υπάρχει κάποιο μυστικό με τα Δρακόσπιτα;

Αγγ. Σίμωσι: Στην αρχή πίστευαν ότι τα Δρακόσπιτα είναι ίσως κάποια ιερά, είναι φρούρια που είχαν ενδοεπικοινωνία το ένα με το άλλο. Αλλά τώρα με τα σημερινά δεδομένα έχει αποδειχθεί ότι ήταν αρχαία ποιμνιοστάσια. Όπως δηλαδή χρησιμοποιούνταν μέχρι πρότινος στην σημερινή εποχή, αυτή ήταν η χρήση τους και παλιά. 

Μ.Κ.: Στην Σκύρο με την πλούσια ιστορία τις παρεμβάσεις έχετε κάνει; 

Αγγ. Σίμωσι: Η Σκύρος έχει να μας δώσει πολλά…Έχει το Παλαμάρι, έχει την καστροπολιτεία, έχει το μουσείο που είναι κορυφαίο και έχει το Ναό του Απόλλωνα στη Φούρκα, έχει στο Μαρκέσι το ναό του Ποσειδώνα…θέλει προϋπολογισμό.  Στην Σκύρο έχουμε αποκαταστήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του τείχους της Καστροπολιτείας και δουλέψαμε και μέσα στο κάστρο που ήταν κλειστό και το ανοίξαμε. Είναι πλέον επισκέψιμο. Φτιάξαμε το μουσείο με αναβατόριο για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Φωτίστηκε το κάστρο και επίσης το Παλαμάρι που είναι προϊστορικός οικισμός. 

Μ.Κ.: Έχετε βοήθεια από το υπουργείο πολιτισμού; Γιατί χωρίς κονδύλια μένει μόνο η καλή θέληση και το όνειρο γίνεται απατηλό.  

Αγγ. Σίμωσι: Η Υπουργός η Λίνα  Μενδώνη, έσκυψε πάνω από τα θέματα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ευβοίας. Την έφερα εδώ  κατάλαβα, και με βοήθησε.  Όσον αφορά στο ιερό της  Αμαρυσίας Αρτέμιδος, έχουν βγει πράγματα εξαιρετικά. Έχουν δείξει πόσο μεγάλη ήταν η δύναμη της θεάς Αρτέμιδος στο νησί. Δεν είναι όμως  μόνο στην Αμάρυθνο, είναι και στην Αυλίδα, που τώρα έχουμε ξεκινήσει την διαμόρφωση του χώρου της Αυλιδίας Αρτέμιδος. Περνάει δηλαδή ο επαρχιακός δρόμος όπου θέλουμε να τον καταργήσουμε και να ενοποιήσουμε τον αρχαιολογικό χώρο να μην υπάρχει διασπορά. Έχει υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες. Είναι μεγάλο επίτευγμα διότι είναι η Αρτέμιδα η Αυλιδία που είναι συνδεδεμένη με τον Τρωικό πόλεμο. 

Μ.Κ.: Στην Β. Εύβοια που κάηκε δυστυχώς, υπάρχει μια ιστορία χιλιάδων ετών που περιμένει να βγει στο φως. Πως εξελίσσονται οι ανασκαφές;

Αγγ. Σίμωσι: Είναι σε εξέλιξη η  ανασκαφή στην Β. Εύβοια στο Πευκί στο Αρτεμίσιο που είναι η Αρτέμιδα Πρωσιόα, αυτή δηλαδή που κοιτάζει προς την Ανατολή. Αυτή τη στιγμή είναι σαν να πιάνεις όλες τις εκφάνσεις της θεάς Αρτέμιδας, η οποία λατρευόταν στην αρχαιότητα . Ήταν παρθένος, δεν είχε ποτέ ερωτική σχέση και ήταν προστάτιδα ανθρώπων και ιδιοτήτων. Είχαμε και κάποιες αρχαιολογικές συλλογές τις οποίες τις ανακαινίσαμε πλήρως στην Λίμνη, στους Ωρεούς. Συνδέσαμε την αρχαιολογική συλλογή με τον περίφημο ταύρο των Ωρεών.  Θέλαμε να κάνουμε ένα μουσείο Β. Εύβοιας. Ήταν το όνειρο της Υπουργού αυτό. Στην αρχή ψάχναμε στην Αιδηψό για το υδροθεραπευτήριο των Αγίων Αναργύρων, αλλά δεν γινόταν. Μετά είπαμε για τους Ωρεούς, τώρα δεν ξέρω αν προλάβω να το κάνω. Πάντως τα θεμέλια τα έχω βάλει, Έχω κάνει κτηριολογικά προγράμματα και για τα δύο και τα έχω στείλει στο Υπουργείο. Θα ολοκληρωθεί κάποια στιγμή, αλλά μπορεί να το ολοκληρώσει ο διάδοχος. 

Επίσκεψη του πρέσβη της Ελβετίας στην ανασκαφή Αμαρύνθου, παρουσία του διευθυντή και του επιστημονικού γραμματέα της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα

Μ.Κ.: Οι έρευνες στην Αμάρυνθο; 

Αγγ. Σίμωσι: Μέχρι τώρα στην Αμάρυνθο δεν ήταν γνωστό ότι εκεί ήταν το ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδας. Αλλά όμως είναι! Τώρα έχει αποδειχθεί πια. Έχει αποδειχθεί από κάποιες κεράμους οι οποίες έχουν μια επιγραφή που γράφουν «Αρτεμιδι», οπότε και το ιερό είναι αφιερωμένο σ αυτήν. Επίσης έχουν βρεθεί αποθέτες που έχουν αφιερώματα σε εκείνη. Επίσης πάρα πολλά ειδώλια που αναπαριστούν την Αρτέμιδα, όπως είναι τα σημερινά τάματα. Προσδοκούμε μήπως βρεθεί και ένα μεγάλο άγαλμα της θεάς. Στον χώρο βρίσκεται το καθολικό που είναι το ιερό και γύρω γύρω έχει και προσκτίματα. Εμείς έχουμε βρει το ιερό, τους αποθέτες και τους βωμούς  2 χρονολογικών φάσεων. Από τους αποθέτες έχει πια γίνει ξεκάθαρο ότι αφορά την Αρτέμιδα.

Μ.Κ.: Πιθανολογείται  ότι  κάποια στιγμή θα βρεθεί και το άγαλμά της;

Αγγ. Σίμωσι: Ναι  εγώ πιστεύω ότι θα βρεθεί. Θέλω να βρεθεί πρώτα το κεφάλι και μετά να ψάξουμε για το σώμα. Και φαντάζομαι και πως θα είναι…Την φαντάζομαι σε μια αρχαϊκή μορφή με καπέλο στο κεφάλι και τα μαλλιά βοστριχωτά να πέφτουν. Με χρώματα στο πρόσωπο και πιστεύω ότι θα φοράει κοντό φόρεμα αν είναι η κυνηγός και μπορεί να κρατάει και κάποιο ελάφι. Το κεφάλι της πρέπει να βρεθεί. Μετά είναι πιο εύκολο το σώμα. Όταν βρεθεί το κεφάλι, είναι σίγουρο να βρεθεί το σώμα. Μακάρι να βρεθεί το κεφάλι. Οπωσδήποτε αν υπάρχει άγαλμα είναι στο Σηκό. Για να μπορέσεις να φτάσεις στο στερεό πας με το σκουπάκι, με το ξυστράκι κλπ. 

Μ.Κ.: Και μετά τη μέλλει γενέσθαι ;

Αγγ. Σίμωσι: Θα πρέπει να γίνει ένα μουσείο στην Αμάρυνθο μόλις βρεθεί η Αρτέμιδα και να τοποθετηθούν και όλα τα ευρήματα. Η τουριστική ανάδειξη θα είναι μεγάλη στην περιοχή.  Στην Ερέτρια γίνεται η αποκατάσταση του θεάτρου και στο τέλος του χρόνου θα παραδώσουμε το κοίλο, όχι τη σκηνή.  Θα μπορούν να πραγματοποιούνται πλέον και πολιτιστικά δρώμενα εκεί. Η Εύβοια αρχίζει και βγαίνει προς τα έξω όσον αφορά την αρχαιολογική προβολή. 

Μ.Κ.: Να μεταφερθούμε τώρα στην Κάρυστο και τις δράσεις σας.

Αγγ. Σίμωσι: Στην Καρυστία βρέθηκαν αρχαία λατομεία και έχουμε υπογράψει προγραμματική σύμβαση για την αποκατάσταση του φρουρίου «Το μπούρτζι» που είναι στο λιμάνι. Στο μουσείο έχει γίνει αναβατόριο για την εύκολη πρόσβαση ατόμων ΑΜΕΑ και επισκευάσαμε τον Ναό των Πανμεγίστων Ταξιαρχών που ήταν σε κακή κατάσταση και στον Καφηρέα που είναι οι ανεμογεννήτριες έχουν βρεθεί πολύ σημαντικά αρχαία. Όπως ιερά πρωίμων αρχαϊκών χρόνων και δεν είναι μόνο αυτό, εκτός από τα λατομεία έχουν αναδειχθεί, είναι επισκέψιμα, έχουν τοποθετηθεί επιγραφές αρχαιολογικού περιεχομένου με επεξηγηματικό κείμενο. Στο Αλιβέρι έχουμε αναδείξει την περιοχή της αρχαίας Δύστου που ήταν δύσβατη και έχει γίνει ένας ολόκληρος δρόμος που φτάνει μέχρι την πύλη. Κάθε χρόνο καθαρίζουμε το εσωτερικό του φρουρίου. 

Μ.Κ.: Ποια ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση σας; 

Αγγ. Σίμωσι: Η μεγαλύτερη απογοήτευση θα είναι όταν θα φύγω. 

Μ.Κ.: Η μεγαλύτερη χαρά ;

Αγγ. Σίμωσι: Δεν ξέρω να απαντήσω και τώρα που μιλάω είμαι χαρούμενη, αλλά νομίζω την μεγαλύτερη χαρά θα την πάρω μόλις βρεθεί η Αρτέμιδα. 

Μ.Κ.: Οι πιο σημαντικές στιγμές στην καριέρα σας;

Αγγ. Σίμωσι: Οι σημαντικότερες στιγμές τα τελευταία χρόνια είναι τα εγκαίνια του μουσείου της Αρέθουσας, η τιμή που μου έκαναν να συμπεριληφθώ στα «Ελληνικά Μουσεία» των εκδόσεων Λάτση, που θα βρίσκεται «Η Αρέθουσα» στον 21ο τόμο και όλα τα μουσεία της Εύβοιας. Επίσης η συμμετοχή μου στο ναυάγιο των Αντικυθήρων που είναι ένα από τα πιο γνωστά ναυάγια παγκοσμίως. Έχω βρει το κεφάλι ενός Ηρακλή στο Ναυάγιο. Το σώμα του υπάρχει στο εθνικό μουσείο και τώρα θα ενωθεί με το κεφάλι. Το σώμα ήταν επιφανειακό. Το κεφάλι όμως είχε εισχωρήσει κάτω από ένα βράχο. 

Μ.Κ.: Πρόσφατα είχατε πει την φράση σε μια επίσκεψη σας «Κάντε κάτι, είμαστε μόνοι μας…» Που απευθυνόταν η έκκληση;

Αγγ. Σίμωσι: Το σχόλιο ήταν παραινετικό προς κάθε κατεύθυνση. Όχι γιατί δεν κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν, αλλά εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Εγώ δεν πρέπει να αναλώνομαι με την γραφειοκρατία  τόσο πολύ. Είμαι βοηθητική σε όλους τους έχοντες θεσμική θέση. Ότι μου πούνε θα πω «ναι», θα βοηθήσω, θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Πρέπει και αυτοί το ίδιο. Είναι νέοι άνθρωποι σε σχέση με μένα και έχω μάθει να λειτουργώ σε διαφορετικούς ρυθμούς.  Εγώ δεν έχω να κερδίσω τίποτε τώρα. Είμαι στο τέλος. Εκείνοι έχουν να κερδίσουν από μένα. Αυτοί πρέπει να δίνουν ωθήσεις. Η περιφέρεια στηρίζει το έργο και η Δήμαρχος. Αλλά θέλω πιο εύκολες δράσεις χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες. 

Μ.Κ.: Μπορείτε να μου δώσετε ένα παράδειγμα;

Αγγ. Σίμωσι: Μου είπαν για παράδειγμα να κάνω μια μελέτη για τις καμάρες στην Χαλκίδα ότι έχουν πρόβλημα και μπορεί να πέσουν. Ξεκίνησα τις διαδικασίες όλες μέσω του Υπουργείου . Δεν μπορεί τώρα να καθυστερεί τις εργασίες μια άδεια για το κυκλοφοριακό! Αφού μου το ζητάς και πρέπει να το κάνω και το κάνω, βοήθησέ με.  Αυτό λέω.

Μ.Κ.: Έχετε προσφορές ιδιωτών για ανασκαφές;

Αγγ. Σίμωσι: Προσφορές ιδιωτών για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Εύβοιας δεν έχω.  Μόνο για το ναυάγιο των Αντικυθήρων έχω το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και τον ίδιο τον κ. Λασκαρίδη. Μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι ξεκινήσαμε την αρχαιολογική έρευνα στην Κήρινθο, στο Μαντούδι και παρόλο που οι άνθρωποι αυτοί είναι πυρόπληκτοι, είχαν προβλήματα με τις βροχές, με τις πλημμύρες έχουν βοηθήσει πολύ και ευχαριστώ τους Δημάρχους Γ. Τσαπουρνιώτη και Γ. Κοτζιά. Άλλωστε χωρίς την Τ.Α. δεν μπορείς να κάνεις πολλά. Στην Κήρινθο πιστεύω θα βρούμε μια εντοιχισμένη πόλη με το λιμάνι της, θα δούμε και τι δημόσια κτίρια έχει, αν έχει ιερά, αν έχει αγορά, αν έχει βουλευτήρια… Δεν ξέρω τι άλλο, αυτά έρχονται με τον χρόνο. 

Μ.Κ.: Οι παρεμβάσεις σας στην Χαλκίδα πως προχωράνε;

Αγγ. Σίμωσι: Έχει σωθεί ένα μέρος από το τείχος της πόλης, έχουν σωθεί και αναδειχθεί οι Πύργοι και μέσα στην είσοδο του νοσοκομείου έχουν αναδειχθεί αρχαίες κατοικίες και επίσης ο βωμός ενός ιερού. Υπάρχει εκεί και μπορεί να τον δει κανείς. Είναι επισκέψιμο. Θα ολοκληρωθεί και το Παίδων , Θα αποκατασταθεί που είναι τώρα ένα ερείπιο, θα φτιαχτούν μέσα ότι υπάρχει από ζωγραφικό διάκοσμο, τα ξύλα του έχουν αλλοιωθεί, θα φτιαχτεί και απ έξω, θα γίνει πόλος έλξης στην Χαλκίδα. Το Παίδων, το Τζαμί, ο Βάϊλος και η Αγία Παρασκευή είναι ένα σύνολο Μεσαιωνικών κτιρίων στο κέντρο της πόλης και θα αναδειχθούν. 

Η κα. Σίμωσι που πηγαινοέρχεται καθημερινά στην Αθήνα, όπου κατοικεί είναι ένα πρόσωπο που χαίρει ευρύτατης αποδοχής και σεβασμού, για την κατάρτιση της και το πάθος της να αναδείξει την ιστορία της Εύβοιας. Άλλωστε είναι και η ίδια υπερήφανη ως Ευβοιώτισσα για τον τόπο μας. Την βλέπω να μιλά με πάθος . Να μεταφέρεται νοερά στην αρχαιότητα . Να ταξιδεύει δια μέσω των αιώνων , σε σταθμούς γνώσης, που μεταλαμπαδεύει στο σημερινό γίγνεσθαι καθιστώντας μας κοινωνούς του αρχαίου κάλους, και της φιλοσοφίας που ως απότοκο έχουν την υπερηφάνεια όλων των Ελλήνων όπου γης για τους αρχαίους ημών προγόνους.

 Αποχαιρετώντας την Δρ Αγγελική Σίμωσι και μαζί της το μουσείο -ΚΟΣΜΗΜΑ “Αρεθούσα” έρχεται στην σκέψη μου αυθόρμητα η πίκρα της, που σε 14 μήνες θα παραδώσει στον διάδοχό της…
Έτσι ήταν όμως πάντα και έτσι θα είναι πάντα! Παραλαβή – παράδοση… Έχει σημασία όμως, κάθε φορά που παραδίδεις το δικό σου αποτύπωμα να είναι μεγαλύτερο , από εκείνο που είχες παραλάβει!

Στην περίπτωση της προϊσταμένης της εφορείας αρχαιοτήτων Εύβοιας ισχύει στον υπερθετικό βαθμό. Άλλωστε, αν δυνητικά μπορούσαμε να παραφράσουμε την αρχαία ρήση “αρχή άνδρα δείκνυσι” σε “αρχή γυναίκα δείκνυσι” , ο παραλληλισμός θα αφορούσε σίγουρα εκ του αποτελέσματος, την άξια θεματοφύλακα της ιστορίας μας την ΚΥΡΙΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΙΜΩΣΙ !

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!