Δήμος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας : Επιτυχής ολοκλήρωση πρωτότυπης διαγενεακής δράσης στη Λίμνη


Πρωτότυπα διαγενεακά εργαστήρια και μια τοπική εκδήλωση όπου νέοι και άτομα μεγαλύτερων ηλικιών μοιράστηκαν παραδόσεις και βιώσιμες πρακτικές της πλούσιας ευβοϊκής πολιτιστικήςκληρονομιάς, διεξήχθησαν με επιτυχία στη Λίμνη Ευβοίας. Το έργο υλοποιήθηκε από τη REMIND-Alzheimer Χαλκίδας, το διάστημα Οκτώβριος 2023-Μάρτιος 2024, στο πλαίσιο του προγράμματος Σημεία Στήριξης που συγχρηματοδοτούν 10 Κοινωφελείς Οργανισμοί. Η ολοκλήρωση του καινοτόμου διαγενεακού έργου, ανακοινώνεται με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια, καθώς αποτέλεσε, τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για το φορέα, μια μοναδική εμπειρία συν-δημιουργίας και μάθησης, «πλέκοντας» τα χρώματα με τις κλωστές και το παλαιό με το νέο.
Με εντατική εργασία έξι μηνών, το καινοτόμο έργο κατάφερε:

  • Να φέρει κοντά πάνω από 60 συμμετέχοντες τριών γενεών σε 3 διαδραστικά εργαστήρια και σε μια ανοικτή εκδήλωση όπου, μέσα από συγκινητικές ιστορίες αντικειμένων συναισθηματικής αξίας, οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν τοπικές αφηγήσεις, μυστικά της παραδοσιακής κουζίνας, έθιμα του γάμου και εορταστικά έθιμα, μοναδικά χαρακτηριστικά των παραδοσιακών φορεσιών και κιλιμιών, εστιάζοντας στις τέχνες του κεντήματος και της ύφανσης με αργαλειό.
  • Να παράγει οπτικοακουστικό υλικό που αναδεικνύει τη διαχείριση των παραδοσιακών τοπικών φορεσιών και των χειροποίητων υφαντών της περιοχής.
  • Να εξοικειώσει 45 μαθητές Λυκείου με τη διαδικασία της απλής ύφανσης σε τελάρο και τη βιώσιμη πρακτική της μετατροπής υφασμάτων σε υφάδια.
  • Να προωθήσει καλές πρακτικές της συμμετοχής νέων και ατόμων μεγαλύτερων ηλικιών στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, σε δράσεις που μπορούν να διεξάγονται σε εκπαιδευτικά πλαίσια με αμοιβαία οφέλη για τις γενεές.
  • Να εμπλέξει τοπικούς συλλόγους και ενεργούς πολίτες στις κύριες δράσεις, στην επικοινωνία και διάδοση αποτελεσμάτων του έργου.

Αποτελέσματα του έργου: Οι δράσεις του έργου, αποτέλεσαν μοναδικές ευκαιρίες για τη διάδοση και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Λίμνης Ευβοίας. Η παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού και η πρακτική εμπειρία των μαθητών σε όλα τα στάδια της απλής ύφανσης (κατασκευή του υφαδιού, τοποθέτηση του στημονιού και ύφανση), υποστηρίζουν τη διάδοση της γνώσης και της τεχνογνωσίας σε μελλοντικές γενιές, ενισχύοντας τη σύνδεση με τις ρίζες και τη δημιουργικότητα των συμμετεχόντων!
Η κοινωνική καινοτομία στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελεί αναδυόμενο πεδίο, καθώς συνδυάζει, την ανάπτυξη δεξιοτήτων με την ενδυνάμωση της κοινότητας. Πρόκειται για δράσεις με σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο καθώς εμβαθύνουν την προσωπική ανάπτυξη, προάγουν το σεβασμό και την κοινωνική συνοχή και μπορούν να συμβάλουν στην τοπική ανάπτυξη, ακόμη και τη δημιουργία οικονομικών ευκαιριών.
Σε αυτό το πλαίσιο, καλλιεργήθηκαν ιδανικές συνθήκες ώστε να συνδυαστούν θέματα παρελθόντος και περιβάλλοντος με φρέσκιες ιδέες και νέες τάσεις. Το έργο, συντονίστηκε από τις ειδικούς ψυχικής υγείας, Ευαγγελία Αγγελίδου, Ψυχοθεραπεύτρια MSc -Σ.Ψ.Υ. και Χριστίνα Καλαβρή, Ψυχολόγο MSc. Τα αποτελέσματα του έργου, θα αξιοποιηθούν στην εκπαίδευση, εμπλέκοντας τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους:
Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, για την παραχώρηση των χώρων διεξαγωγής των κύριων δράσεων του έργου και την επικοινωνία της δράσης.
Ανδρέα (Πέρη) Παπαγεωργίου, για τη φιλοξενία στο μουσείο παραδοσιακών φορεσιών.
Γενικό Λύκειο Λίμνης και το Διευθυντή Ιωάννη Παλάντζα, για τη διεξαγωγή του τρίτου εργαστηρίου.
Μαρίνα Βαλλή, Βασιλική Τσιομπάνη και Σουλτάνα Αγγελίδου, για την εθελοντική τους συμμετοχή στο έργο.
Γεώργιο Καπενεκά και Πηνελόπη Αθανασοπούλου (Δ/θμια Εκπαίδευση Ευβοίας), για τη διεξαγωγή της δράσης στο Γενικό Λύκειο Λίμνης και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου στην εκπαίδευση.
Επίσης, ευχαριστούμε, το Πρόγραμμα Σημεία Στήριξης, για την εξαιρετική συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη και για την πολύτιμη υποστήριξη του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, που έκαναν εφικτή την υλοποίηση του έργου.
Πληροφορίες για το φορέα υλοποίησης:
Η REMIND-Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών Χαλκίδας, είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 2009 στη Χαλκίδα από συγγενείς ατόμων με άνοια, για να ενισχύσει την κοινωνική συμμετοχή και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής όλων των ατόμων μεγαλύτερων ηλικιών. Υλοποιεί δράσεις υπεύθυνης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την υγεία του εγκεφάλου και διαγενενακά προγράμματα που ενισχύουν την επαφή των γενεών και καταπολεμούν τις ηλικιακές διακρίσεις. Ο φορέας, συντονίζει το Κέντρο Ημέρας «Αγία Ειρήνη» για την Άνοια στη Χαλκίδα, που υλοποιείται μετά από διαγωνισμό του Υπουργείου Υγείας και με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»
και παρέχει δωρεάν προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, σωματικής και νοητικής ενδυνάμωσης.
Πληροφορίες για το έργο:
Το καινοτόμο έργο «Κοινωνική καινοτομία σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς: πιλοτική εφαρμογή διαγενεακής προσέγγισης στη Λίμνη Ευβοίας», σχεδιάστηκε για να υποστηρίξει την ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών που ενισχύουν τους δεσμούς των γενεών, αξιοποιώντας υλικό της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής της Λίμνης Ευβοίας. Σε αυτό το πλαίσιο, δυο γενιές με διαφορετικές εμπειρίες, οι νέοι και τα άτομα μεγαλύτερων ηλικιών, κλήθηκαν να μοιραστούν κοινές εμπειρίες και να γνωρίσουν έννοιες και πρακτικές της κοινωνικής καινοτομίας, καλλιεργώντας δεξιότητες και εκφράζοντας στοιχεία των ταυτοτήτων τους, συνδέοντας το παρελθόν με το μέλλον. Η αλληλεπίδραση διευκολύνθηκε από την ενδιάμεση γενιά, την οποία εκπροσώπησαν οι πρεσβευτές του έργου, συν-δημιουργώντας το περιεχόμενο του έργου και διαδίδοντας τα μηνύματά του στην κοινότητα. Περισσότερα: https://www.alzheimer-chalkida.org/koinoniki-kainotomia-se-themata-politistikis-klironomias/ .
Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνστακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!