Εγγλεζονήσι: Μια ανάρτηση που μας γυρνάει χρόνια πίσω…! Η ιστορία του νησιού και τα γλέντια στο ξωκλήσι!

Μια ανάρτηση που μας γυρνάει χρόνια πίσω….

Η Ζαχαρουλα Ζωγραφου, ανάρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό, φωτογραφίες από το Εγγλεζονήσι που πρόσφατα εόρτασε τον Άγιο Νικόλαο τον εν Βουναίνοις!

Δείτε τι αναφέρει για την ιστορία του νησιού, καθώς και τις φωτογραφίες, όπως της τα μετέφεραν ο Μπάμπης και ο Κώστας Τανάγρας, τους οποίους και ευχαριστεί στο τέλος της δημοσίευσης.

Το πανέμορφο νησάκι μας βρίσκεται απέναντι από την παραλία της Δροσιάς της Χαλκίδας. Ονομάζεται Κτυπονήσι ή Εγγλεζονήσι(παλιά ονομασία Αγιος Νικόλαος) και είναι κατάφυτο από δέντρα.
Το νησί σήμερα είναι ακατοίκητο. Ωστόσο, τα ερείπια και οι δεξαμενές νερού που έχουν ανακαλυφθεί στο κέντρο του νησιού φανερώνουν ότι κατοικήθηκε τον 6ο με 7ο αιώνα.
Έχει δύο λόφους που φτάνουν σε ύψος 51 μέτρων. Στην κορυφή του ενός λόφου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Νέου.


Το νησί ανήκει στους κατοίκους της Δροσιάς (Γεωργικός συνεταιρισμός Δροσιάς)
ενοικιάστηκε το 1930 για τριάντα χρονια στον Εγγλέζο αρχαιολόγο Φράνσις Τέρβιλ Πετρ (Francis Turville-Petre), εξ ου και η δεύτερη ονομασία του, ο οποίος έκτισε εκεί τη βίλα του,με έναν πύργο ν αγναντεύει τον Ευβοϊκό..Το διάστημα από το 30 μέχρι τον πόλεμο αρκετοί κάτοικοι του χωριού μας ήταν στη δούλεψή του Εγγλέζου ,και είδαν να περνούν από τη βίλα σημαντικοί άνθρωποι της πολιτικής και της τέχνης από Ευρώπη και Αμερική της εποχής του μεσοπολέμου.

από το πανηγύρι το 1960


Οι κάτοικοι του χωριού πάντα και μέχρι σήμερα γιορτάζουν τον Αϊ Νικόλα το Νέο με λειτουργία και γλέντι ολοήμερο !!!Αυτό δε σταμάτησε ούτε τα χρόνια που ο Εγγλέζος ήταν εγκατεστημένος στο νησί.Την 9η του Μάη η πρόσβαση για όλο το χωριό ήταν ελεύθερη!
Η βίλα βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, καταστρέφοντας μαζί και την βλάστηση του νησιού. Ερείπια του σπιτιού σώζονται μέχρι σήμερα. Ο Άγγλος αρχαιολόγος πέθανε σε ηλικία 40 ετών, το 1941 στην Αίγυπτο.
Χρόνια αργότερα η αδελφή του Εγγλέζου επισκέφτηκε τον τόπο μας για να εξοφλήσει το χρέος της προς τους εργαζόμενους στο νησί και η ίδια παρέδωσε στον Γεώργιο Τανάγρα που ήταν για 8 χρόνια μάγειρας του FrancisTurville-Petre τις φωτογραφίες από το σπίτι την εποχή της δόξας του!!!!
(Ευχαριστώ τον Μπάμπη και τον Κώστα Τανάγρα για τις φωτογραφίες της βίλας και τις πληροφορίες. Η τρίτη φωτογραφία είναι από το πανηγύρι το 1960)

- Διαφήμιση -
Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!