Γράφει ο Νικόλας Καρατζάς – Ιστορικός – Αρχαιολόγος,
Συγγραφέας, Aρθρογράφος
ΜΑ Κλασικής Αρχαιολογίας
Άρτεμις, ο χαμένος ναός.
Είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές αρχαιολογικές ανακαλύψεις που έγιναν στην Ελλάδα εδώ και τριάντα χρόνια. Το 2017, οι ανασκαφές αποκάλυψαν τα ερείπια ενός τεράστιου ιερού αφιερωμένου στην Άρτεμη, τη θεά του κυνηγιού. Μια αναδρομή σε αρκετές δεκαετίες μυστηρίου και αδυσώπητης έρευνας.
Η θέση του ιερού της Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο παραμένει για πολύ καιρό ένα από τα μεγάλα αρχαιολογικά αινίγματα της Ελλάδας. Αυτό το τεράστιο «Αρτεμίσιον» αναφέρεται σε πολλά αρχαία κείμενα, τα οποία μάλιστα φτάνουν στο σημείο να προσδιορίζουν την απόσταση που χωρίζει το ιερό από την αρχαία πόλη της Ερέτριας, που βρίσκεται στη δυτική ακτή του νησιού της Εύβοιας.
Ωστόσο, παρά τις πολυάριθμες αποστολές που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα, το ιερό και ο ναός του δεν έμειναν πουθενά. Στη δεκαετία του 1960, ένας νεαρός Ελβετός αρχαιολόγος, ο Denis Knoepfler, ξεκίνησε να αναζητήσει τον χαμένο ναό της Άρτεμης.
Οι έρευνές του τον οδήγησαν γρήγορα στην ενδοχώρα του νησιού της Εύβοιας, πολύ πέρα από τα όρια των προηγούμενων αποστολών. Αλλά μόλις το 2017 μια ομάδα Ελβετών και Ελλήνων αρχαιολόγων αναγνώρισε επίσημα το ιερό της Αρτέμιδος… ακριβώς εκεί που ο Denis Knoepfler είχε καθορίσει ότι ήταν θαμμένο.