Εύβοια: Με παραδοσιακές “μαρμαρίτες” γλεντάει το Καλέντζι παραμονή του Σταυρού – Το έθιμο

Το βράδυ της Τετάρτης 13 Σεπτεμβρίου, παραμονή της μεγάλης γιορτής της Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού, το Καλέντζι γιόρτασε και γλέντησε παραδοσιακά, ψήνοντας πάνω σε μεγάλες πέτρες τις νηστίσιμες μαρμαρίτες, τις οποίες περιχύνουν με μέλι και κερνούν τον κόσμο.

Την εκδήλωση διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία, ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Καλεντζίου κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία. Ο Πρόεδρος κ. Βαγγέλης Γραβαρίτης, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αλλά και πολλοί χωριανοί, άντρες και γυναίκες συνδράμουν για να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες που καταφτάνουν στο χωριό τους από όλες τις γειτονικές κοινότητες για να απολαύσουν τις γλυκές μαρμαρίτες αλλά και πολύ χορό στην όμορφη πλατεία του χωριού.

Οι μαρμαρίτες είναι ένας νηστίσιμος χυλός που έχει ως συστατικά νερό, ούζο αλάτι ζάχαρη και αλεύρι. Ρίχνουν τον χυλό πάνω στις πέτρες που είναι τοποθετημένες πάνω στη φωτιά και ψήνονται για να σερβιριστούν ζεστές αλειμμένες με μέλι . Εφέτος το μέλι για τις μαρμαρίτες προσέφερε ο τοπικός παραγωγός κ. Παναγιώτης Γραβαρίτης.

πηγή: expressevia

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!