Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Περιβαλλοντικό & Πολιτιστικό Φεστιβάλ Σέττας από τις 2 έως τις 6 Αυγούστου. Σκοπός της διοργάνωσης αυτής ήταν η ανάδειξη και η προστασία της Φυσικής και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της περιοχής.
Όσοι πήραν μέρος είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν βιωματικά έναν μικρό παράδεισο Φυσικής ομορφιάς στην Κεντρική Εύβοια μέσα από πεζοπορίες εντός των οικισμών (διαθέτουν πλούσια χλωρίδα, ελατοδάση, αιωνόβια δένδρα, νερά, μνημεία πολιτισμού), περιβαλλοντικές δράσεις, αθλήματα- υπαίθριες δραστηριότητες, δράσεις Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, επισκέψεις σε πηγές, ποτάμια, ομιλίες για την ορνιθοπανίδα, την σπάνια χλωρίδα, την σπάνια πανίδα και το νερό ως δημόσιο αγαθό.
Επίσης γνώρισαν τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της περιοχής μέσα από μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις λαογραφίας, αφηγήσεις ιστοριών, εργαστήρια παρασκευής αγροκτηνοτροφικών προϊόντων π.χ. παρασκευή τυριού και Ευβοϊκής μυζήθρας, συζητήσεις με κτηνοτρόφους της περιοχής για την μετακινούμενη κτηνοτροφία (βλ. κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO), παρουσίαση επαγγελμάτων της περιοχής όπως η μελισσοκομία, η μανιταροσυλλογή κ.α.
Τέλος πληροφορήθηκαν για τις ανθρώπινες παρεμβάσεις που μπορούν να διαταράξουν αμετάκλητα την άρρηκτη σχέση ανθρώπου και φύσης, η οποία λειτουργεί αρμονικά για χιλιάδες χρόνια και απειλείται στο νησί από πράξεις όπως η ανεξέλεγκτη χωροθέτηση βιομηχανικών έργων Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), η ρύπανση των θαλασσών, η ιδιωτικοποίηση του νερού.
Κορυφαίες στιγμές ήταν το ολόχαρο παιχνίδι με όλα τα παιδιά του χωριού της Σέττας στις Βρύσες, το ένθερμο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων σε όλες τις εκδηλώσεις και οι εξαίρετες θεατρικές παραστάσεις της αρχαίας τραγωδίας του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» στο « Θέατρο Ν. Παπακωνσταντίνου» (το πρόγραμμα συνεχίζεται με τις δύο επόμενες προγραμματισμένες παραστάσεις στις 12 και 13 Αυγούστου ). Οι δημιουργοί της παράστασης Δημήτριος Παπακωνσταντίνου και Ματίνα Παπαγεωργίου, όπως και οι λοιποί συνδιοργανωτές αφιερώνουν τις παραστάσεις στην προστασία της ορεινής φύσης της περιοχής και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση Βιομηχανικών Αιολικών Σταθμών.
Συνδιοργανωτές: Κοινότητα Σέττας, Σύλλογος ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ, Σύλλογος ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης, Θέατρο Σέττας Ν. Παπακωνσταντίνου. Στήριξε τεχνικά ο Δήμος Ερέτριας (ηχητική κάλυψη, οπτικοακουστικά μέσα κ.α.)
Συμμετέχοντες: Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, Αναγκαστικός Δασικός Συνεταιρισμός Σέττας, Σύλλογος Μελισσοκόμων Εύβοιας, , Ενεργοί Πολίτες” Μέδουσα”, Σύλλογος Δρομέων Εύβοιας, ο πιστοποιημένος συλλέκτης μανιταριών Δημήτρης Σταματάκος με ISO 17024 , Manikia project, Περιβαλλοντικός –Πολιτιστικός Σύλλογος Μακρυχωρίου, το Χορευτικό Τμήμα του Συλλόγου Χορονός Γυμνού Εύβοιας, Πεζοπορικός Σύλλογος Αρτέμιδας, Σύλλογος Δραπέτες της πόλης Αττικής, μουσικό σχήμα ΕΝΤΟΠΙΑ, ομάδα μουσικών με τον Χρήστο Μαρμαρινό, πολυφωνική ομάδα ΚΛΩΣΤΗ ΛΑΛΙΑ, Περιηγητές.
Ήταν μία πολύ σημαντική αρχή και τέθηκαν οι βάσεις για μελλοντικές δράσεις στην περιοχή και για την επανάληψη της γιορτής της Φύσης και του Πολιτισμού το επόμενο καλοκαίρι.
“Ευχαριστούμε θερμά την πρόεδρο της Κοινότητας Σέττας Ευαγγελία Αργύρη για την άψογη συνεργασία, όλους τους κατοίκους της περιοχής και ιδιαίτερα τον Κωνσταντίνο και Όλγα Δήμου για την παρουσίαση παρασκευής τυριού και Ιωάννη Μπαζίγο για τις πολύτιμες πληροφορίες όσον αφορά τα Μονοπάτια και τη Λαογραφία, τον Δήμο Ερέτριας για την τεχνική υποστήριξη, καθώς και όλους τους καλλιτέχνες που εμφανίστηκαν. Επίσης ευχαριστούμε τον ιερέα της Σέττας πατέρα Δημήτριο για την βοήθειά του και τις Ταβέρνες Βασίλη Νάτσου στο Γυμνό και «Απόλαυση» στη Σέττα για την προσφορά κερασμάτων σε εκδήλωση καθώς και τις μαθήτριες Σταυρούλα και Γιάννα για τη συμμετοχή τους στην Αναβίωση της Στάμνας και όλους τους εθελοντές, οι οποίοι εργάσθηκαν με συνέπεια και ενθουσιασμό.”