Εύβοια: Σαν σήμερα, 47 χρόνια από τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Αγγελή Γοβιού από τον Ευάγγελο Αβέρωφ

Ήταν Κυριακή, 3 Οκτωβρίου 1976 στην Καστέλλα
Πρόκειται για ένα σπάνιο φωτογραφικό αρχείο και ρεπορτάζ της εποχής, όπου εικονίζει τον τότε Υπουργό Εθνικής Αμύνης Ευάγγελο Αβέρωφ να αφαιρεί την ελληνική σημαία και να αποκαλύπτει τον ανδριάντα του μεγάλου οπλαρχηγού της Εύβοιας κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της επανάστασης του 1821.


«Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων παρέστησαν ο τότε Υπουργός Συγκοινωνιών Γ. Βογιατζής, οι βουλευτές Μιχαλάκης Κακαράς, ο Στεφανίδης, ο πρ. Υπουργός Κ. Καλλίας, ο νομάρχης Ευβοίας Πιμπλής, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Ιω. Ντάβος, ο αρχηγός χωροφυλακής αντιστράτηγος Κουτσιανάς, οι δήμαρχοι Χαλκίδος Ι. Σπανός, Δήμου Λίμνης Ριτσώνης, Δήμου Ψαχνών Ε. Κατσαρός, Δήμου Ιστιαίας Χαλαστάρας, ο Κοινοτάρχης Καστέλλας, ο διοικητής της Σχολής Πεζικού υποστράτηγος Θωμόπουλος και πλήθος ακόμη επισήμων και πολιτών.


Στην αρχή έγινε αγιασμός, χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτου Χρυσοστόμου. Ακολούθως εμίλησαν κατά σειράν ο Δήμαρχος Χαλκίδος κ. Ι. Σπανός, ο πρόεδρος της επιτροπής ανεγέρσεως του ανδριάντος Αγγελή Γοβιού, ο π. Πολύκαρπος Χρυσικός, ο οποίος ευχαρίστησε τον νομάρχη και όλους όσους βοήθησαν στο έργο της επιτροπής, ο νομάρχης κ. Πιμπλής, ο Υπουργός κ. Βογιατζής και ο Υπουργός κ. Αβέρωφ.


Στη συνέχεια, ο νομάρχης παρέδωσε στον κ. Αβέρωφ επιταγή με εισφορές του ευβοϊκού λαού και της Μητρόπολης Χαλκίδος για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων συνολικού ποσού 11.750.000δρχ.
Αμέσως μετά, ο Αβέρωφ, αποκάλυψε τον ανδριάντα του Αγγελή Γοβιού και ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων από τον Υπουργό Αβέρωφ, του δημάρχους Λίμνης Ριτσώνη, Ψαχνών Ε. Κατσαρό και τον Κοινοτάρχη Καστέλλας. Μετά το πέρας της τελετής δόθηκε επι τόπου υπαίθρια δεξίωση προς τιμήν των επισήμων.»

- Διαφήμιση -

Αναδημοσίευση από προφίλ Nikolas Karatzas – Ιστορικός – Αρχαιολόγος,
Συγγραφέας, ΜΑ Κλασικής Αρχαιολογίας
Πηγή: ΠΑΝΕΥΒΟΪΚΌΝ ΒΗΜΑ, Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 1976, αρ. φυλ. 1893.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον συνάδελφο και φίλο Antonis Polydorou για την παραχώρηση του αρχείου.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!