Κατά τη φετινή σχολική χρονιά 2022-2023 το Γυμνάσιο Προκοπίου συμμετείχε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ηλεκτρονικής αδελφοποίησης σχολείων eTwinning, το οποίο υλοποιήθηκε από κοινού με το δημόσιο Γυμνάσιο της κωμόπολης Mazi, η οποία βρίσκεται μόλις 25 χιλιόμετρα νοτίως του παλαιού Προκοπίου στην Καππαδοκία. Ο τίτλος του προγράμματος είναι «Γέφυρες από το παρελθόν στο μέλλον» (“Bridges from the past to the future”) και ως σκοπό έχει την ανάδειξη των κοινών πολιτιστικών καταβολών των μαθητών των δύο σχολείων ως αποτέλεσμα της ανταλλαγής των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πριν από 100 χρόνια. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού συγκροτήθηκαν και εργάστηκαν τέσσερις μεικτές μαθητικές ομάδες εργασίας αποτελούμενες από μαθητές και των δύο σχολείων (Γυμνάσιο Προκοπίου και Γυμνάσιο Mazi), οι οποίες επεξεργάστηκαν δημιουργικά και ανάρτησαν στο διαδίκτυο στην ειδική πλατφόρμα του προγράμματος «Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Σχολικής Εκπαίδευσης» (European School Education Platform):
- Φωτογραφικό άλμπουμ με φωτογραφίες από σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος των κοινοτήτων όπου διαμένουν οι μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων συνοδευόμενες από τις απαραίτητες επεξηγηματικές πληροφορίες,
- Λεξικό με κοινές λέξεις σε χρήση τόσο στην ελληνική όσο και στην τουρκική γλώσσα,
- Βιβλίο μαγειρικής με συνταγές καππαδοκικής κυρίως προέλευσης, όπως τις κατέγραψαν οι μαθητές από συγγενείς τους, 4. Μουσική συλλογή – CD με δημοφιλή τραγούδια τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Τουρκία, αρκετά από τα οποία έχουν ερμηνευτεί από Έλληνες και Τούρκους καλλιτέχνες και στις δύο γλώσσες. Μερικά από αυτά είναι «Από ξένο τόπο» (μικρασιάτικο), «Χαρμάν γερί» και «Καλενίν» (τουρκόφωνα Καππαδοκίας, ερμηνευμένα από τις Κατερίνα Παπαδοπούλου και Δόμνα Μέγκα αντίστοιχα), «Χαρικλάκι / Darıldın mı gülüm bana» (Χάρις Αλεξίου και Candan Ercetin), «Μια πίστα από φώσφορο / Her Şeyi Yak» (Χάρις Αλεξίου και Sezen Aksu), «Στο πα και στο ξαναλέω» (Θεοδοσία Βλασιάδου σε συναυλία στην Τουρκία), «Πέντε χρόνια δικασμένος / Yedikule» (συγκρότημα Balkanatolia), «Μίλησέ μου / Senden başka» (Γρηγόρης Μπιθικώτσης και Füsun Önal) κ.α.
Επίσης, οι μαθητές δημιούργησαν και ανάρτησαν σύντομα βίντεο που παρουσιάζουν την ταυτότητα του προγράμματος «Γέφυρες από το παρελθόν στο μέλλον» (Ποιοι είμαστε | Who are we), τα τελικά αποτελέσματα του προγράμματος (Ποιοι είμαστε – τελικά προϊόντα | Who we are – project outcomes), αλλά και τους τόπους διαμονής των μαθητών του Γυμνασίου Προκοπίου Ευβοίας (Προκόπι Ευβοίας: το σπίτι του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου) και του Γυμνασίου Mazi Καππαδοκίας (Οι ομορφιές του Mazi Καππαδοκίας).
Από την πλευρά του Γυμνασίου Προκοπίου Ευβοίας συμμετείχαν οι μαθητές Δωροθέα Κυρίτση από την Α΄ τάξη, Βαρβάρα Πατεράκη, Ανδρέας Πραντζίκος και Ιωάννης Τσαβουσέλης από τη Β΄ τάξη και Νίκος Πρίσκος και Γρηγόρης Σκάνδαλος από την Γ΄ τάξη. Ως συντονιστής εκπαιδευτικός της ομάδας εργασίας του σχολείου συμμετείχε ο φιλόλογος Δημήτριος Τζιμώκας.
Τα δύο σχολεία ευελπιστούν να συμμετάσχουν μελλοντικά σε πρόγραμμα Erasmus+ προκειμένου οι μαθητές τους να έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν επισκέψεις, ώστε να εξοικειωθούν βαθύτερα με τον πολιτισμό, την ιστορία και τον τρόπο ζωής των συμμαθητών τους.