Το Λαογραφικό Μουσείο Κύμης βρίσκεται στον δήμο Κύμης Αλιβερίου και είναι ένας αξιόλογος πολιτιστικός θησαυρός της περιοχής. Ιδρύθηκε το 1981 από το Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κύμης και στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο της πόλης, του 19ου αιώνα.
Περιλαμβάνει περί τα 1600 αντικείμενα λαϊκής τέχνης, μια μεγάλη συλλογή αντικειμένων και εκθεμάτων που σχετίζονται με τη ζωή και την παράδοση των κατοίκων της περιοχής. Οι επισκέπτες του μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να δουν παραδοσιακά εργαλεία, είδη ένδυσης και κοσμήματα, αλλά και έπιπλα και αντικείμενα νοικοκυριού που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν.
Ειδικότερα, οι συλλογές εκτίθενται στους χώρους του Μουσείου, εμβαδού 450 τ.μ., ως εξής:
- Στο ισόγειο είναι η μεγάλη αίθουσα με τις φορεσιές, τις στολές των πολεμιστών των Βαλκανικών Πολέμων, τα άμφια του αγίου Νεκταρίου, τα ιερά σκεύη, τα ξυλόγλυπτα, τα κοσμήματα και την «αστική γωνιά». Επίσης η αίθουσα με τα σκεύη οικιακής χρήσης και σε ανεξάρτητες αίθουσες το Γραφείο με τη Βιβλιοθήκη και τα Αρχεία (Φωτογραφικό, Ηχοθήκη, Ταινιοθήκη) και το φωτογραφικό εργαστήριο.
- Στον επάνω όροφο είναι οι αίθουσες που αναπαριστούν το σαλόνι και την κρεβατοκάμαρα στην τυπική τους μορφή, η αίθουσα με τον αργαλειό και τα υφαντά, οι τρεις μικρότερες αίθουσες με τα κεντήματα και τα πλεχτά και η αίθουσα των εντύπων και των φωτογραφιών της Κύμης και από τη ζωή του Κυμαίου ευεργέτη της ανθρωπότητας Γ. Παπανικολάου. Στον όροφο είναι και η αποθήκη του λαογραφικού υλικού.
- Στο υπόγειο είναι το κηροπλαστείο, ο χώρος της μπουγάδας και το παραδοσιακό κατώγι με το κελάρι και τα γεωργικά εργαλεία. Επίσης το συντηρητήριο και το κυλικείο.
- Στον κήπο του Μουσείου έχει κατασκευασθεί υπαίθριο κυκλικό θέατρο 250 θέσεων, στο οποίο έχουν γίνει πολλές εκδηλώσεις όπως: θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις, συναυλίες κλασικής μουσικής και έντεχνου ελληνικού τραγουδιού και κινηματογραφικές προβολές από την Κινηματογραφική Λέσχη του Συλλόγου.
Το Λαογραφικό Μουσείο Κύμης είναι ένας προορισμός που αξίζει να επισκεφθεί κανείς που θέλει να γνωρίσει καλύτερα την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.
Info: Τηλέφωνο: +30 22220 22011
Ιστοσελίδα του Μ.Ε.Σ.Κύμης: https://meskimis.gr/