Αρχαίο λιμάνι Ανθηδονας πλησίον Χαλκίδας.
Το λιμάνι στην αρχαία Ανθηδόνα, τοποθετείται σήμερα στα παράλια κοντά στα Λουκίσια, 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας. Η ιδιαίτερη ονομασία της αποτελεί ορόσημο για την μυθολογία της περιοχής. Αν και η λέξη Ανθηδόνα, με μια πρώτη εννοιολογική ανάλυση σημαίνει «ανθισμένη», δηλαδή «Ανθισμένη Πόλη» , η μαρτυρία του γεωγράφου Παυσανία μας αναφέρει δύο διαφορετικές εκδοχές.
Το όνομα στην πρώτη περίπτωση προέρχεται από την νύμφη Ανθηδών, ενώ η δεύτερη εκδοχή αναφέρει πως προέρχεται από τον Βασιλιά Άνθα, γιό του ολύμπιου Θεού Ποσειδώνα και της κόρης του τιτάνα Άτλαντα, Αλκυόνη.
Σημερινές έρευνες αποκάλυψαν πως κατοικούνταν ήδη από το 1180 π.χ.! Μάλιστα, η περίοδος της ύψιστης ακμής της ήταν μεταξύ το 60-70 πχ και έμεινε γνωστή στην ιστορία για τα σπουδαία ναυπηγεία της. Σύμφωνα με τον ιστορικό Διόδωρο Σικελιώτη, κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, οι Θηβαίοι αποφάσισαν να ναυπηγήσουν εκατό τριήρεις στο συγκεκριμένο λιμάνι, έτσι η Ανθηδόνα εξελίσσεται σε επίνειο των Θηβών.
Ωστόσο, με βάση τις αναφορές στα ομηρικά κείμενα αποδεικνύεται πως έλαβε μέρος και στην Τρωική εκστρατεία. Κύρια πηγή εσόδων αποτέλεσε η αλιεία της πορφύρας, ένα όστρακο που επικρατούσε στην περιοχή και στη συνέχεια τα εργαστήρια βαφικής που βασίστηκαν στο χρώμα του συγκεκριμένου οστράκου.
Πηγή: Danos Giannis - (σελίδα facebook: Περπατώντας στην Χαλκίδα)