Το πρωί της Κυριακής 10/9, τιμώντας τον Μικρασιατικό Ελληνισμό και απονέμοντας φόρο τιμής σε όλους, όσοι εγκατέλειψαν το 1922 τις εστίες τους στη Μικρά Ασία και εγκαταστάθηκαν σε περιοχές του Δήμου Χαλκιδέων, ο κόσμος συγκεντρώθηκε στην πλατεία Τράλλεων στον πεζόδρομο της Νεάπολης, ώστε να γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου «Το ακρόπρωρο της φυγής», αφιερωμένο στην Μικρασιατική Καταστροφή 1922.
Το Μνημείο στήθηκε στην προσφυγική συνοικία της Χαλκίδας, τη Νεάπολη, μετά από πρόταση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών-Κατοίκων Νεάπολης Χαλκίδας.
Η σημασία του τίτλου «Το ακρόπρωρο της φυγής» Το ακρόπρωρο είναι η γλυπτή ανθρωπόμορφη, διακοσμητική παράσταση που στόλιζε παλαιότερα την πλώρη των πλοίων, αποτελώντας την ταυτότητα και το σήμα του πλοίου, το «επίσημον», όπως χαρακτηριστικά ονομαζόταν.
Το ακρόπρωρο του Δήμου Χαλκιδέων «ζωντανεύει», με διττή σημασία. Σηματοδοτεί την αναγκαστική και αποτρόπαια φυγή των χιλιάδων εκατοντάδων Ελλήνων Μικρασιατών, που ήρθαν ως πρόσφυγες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας αλλά, κυρίως, τον Πολιτισμό, την Ιστορία, την Παράδοση και τις Αξίες που αυτοί οι άνθρωποι μας χάρισαν, αποτελώντας για εμάς το «επίσημον» μας.
Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ο.Π.Σ.Ε. κος Αναστάσιος Δημητρίου, ο Αντιπρόεδρος κος Άρης Σαμπάνης και η Ταμίας κα Λιάνα Γέραλη. Ο Πρόεδρος απέδωσε τιμές, καταθέτοντας στεφάνι, εκ μέρους των Πολιτιστικών Συλλόγων της Εύβοιας.