Πασχαλινά Αυγά: Παραδοσιακό & Οικολογικό βάψιμο με ζωμό λαχανικών-μπαχαρικών
O τρόπος για να βάψετε οικολογικά τα πασχαλινά αυγά με ζωμό από λαχανικά – μπαχαρικά και να τα διακοσμήσετε με τον παραδοσιακό τρόπο
Αν ρωτήσετε παλαιότερους θα σας πουν ότι τα πασχαλινά αυγά κάποτε ήταν αποκλειστικά και μόνο κόκκινα και διακοσμημένα με σχέδια από φυλλαράκια φυτών ή λουλουδιών!
Αν λοιπόν θέλετε να είστε απόλυτα πιστοί στην παράδοση:
-Αφού βράσετε τα αυγά, ακουμπήστε στην επιφάνειά τους φυλλαράκια, λουλούδια ή ολόκληρα κλαδάκια φυτών και στερεώστε τα καλά στη θέση τους, τυλίγοντας ολόκληρο το αυγό μ΄ένα κομμάτι από νάϋλον κάλτσα ή λεπτό διάτρητο ύφασμα καλά τεντωμένο. Δέστε σφιχτά την άκρη και βάψτε τα αυγά με την κανονική διαδικασία.
- Όταν τα βγάλετε από το χρώμα, αφήστε τα να στεγνώσουν εντελώς, κόψτε μ΄ένα ψαλίδι το νάϋλον και τραβήξτε απαλά το φυλλαράκι, που θα έχει αφήσει το λευκό αποτύπωμά του πάνω στο αυγό.
Γυαλίστε τα με ένα πανάκι ή χαρτί κουζίνας βουτηγμένο σε λίγο λάδι.
Με τον ίδιο τρόπο αν το προτιμάτε μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αντί για φυσικά φύλλα, σχήματα φύλλων, φυτών, πασχαλινά σχέδια κλπ κομμένα από διαφανές αυτοκόλλητο.
Οικολογικό βάψιμο αυγών
με Ζωμό από Λαχανικά – Μπαχαρικά – Βότανα
Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε έτοιμες βαφές, μπορείτε να βάψετε τα πασχαλινά αυγά σας με τρόπο φυσικό και οικολογικό, μέσα σε ζωμό που έχει προκύψει από το δυνατό βράσιμο νερού και διάφορων λαχανικών ή μπαχαρικών, ανάλογα με την απόχρωση που θέλετε να έχουν.
Οι αναλογίες για να δημιουργήσετε τον ζωμό – χρώμα είναι:
2 1/2 λίτρα νερό, 2-3 κουταλιές ξύδι και 3-4 φλυτζάνια από το αντίστοιχο λαχανικό ψιλοκομμένο ή 3-4 κουταλιές μπαχαρικού.
Οι ποσότητες είναι για βάψετε περίπου 15-20 αυγά.
Βράζετε το νερό με τα λαχανικά ή το μπαχαρικό που θα χρησιμοποιήσετε για 10-15 λεπτά. Σουρώνετε και αφού κρυώσει ελαφρά, βουτάτε τα βρασμένα αυγά και τα αφήνετε για αρκετές ώρες ή και μια ολόκληρη νύχτα.
Ένας εναλλακτικός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε τον ζωμό και ως το “νερό” που σε αυτό θα βράσετε τα αυγά και αφού βράσουν επίσης να τα αφήσετε μέσα σε αυτόν για αρκετές ώρες.
Kαι τα αυγά που θα βάψετε με αυτό τον οικολογικό τρόπο αποκτούν πολύ όμορφη εμφάνιση αν χρησιμοποιήσετε φυλλαράκια φυτών για να αποτυπώσετε σχέδια στην επιφάνειά τους.
Ανάλογα με το είδος λαχανικού-μπαχαρικού που θα χρησιμοποιήσετε τα αυγά θα πάρουν αντίστοιχη απόχρωση:
- Παντζάρια για ΚΟΚΚΙΝΟ χρώμα
- Φλούδες ξερών κρεμμυδιών για ΚΑΦΕ-ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
- Κόκκινο λάχανο για ΜΠΛΕ-ΜΩΒ χρώμα
- Σκόνη τσίλι ή πάπρικας ή κουρκουμά ή φύλλα ξερών κρεμμυδιών για ΚΙΤΡΙΝΟ-ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
- Άνθη βιολέτας ή φραγκοστάφυλα για ΜΩΒ χρώμα
- Φλούδες από φρέσκα καρύδια, σπανάκι ή μαϊντανό ή πράσινο τσάϊ για ΠΡΑΣΙΝΟ χρώμα
- Για ΚΑΦΕ-ΧΡΥΣΑΦΙ απόχρωση βουτήξτε τα αυγά για αρκετές ώρες σε έτοιμο (βρασμένο) καφέ φίλτρου ή τσάϊ
Ένας τρόπος για να διευκολυνθείτε εάν θέλετε να βάψετε με οικολογικό τρόπο αυγά σε διάφορα χρώματα και για να μην χρειαστείτε πολλά σκεύη-κατσαρόλες κλπ. είναι να τοποθετήσετε τον έτοιμο ζωμό από λαχανικά-μπαχαρικά μέσα σε σακουλάκια από χοντρό πλαστικό. Βάλτε μέσα και τα αυγά και αφήστε τα για μια ολόκληρη νύχτα.
Γενικά, για να μην απογοητευτείτε από το αποτέλεσμα της βαφής με λαχανικά-μπαχαρικά, καλό είναι να γνωρίζετε από πριν ότι τα αυγά συνήθως δεν αποκτούν έντονο χρώμα, αντίστοιχο με εκείνο της βαφής με χρωστικές, ανάλογα βεβαίως και με το είδος του λαχανικού ή του μπαχαρικού που θα χρησιμοποιήσετε. Για αυτό, ειδικά για το οικολογικό βάψιμο, είναι απαραίτητο τα αυγά να είναι άσπρα γιατί στα πιο σκουρόχρωμα η απόχρωση μπορεί και να είναι σχεδόν …”αόρατη” 🙂
Πηγή: souloyposeto.gr