Στον Λευκό Πύργο οι Σκυριανοί – Ξεσήκωσαν με τους γέρους και τις κορέλες (αποκλειστικά βίντεο)

Κορυφώνεται σήμερα Κυριακή στη Θεσσαλονίκη το 6ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας με τη μεγάλη παρέλαση, με αφετηρία το Λευκό Πύργο.

Οι Σκυριανοί ξεσήκωσαν τα πλήθη στο πέρασμά τους, καθώς εκείνοι που έλαβαν μέρος ήταν ντυμένοι με τις τοπικές φορεσιές που έχουν τις ρίζες τους στις Διονυσιακές γορτές χιλιάδες χρόνια πριν.

Σύμφωνα με την παράδοση ο «Γέρος» συμβολίζει έναν βοσκό  που έχασε το κοπάδι του εξαιτίας του βαρύ χειμώνα και μαζί με την «Κορέλα», τη γυναίκα του, σπεύδουν να διαδώσουν τα νέα. Ο «Φράγκος» που φοράει μάσκα γιδιού γελοιοποιεί αυτούς που δεν προτιμούν πλέον την παραδοσιακή φορεσιά και επιλέγουν τον δυτικό τρόπο ένδυσης. Τα κουδούνια από την άλλη αποτελούν σύμβολο φόβου για τους εχθρούς και κάθαρσης από το κακό, πάντα όπως αναφέρουν οι τοπικές δοξασίες.

Ο ήχος του Κουδουνιού:
Πώς μπορούμε να ξορκίσουμε το κακό; Με ομαδικότητα, συνεργασία, αλληλεγγύη και… πολλά κουδούνια! Έτσι, τουλάχιστον, έκαναν οι πρόγονοί μας. Οι προϊστορικές κοινότητες μπροστά στο φόβο για το απρόβλεπτο που απειλούσε τη σοδειά τους, άρα και την κοινότητά τους, είχαν επινοήσει διαβατήριες τελετές «καλοχρονιάς». Με τα δρώμενα τους πίστευαν ότι ο ήχος του κουδουνιού έχει τη δύναμη να ξυπνήσει τις ευεργετικές δυνάμεις της φύσης. Όπως φαίνεται κατάφεραν να ξορκίσουν το κακό, αφού κατάφεραν να διασώσουν τον συλλογικό εαυτό των κοινοτήτων τους.

- Διαφήμιση -

Τα κουδούνια ξαναχτυπούν και… μας καλούν!

Δείτε τα αποκλειστικά βίντεο

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!