Τα παιδιά του 19ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας έμαθαν… για τα “Μελωμένα” δεδομένα”στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καθενών


Με ένα πρόγραμμα μαγειρικής και διατροφικής αγωγής υποδέχτηκε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καθενών του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, τους μαθητές της Δ΄τάξης του 19ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδος, την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023.

Τα «Μελωμένα δεδομένα» που ήταν και το θέμα της δράσης, έδωσαν ξεχωριστή γεύση, αφού δόθηκε η δυνατότητα στα παιδιά να μάθουν πληροφορίες για το μέλι, και να μεταμορφωθούν σε μικρούς σεφ προκειμένου να αναδείξουν τις μαγειρικές τους ικανότητες.

Με την βοήθεια του βιβλίου «Μέλισσες» των εκδόσεων Μικρή Σελήνη, μάθαμε το καταλυτικό ρόλο που έπαιξε το μέλι στην διαμόρφωση των παραδόσεων ορισμένων λαών. Χαρακτηριστικό προϊόν της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, χρησιμοποιήθηκε εμπλουτίζοντας με γλύκα και άρωμα δεκάδες εδέσματα, σε γιορτές και κοινωνικές εκδηλώσεις, συμβολίζοντας την γονιμότητα και την ευζωία. Γνωρίσαμε τα ξεροτήγανα της Κρήτης, τα μελεκούνια της Ρόδου και τη χρήση του μελιού στα γλυκά των Χριστουγέννων.


Έπειτα, αναφερθήκαμε στα διαφορετικά είδη μελιού (ελάτης, πεύκου, θυμαρίσιο) που παράγονται στην περιοχή μας, προκειμένου να κατανοήσουμε τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους, τόσο στην πυκνότητα όσο και στην γεύση.
Στο τέλος της δράσης η βιβλιοθήκη μετατράπηκε σε εργαστήρι μαγειρικής. Με φαντασία, κέφι και βασικό υλικό το μέλι, οι μικροί μάγειρες ετοίμασαν γλυκίσματα τα οποία στη συνέχεια τα απόλαυσαν.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!