Οι Οξυλιθιώτες, την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, μαζεύονται στον περίβολο της Βυζαντινής εκκλησίας της Παναγίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, για την προετοιμασία του πατροπαράδοτου στιφάδου με το μοσχαρίσιο κρέας, τα κρεμμύδια, τα μπαχαρικά.
Στη διαδικασία παίρνουν μέρος μικροί και μεγάλοι, ενώ οι νεότεροι υπακούν στις συμβουλές των πρεσβύτερων.
Το φαγητό βράζει όλη τη νύχτα σε σιγανή φωτιά μέσα σε γανωμένα καζάνια . Την επόμενη ημέρα ευλογείται από τον Μητροπολίτη και μοιράζεται στους προσκυνητές.
Πολλοί το γεύονται καθισμένοι στα τσιμεντένια τραπέζια του προαύλιου χώρου του ναού. Όλοι γίνονται μια μεγάλη παρέα.
Έτσι το έθιμο του στιφάδου δεν είναι ένα απλό γαστρονομικό γεγονός, αλλά και ένα μέσο κοινωνικοποίησης όσων εμπλέκονται στην τήρησή του.
Γράφει η Κατερίνα Κρινή στην σελίδα "ΟΞΥΛΙΘΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ"