Χαλκίδα: Μαθητές του 13ου Δημοτικού Σχολείου έμαθαν για τις μάσκες και την ιστορία τους


Ένα διαπολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα την ιστορία και την πολυδιάστατη λειτουργία της μάσκας, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι μαθητές της Γ’ τάξης του 13ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας, κατά την επίσκεψη τους στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καθενών του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, την Τετάρτη 13 Μαρτίου.

« Με βασικό γνώμονα την ανάγκη του ανθρώπου να απεκδυθεί τον εαυτό του και να μεταμορφωθεί, έστω και για λίγο, σε μια άλλη προσωπικότητα, ήρθαμε σε επαφή με τις παραδόσεις, τους μύθους και τη συμβολική σημασία των μασκών διαφόρων πολιτισμών.

Από το αρχαίο προσωπείο του Αγαμέμνονα και τη μάσκα του Τουταγχαμών, μεταβήκαμε στην αρχαία Ελλάδα για να γνωρίσουμε τις θεατρικές μάσκες. Αναζητήσαμε τη χρήση των μασκών στο Μεσαίωνα και παρατηρήσαμε την αξιοποίησή τους από τις ιθαγενείς αφρικάνικες φυλές.

Τέλος, μάθαμε για τις βενετσιάνικες μάσκες και το αποκριάτικο έθιμο της Νάουσας με τις Μπούλες και τους Γενίτσαρους.

Η δράση μας έδωσε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε τη διαχρονική αξίας της μάσκας, καθώς χρησιμοποιείται από διάφορους πολιτισμούς για την κάλυψη κοινωνικών, θρησκευτικών και άλλων τελετών, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μία ιδιαίτερη μορφή τέχνης.

Στο τέλος, χρησιμοποιώντας απλά υλικά, οι μικροί μαθητές δημιούργησαν μάσκες που κρύβουν το δικό τους μυστήριο και αφηγούνται μοναδικές ιστορίες.»

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!