Χαλκίδα: Οι φωτιές του Κλήδονα “άναψαν” και το κέφι – Οι χοροί – Το έθιμο και η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου (Βίντεο και φωτο )

Ξεχωριστές στιγμές από το έθιμο της Κρήτης έφεραν στην Κάνηθο της Χαλκίδας το βράδυ του Σαββάτου 1/7 τα μέλη του Συλλόγου Κρητών Ευβοίας “Ο Ψηλορείτης”. Οι πρόβες ήταν πολλές, υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Κριαράκη και οι Κρήτες της Εύβοιας χάρισαν στον κόσμο που κατέκλυσε την Πλατεία Σμηναγού Παντελή, όμορφες στιγμές από αλησμόνητες εποχές.

Η αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα με “κρητικές πινελιές” αποθεώθηκε από τον κόσμο που κατεύθασε από νωρίς στην πλατεία. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, αλλά κυρίως μικρά παιδιά έγιναν οι πρωταγωνιστές του εθίμου.

Ύστερα από το δρώμενο με το αμίλητο νερό ήρθε η ώρα να ανάψουν οι φωτιές. Είναι μια λαϊκή μαντική διαδικασία, σύμφωνα με την οποία αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου.

Την παραμονή του Αϊ Γιαννιού τα αγόρια της γειτονιάς άναβαν τρεις μεγάλες φωτιές στη σειρά, μόλις άρχιζε να σουρουπώνει. Για προσανάμματα χρησιμοποιούσαν τα Μαγιάτικα στεφάνια που έφερναν τα κορίτσια. Πάνω από τις φωτιές πηδούσανε όλοι, αγόρια, κορίτσια και παντρεμένες κρατώντας μια πέτρα πάνω από το κεφάλι τους. Λέγανε πως αν πηδήσεις τρεις φορές είναι καλό για την υγεία σου και επιπλέον φεύγουν οι ψύλλοι και οι κοριοί!

Αμέσως μετά, οι ανύπαντρες κοπέλες μαζεύονταν σε ένα από τα σπίτια του χωριού, όπου ανέθεταν σε κάποιο μέλος της συντροφιάς, συνήθως σε μια Μαρία, της οποίας και οι δύο γονείς να είναι στη ζωή, να φέρει από το πηγάδι ή την πηγή το «αμίλητο νερό». Το έλεγαν  αμίλητο, γιατί κατά τη μετάβαση των κοριτσιών στη βρύση και κατά την επιστροφή, δεν έπρεπε να μιλήσουν.

Επιστρέφοντας στο σπίτι όπου γινόταν ο κλήδονας, άδειαζαν το νερό σε πήλινο δοχείο, στο οποίο η κάθε κοπέλα έριχνε από ένα αντικείμενο ριζικό ή σημάδι, όπως δαχτυλίδι, σκουλαρίκι, κουμπί, δαχτυλήθρα κτλ. Στη συνέχεια κάλυπταν το δοχείο με ένα πανί και το έβαζαν σε κάποιο σημείο μέσα στο σπίτι ή στο φούρνο ή το κλείδωναν με κλειδαριά.

Το τοποθετούσαν στην ύπαιθρο, ή στην ταράτσα σπιτιού, ή κάτω από τριανταφυλλιά, για να τον δουν τη νύχτα τ’ άστρα. Την επομένη το πρωί, τον έπαιρναν μέσα στο σπίτι πριν τον δει ο ήλιος, ώστε να μην εξουδετερωθεί η μαγική επιρροή των άστρων.

Ανήμερα, άνοιγε ο κλήδονας από εκείνον που το κλείδωσε. Τα αντικείμενα καθώς έβγαιναν με τυχαία σειρά στο κάθε ένα απαγγέλλανε ένα αυτοσχέδιο δίστιχο-προφητεία για τον κάτοχο του σημαδιού. Οταν οι κοπέλες επέστρεφαν στα σπίτια τους, προσέχανε ποιο όνομα ή λέξη θα πρωτοάκουγαν στο δρόμο και το συσχετίζανε με την ανοικτή τύχη τους εκείνη τη βραδιά.

Δείτε τα βίντεο:

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!