Της Μαρίας Καράπα
Μόνο amber alert δεν έχουν βάλει όσοι θυμούνται την υπόσχεση του Δήμου Χαλκιδέων ότι θα τοποθετηθεί ο πραγματικά εντυπωσιακός Δούρειος Ίππος στην Παραλία της Αυλίδας.
Ας ταξιδέψουμε με την ” μηχανή του χρόνου” στο σωτήριο έτος 2018 όπου πραγματοποιείται ένα ομολογουμένως μοναδικό Θαλασσινό Καρναβάλι που ένα από τα θέματά του είναι και ο Δούρειος Ίππος. Ένα εντυπωσιακό θέαμα που ήταν χάρμα οφθαλμών και μυθολογικών αναμνήσεων για όλους μας με τον Πάρη, την πέτρα του σκανδάλου την Ωραία Ελένη, τον Αχιλλέα, τον Πάτροκλο, τον Πρίαμο και βεβαίως τον Δούρειο Ίππο. Επιστρέφουμε με την μηχανή του χρόνου στο σήμερα. Στο 2023 όπου σας καθιστώ κοινωνούς της “τύχης” του εκθέματος και των γεγονότων που ακολούθησαν, όπως τα εξιστορεί μία αγανακτισμένη συμπολίτης μας, που μιλά στην ουσία, για τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα…Η αλλιώς όπως λέει και ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός σε μία αποστροφή του εθνικού μας ύμνου, “Διηγώντας τα να κλαίς…
Επειδή δεν ξεχνάμε θέλω να σας θυμίσω την τύχη που είχε ο Δούρειος Ίππος της Χαλκίδας….που δεν έγινε ποτέ της Αυλίδας….
Το ιστορικό…
Το 2018 το θέμα της τελετής λήξης του Θαλασσινού Καρναβαλιού της Χαλκίδας ήταν «Το Χρονικό της Τροίας», ένα γεγονός που συνδέεται άμεσα με την ιστορία της Αυλίδας και την έναρξη του Τρωικού Πολέμου. Η Χαλκίδα έκανε ένα ξεχωριστό υπερθέαμα με πυροτεχνήματα, ηχητικά και οπτικά εφέ. Εναέριες και θαλάσσιες γιγάντιες φιγούρες, δεκάδες πλωτά και χιλιάδες καρναβαλιστών είχαν συνθέσει ένα φαντασμαγορικό σκηνικό το βράδυ της Κυριακής. Σε ένα ρόλο έκπληξη, η εναέρια χορευτής Κατερίνα Σολδάτου που είχε εμφανιστεί πραγματικά εξ ουρανού!
Από την άλλη πλευρά έχουμε την Αυλίδα !!!! Η αρχαία Αυλίδα έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο μέσα από τον Όμηρο, τους Έλληνες κλασικούς΄ και όλους τους διανοούμενους του πνεύματος ανά την οικουμένη. Η Αυλίδα ήταν αρχαία Βοιωτική πόλη γνωστή από τον Τρωικό πόλεμο ως το λιμάνι από το οποίο αναχώρησε ο στόλος των Αχαιών. Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του χώρου είναι ο ναός της Αυλιδείας Αρτέμιδος,!!
Δύο μήνες μετά την τελετή λήξης του Θαλασσινού Καρναβαλιού Χαλκίδας, της οποίας βασικό στοιχείο αποτέλεσε ο ξύλινος Δούρειος Ίππος. Το άλογο έστεκε αγέρωχο στην βοιωτική ακτή της παραλίας, ανάβοντας φωτιά για το τι μέλλει γενέσθαι με την την τεράστια κατασκευή.
Η απομάκρυνση του φούντωσε με τη σειρά της, τα σενάρια για το πώς εν τέλει θα αξιοποιηθεί με πολλούς να αναρωτιούνται, αν θα έχει την ίδια τύχη άλλων μεγάλων στολιδιών και κατασκευών, που αποσυντίθεται συνήθως σε κάποια αποθήκη. Το τεράστιο άλογο, ύψος ανάλογου μίας τετραώροφης πολυκατοικίας, βρίσκεται πλέον σε ιδιωτικό φανοποιείο στην περιοχή του Δοκού. Μάλιστα, ο εν λόγω χώρος αποτέλεσε και ο χώρος κατασκευής του ίππου.
Η μεγάλη κατασκευή έχει κομματιαστεί και αποτελείται από 3 κομμάτια. Το πρώτο είναι το κεφάλι και ο λαιμός, το δεύτερο κομμάτι το σώμα και το τρίτο τα πόδια.Σύμφωνα με τις υποσχέσεις που είχαμε λάβει ύστερα από αίτημα που είχαμε κάνει οι Αυλίδιώτες στο δήμο Χαλκιδέων μας είχαν υποσχεθεί τα εξής:::: Ο Δούρειος Ίππος, λοιπόν, ότι μετακομίζει στην είσοδο της πόλης κοντά στο Ναό της Αυλίδειας Αρτέμιδος με την προοπτική να στηθεί δίπλα περίπτερο με τοπικά προϊόντα και διαφημιστικό υλικό για την Αυλίδα, Χαλκίδα και Εύβοια. Ακόμα ό,τι θα γίνει στεγανοποίησης με ειδικό λούστρο για την προστασία της κατασκευής από τα καιρικά φαινόμενα ώστε να αντέξει άλλα 25 έτη !!
Πέρασε όμως το καλοκαίρι ήρθε ο χειμώνας και φθάσαμε στο καινούργιο καρναβάλι !!! Η πρόταση να μεταφερθεί στο παρκάκι δίπλα στην Υψηλή Γέφυρα, ωστόσο είχε αναβλήθηκε προσωρινά …. λόγω κόστους.( την μεταφορά της ξύλινης κατασκευής, την εκπόνηση μελέτης προστασίας του από τις καιρικές συνθήκες μέσω στεγανοποίησης).
Αυτό όμως ήταν μια φθηνή δικαιολογία γιατί ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός και άλλοι Αυλιδείς θα κάλυπταν το κόστος !!!! Το .2019 το θέμα της τελετής λήξης, ήταν η «ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ». Η έναρξη αποτέλεσε συνέχεια της τελετής του 2018 «το χρονικό της Τροίας», με μάχες Τρώων και Αχαιών κάτω από το Δούρειο Ίππο και με αρχικό πρωταγωνιστή τον Οδυσσέα!!!! Εδώ βρέθηκαν τα έξοδα μεταφοράς…..
Στις 25 Απριλίου (25/4/2019) Η Δεύτερη αποκαθήλωση…του Δούρειου Ίππου από την Χαλκίδα για τα σκουπίδια όπου ήταν η κατοικία του εδώ και το τέλος του . Παρά τις ψεύτικες υποσχέσεις ό,τι τον Σεπτέμβριο θα ήταν στην Αυλίδα δεν τον είδαν ποτέ οι κάτοικοι ….. και το άλογο σαν άλλος μετανάστης περιφέρεται στο περιθώριο και τον μαστιγώνουν οι καιρικές συνθήκες……
Τον προτιμούσαν στα σκουπίδια και όχι στην Αυλίδα !
Προτίμησαν να ξεχαστεί και να σαπίζει στα σκουπίδια ..όπως υποτιμάται εν έτη 2023 και η ιστορία της Αυλίδας μας.. μέχρι να ξεχαστεί… γιατί δεν είμαστε άξιοι να την τιμήσουμε …!
Ο καλλιτέχνης του έργου ήταν ο Γιώργος Καλής. Το εσωτερικό τμήμα του Δούρειου ίππου κατασκευάστηκε από τον Γιώργο Γεραντώνη και τον Γιώργο Τσεκούρα και συναρμολογήθηκε μετά την μεταφορά του στον χώρο της εκδήλωσης.