Η Χρυσάντα Τριανταφύλλου – Η αυτοδημιούργητη επιχειρηματίας με το ανθρώπινο πρόσωπο μιλά “Εκ βαθέων “

Της Μαρίας Καράπα

Είχα συναντήσει την Χρυσάντα σε ανύποπτο χρόνο, όταν ξεκινούσα το evia woman. Ήταν ήδη επιτυχημένη και κυρίως αυτοδημιούργητη επιχειρηματίας. Είχα ακούσει ότι βοηθάει αθόρυβα κυρίως παιδιά που έχουν κάποια ανάγκη ή οικογένειες. Στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε, παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά της, την ρώτησα μεταξύ άλλων αν ισχύει. Μου απάντησε: “Μαρία μου αν ισχύει και το αναφέρω, θα χάσει την σημασία του να ισχύει”. Μάλιστα σκέφτηκα ως δύσπιστη δημοσιογράφος. Τόσο χαμηλών τόνων; Καλά τα έχουμε ξανακούσει αυτά.

Είπαμε διάφορα, αλλά δεν ξαναβρεθήκαμε. Εγώ στην δίνη της καθημερινής μάχιμης δημοσιογραφίας και εκείνη στην δραστηριότητα της, με τα ομώνυμα καταστήματα της με νυφικά, βαφτιστικά και ρούχα.

Πλησιάζοντας χρονικά οι αυτοδιοικητικές εκλογές είδα ξαφνικά ότι είναι υποψήφια.

Τι μύγα την τσίμπησε σκέφτηκα. Ώσπου την συνάντησα τυχαία έξω από τον Άγιο Ιωάννη το Ρώσσο, ενώ επέστρεφα από οδοιπορικό στην Β Εύβοια. Εκείνη είχε σταματήσει όπως και εγώ για να προσκυνήσει. “Μαρία θα σε έπαιρνα τηλέφωνο”. Γιατί έχω κάτι γράψει εναντίον σου; Αφού σκάει στα γέλια με το λαμπερό αυτό από καρδιάς χαμόγελο, μου λέει “όχι, για να διαφημιστώ στο evia online και στο eviawoman”. Κάτσαμε μαζί για λίγο. Ήταν η μητέρα της κα Ρούλα η στωική και χαμογελαστή, ο αδερφός της Κώστας Τριανταφύλλου, η Αθηνά Τριανταφύλλου και ο υιός ο Θάνος .

Συζητήσαμε λίγο για τις εκλογές. Τι σε έπιασε και κατέβηκες ;

“Γνωρίζομαι χρόνια με τον Φανή τον Σπανό μέσω των οικογενειών μας τον εκτιμώ πολύ. Μου είχαν προτείνει και από άλλο συνδυασμό να είμαι υποψήφια αλλά αρνήθηκα. Ο Φάνης είναι ένας καθαρός άνθρωπος. Άνθρωπος της προσφοράς και χωρίς υστεροβουλία . Το  αποφάσισα μετά από πολύ σκέψη.” Είπαμε να τα ξαναπούμε και αποχαιρετηθήκαμε .

Στο μεσοδιάστημα εξεπλάγην θετικά, όταν επιβεβαιώθηκε η είδηση, ότι στηρίζει κυρίως παιδιά, όταν είδα την Ματίνα Κυριάκου, να κάνει την ανάρτηση αυτή που δεν θυμάμαι να έχει ξανακάνει.

 Όπως επίσης και με την ανάρτηση της Κατερίνας Μάρκου.

Την πήρα τηλέφωνο. Σου ζητώ συγνώμη της είπα. “Γιατί μου λέει;” Νιώθω άσχημα Χρυσάντα μου γιατί δεν πίστευα ότι πραγματικά βοηθάς. Είδα τις αναρτήσεις και αισθάνθηκα άσχημα. Ξέρεις συνήθως, αυτά είναι δυστυχώς λόγια, αλλά και εσύ δεν μου το ξεκαθάρισες. “Μαρία μου τι περίμενες να σου πω;” Θα μου τα πεις όλα σε συνέντευξη αυτή την φορά.

Βρεθήκαμε με τον γιο της στην παιδική χαρά αργά το απόγευμα μετά το σχολείο του. Κάτσαμε μαζί όσο ο Θάνος έπαιζε. Αν και μου φάνηκε πολύ πιο ώριμος για την ηλικία του λίγο που του μίλησα. Συμφώνησε. “Είναι πράγματι.” 

“Ο γιος μου στην ηλικία των 10 ετών που βρίσκεται έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι δυστυχώς ή ευτυχώς κάποιοι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για τα κακώς ή καλώς κείμενα όσον αφορά τις θέσεις στην αυτοδιοίκηση, οπότε νιώθει περήφανος  για το ότι η μαμά αυτή τη στιγμή αγωνίζεται ώστε να αφήσει κάτι καλύτερο. Είναι όμορφο για τα παιδιά να έχουν καλά παραδείγματα και να ονειρεύονται και αυτό πρέπει να τους το διδάξουμε νομίζω εμείς οι μεγάλοι. “

Ναι αλλά θα του λείψεις αν εκλεγείς.

“θα του λείψω και θα μου λείψει όμως σε γενικές γραμμές θα φροντίσω η καθημερινότητά μας να μην έχει σημαντικές αλλαγές. Άλλωστε από τότε που γεννήθηκε δεν έχει συνηθίσει να έχει τη μαμά στο σπίτι, καθώς λόγω εργασιακού φόρτου λείπω πολλές ώρες. Όμως είμαι της άποψης ότι οι ώρες με τα παιδιά μας πρέπει να είναι ουσιαστικές. Δεν τις μετράμε γιατί μπορεί να είναι πολλές και να μην είναι ουσιαστικές. Άρα εγώ αυτός ο χρόνος που είναι αφιερωμένος στον γιο μου φροντίζω να είναι ουσιαστικός. Είμαι εκεί η μαμά του για όλα, αγωνίζομαι καθημερινά γι’ αυτόν και είναι πάντα προτεραιότητά μου. Άλλωστε και αυτή μου η δράση εκεί κατατείνει σε αυτόν. “

Μιλάμε για το Θάνο. Η μικρή Χρυσάντα πως ήταν μικρή; ¨Έτσι πάντα αεικίνητη; Γελάει από καρδιάς. “Άσε τι να σου λέω. Από μικρή δεν μπορώ την μαλθακότητα.” 

Οι γονείς τι λέγανε; Μεγαλώσατε με έναν πατέρα που χαίρει ακόμα εκτίμησης στην κοινωνία μας και μια μητέρα που ήταν αφοσιωμένη στο ρόλο της. Ποιες ήταν οι αρχές που υπήρχαν ως θέσφατο στην οικογένεια σας; 

‘Έχω να πω ότι είμαι πάρα πολύ συγκινημένη, γιατί σε όλη αυτή την προεκλογική μου πορεία, το προεκλογικό μου ταξίδι, έχω νιώσει πάρα πολύ αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι γνώριζαν τον μπαμπά μου και πολλές φορές συγκινούμαι πάρα πολύ έντονα γιατί έχουν να μου πουν μόνο όμορφα πράγματα. Θυμούνται έναν άνθρωπο ο οποίος βοηθούσε πραγματικά από την θέση που ήταν, έδειχνε ιδιαίτερη ευαισθησία σε ανθρώπους με θέματα αναπηρίας γιατί ο κλάδος του ήταν οι άνθρωποι οι οποίοι έπαιρναν αναπηρικές συντάξεις και αυτό με κάνει να νιώθω πολύ περήφανη και μου δίνει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στο να θέλω και εγώ να αποκτήσω την φήμη του μπαμπά μου.

Είναι πολύ όμορφο πράγμα τα παιδιά που μένουν πίσω να νιώθουν αυτό το σφίξιμο στο χέρι, το σφίξιμο που είναι όλο νόημα, γιατί μέσα σε αυτό το χέρι, κρύβονται όμορφες αναμνήσεις για δικούς σου ανθρώπους. Είναι πολύ σημαντικό.

Επίσης ο παππούς μου Κώστας Τριανταφύλλου ήταν πρόεδρος του Βασιλικού. Ο θείος μου Ηρακλής ήταν Δήμαρχος του Βασιλικού. Βουλευτής και υπουργός ήταν ο θείος μου Αντώνης Τριανταφύλλου.”

Σόι πάει το βασίλειο Χρυσάντα μου. Γελάει πολύ. “Εγώ το λέω DNA που κάποια στιγμή βγαίνει.”

Είσαστε ανήψια όμως ενός μεγάλου καλλιτέχνη, του διεθνούς φήμης Βασίλη Χαλκιδιώτη. Κατά κόσμον Βασίλη Τριανταφύλλου. Τι μνήμες έχεις;  

“Ο θείος μου ήταν ένας εκπληκτικός ζωγράφος, αλλά πάνω απ’ όλα ένας εκπληκτικός και ευγενής άνθρωπος. Είχε μια ιδιαίτερη ευγένεια ψυχής. Ήταν πάντα χαμογελαστός, δοτικός και είχε πάντα μια αγκαλιά για όλους τους ανθρώπους. Μια φορά το χρόνο έκανε μια γιορτή το Σεπτέμβριο όπου συγκεντρωνόταν επιφανή άτομα του καλλιτεχνικού χώρου και των εικαστικών τεχνών στο σπίτι του στη Χαλκίδα.”

Είδα ότι επισκέφθηκες τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ Σεραφείμ και το Μητροπολίτη μας κ Χρυσόστομο. Στην συνέντευξη που είχα την τιμή να μου παραχωρήσει, την μοναδική που έχει δώσει για να αυτοθαυμαστώ και εγώ, διαπίστωσα ότι το επώνυμο του ως λαϊκού ήταν Τριαντάφυλλου. Μάλιστα έλκει την καταγωγή του από το Βασιλικό. Έχετε κοινή καταγωγή. Το επώνυμο είναι σύμπτωση ή έχετε κάποια συγγένεια με τον ποιμενάρχη μας;

Διστάζει λίγο αλλά μου λέει: “Ναι είμαστε συγγενείς. Είναι δεύτερος ξάδερφος του πατέρα μου και αυτό είναι πολύ τιμητικό για όλη την οικογένειά μας. Έχω μεγαλώσει σε μια οικογένεια όπου πάντα η μορφή του ήταν πολύ σημαντική για εμάς και κάθε φορά η συμβουλή του είναι να χαράζω μια σωστή πορεία και να είμαι ένας σωστός άνθρωπος. Έλαβα μεγάλη ευλογία και συμβουλές από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο όπως και από τον Μητροπολίτη τον κ Σεραφείμ. Συμβουλές που αποτελούν παρακαταθήκη για μένα .

Είναι γεγονός ότι ανήκω σε μια οικογένεια βαθιά θρησκευόμενη, με την ουσία της θρησκείας. Η οικογένειά μου μας δίδαξε ότι μέσα από την Ορθοδοξία το μεγαλύτερο μήνυμα που μπορούμε να βιώσουμε και να προσφέρουμε σαν άνθρωποι, είναι η αγάπη.

Έτσι λοιπόν για μένα η Ορθοδοξία είναι η αγάπη και ο σεβασμός στον συνάνθρωπο και φυσικά επειδή αγαπώ την προσευχή, θέλω να πω ότι η Ορθοδοξία είναι μέσα μας. Ο κάθε άνθρωπος μεταφράζει την πίστη του διαφορετικά, την αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Η ουσία όμως πρέπει να είναι ίδια. Να έχουμε μέσα μας αγάπη, όμορφα συναισθήματα και να κάνουμε καθημερινά με αυτοκριτική επαναπροσδιορισμό.”

Χρυσάντα θέλω να γυρίσουμε στην πολιτική κονίστρα.  Σε είχα ρωτήσει και εκεί στο Άγιο που ήμασταν μου και φαίνεται περίεργο γιατί ρισκάρεις; “Γιατί Μαρία μου; Είμαι ενεργός πολίτης.”

Μέσα από την πορεία μου στο επιχειρείν, έμαθα να μάχομαι καθημερινά ώστε να φέρνω τα θεμιτά αποτελέσματα για την επιχείρησή μου και να επιβιώνω πραγματικά τα τελευταία χρόνια σε δύσκολες συνθήκες όπως  όλοι οι άνθρωποι που ασχολούνται με το επιχειρείν. Έτσι λοιπόν όλη αυτή η δυναμική που έχω αναπτύξει σαν αυτοδημιούργητη επαγγελματίας, με κάνει να θέλω να αγωνιστώ και για την τοπική κοινωνία καθώς και την αυτοδιοίκηση

Η πολιτική όμως απαιτεί γερό στομάχι. Αντέχεις;

Γερό στομάχι έχω επειδή είμαι γεννημένη για τα δύσκολα άλλωστε αυτό που κάνω επι σειρά 20 ετών είναι δύσκολο. Έχω αναγκαστεί  να επιβιώσω τόσα χρόνια μέσα σε δύσκολες συνθήκες και να ξαναγεννηθώ πολλές ς φορές. Άρα λοιπόν με άξονα την λογική του να κάνω την υποχρέωσή μου και το χρέος μου προς τον λαό που με στήριξε, αποκτώ δύναμη ώστε να ανταπεξέλθω και να έχω γερό στομάχι και στην πολιτική. 

Δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη; Χρόνος υπάρχει;

Ο χρόνος είναι κάτι σχετικό. Είναι άνθρωποι που δουλεύουν πολλές χρονοώρες και δεν είναι το ίδιο παραγωγικοί με κάποιους που δουλεύουν λιγότερο, με τεχνική και σωστό χρονικό προσανατολισμό, καθώς και γνώσεις και είναι πολύ πιο αποδοτικοί και παραγωγικοί. 

Τι σου έχει διδάξει η ζωή;

Να βάζουμε στην ζωή μας θετικούς ανθρώπους, να χαμογελάμε και να βλέπουμε πάντα το ποτήρι μας μισογεμάτο. Επίσης να έχουμε όνειρα, να πιστεύουμε σε αυτά και να αγωνιζόμαστε πάντα. Στους ανθρώπους απεχθάνομαι την διπροσωπία. Απεχθάνομαι τον άνθρωπο που άλλα σου λέει, άλλα εννοεί και άλλα σκέφτεται και αγαπώ τον άνθρωπο που μπορεί να σε κοιτάζει στα μάτια, να λέει λίγα και να κάνει πολλά.

Γιατί Φάνη Σπανός και όχι κάποιος άλλος;

Ο Φάνης Σπανός με εμπιστεύτηκε και τον εμπιστεύθηκα και εγώ. Θεώρησα ότι πρέπει να συμπορευτώ μαζί του σ΄αυτόν τον αγώνα και αυτό έκανα. 

Αποχαιρέτησα την επιχειρηματία μητέρα και υποψήφια που οι πολίτες θα αποφασίσουν αν την θέλουν στην ζωή τους ως περιφερειακή σύμβουλο. Το βέβαιο είναι πως η Χρυσάντα Τριανταφύλλου είναι μια γυναίκα με θετική αύρα. Την αντιλαμβάνεσαι μόλις την πλησιάζεις. Άλλωστε δεν περνά απαρατήρητη και να ήθελε. Είναι μια πολύ όμορφη παρουσία αλλά στην ζωή δεν αρκεί μόνο αυτό, χρειάζεται και η οντότητα, που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι την διαθέτει. Βεβαίως στην Ελλάδα ενίοτε τα χαρίσματα αυτά εκλαμβάνονται ως ποινικό αδίκημα…

Εκτός και αν οι πολλοί στις 8 Οκτωβρίου, αποφασίσουν, ότι το να είσαι αυτοδημιούργητος, άνθρωπος και συγχρόνως να ασχολείσαι με την πολιτική, είναι προτέρημα που αξίζει την επιβράβευση…

- Διαφήμιση -

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!