Δήμος Ιστιαίας Αιδηψού: Συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις και οι γιατροί του Κ.Υ Ιστιαίας

Κάθε μέρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα μεγάλα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν στα κέντρα υγείας (Κ.Υ.) και τα περιφερικά ιατρεία (Π.Ι.) , αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και υπονομεύει τη λειτουργία των δημόσιων δομών Υγείας (υποστελέχωση, ελλείψεις σε τεχνικά μέσα κλπ) όλων των βαθμίδων.
Συγκεκριμένα το Κ.Υ. Ιστιαίας έρχεται αντιμέτωπο μεγάλων ελλείψεων τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε ιατρικό προσωπικό . Αυτή την στιγμή στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας υπηρετούν μόλις 3 γενικοί ιατροί ,ένας μικροβιολόγος, ένας ακτινολόγος, ένας χειρουργός ,δύο καρδιολόγοι και ένας ΩΡΛ . Όπως γίνεται φανερό απουσιάζουν βασικές ειδικότητες, όπως παθολόγος, παιδίατρος, ορθοπεδικός, οδοντίατρος κ.α. . Οι ελλείψεις μάλιστα σε ιατρικό προσωπικό και η αδυναμία λειτουργίας του μικροβιολογικού εργαστηρίου και του ακτινολογικού καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου, έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν ακόμη και απλές εξετάσεις διάγνωσης. Εκτός λειτουργίας είναι και η μονάδα τεχνητού νεφρού ,που είναι άκρως αναγκαία , λόγω και της απουσίας ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού .Ζητήματα υπάρχουν και με τη στεγανότητα του κτιρίου, ενώ χωρίς καθόλου σίτιση παραμένει το ιατρικό προσωπικό κατά την διάρκεια της εφημερίας του.
Είναι ανάγκη να κατανοηθεί η γεωμορφολογική ιδιαιτερότητα της βόρειας Εύβοιας. Το πιο κοντινό νοσοκομείο είναι το νοσοκομείο της Χαλκίδας με χρόνο διακομιδής 2,5 ώρες μέσα από ένα άθλιο οδικό δίκτυο. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ιατροί που συνοδεύουν το περιστατικό κάνουν ενδομυικές ενέσεις με αντιεμετικά ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην διαδρομή. Αν σκεφτούμε και την επιστροφή ,αναφερόμαστε σε ένα διάστημα 5-6 ωρών που ο ιατρός αποζημιώνεται (αν και όποτε κατατεθούν ) με το εξευτελιστικό ποσό των 10 ευρώ. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί πως η υποστελέχωση τόσο σε αριθμό όσο και σε πλήρωμα του ΕΚΑΒ οδηγεί στο κίνδυνο κατά τις νυχτερινές ώρες , εάν έχει προκύψει η ανάγκη διακομιδής ενός περιστατικού, να μείνει χωρίς διαθέσιμο ΕΚΑΒ η βόρεια Εύβοια.
Σε αντίθεση με το κλίμα απαξίωσης της δημόσιας υγείας που καλλιεργεί η κυβέρνηση , όπως και οι προηγούμενες , οι ιατροί του κέντρου υγείας δίνουν την προσωπική τους μάχη ώστε οι ασθενείς να εξυπηρετηθούν στο μεγαλύτερο βαθμό που μπορούν. Στο πλάι τους βρίσκονται και οι αγροτικοί ιατροί που στελεχώνουν τα περιφερειακά ιατρεία του δήμου Ιστιαίας Αιδηψού καθώς και το κέντρο υγείας Ιστιαίας.
Πρόσφατα η Δημοτική Αρχή έκανε καταγγελία σε ένα νέο γιατρό για ρευματοκλοπή ,προσβάλλοντας ακόμη και το ήθος του επειδή φόρτισε το ηλεκτρικό του αυτοκίνητο στο περιφερειακό ιατρείο , την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει κανένας δημόσιος σταθμός ηλεκτρικής φόρτισης στην πόλη της Αιδηψού. Να τονιστεί εδώ ότι με την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και με βάση την νομοθεσία (νόμος 4710/2020) οι δήμοι υποχρεούνται σε τοποθέτηση σταθμών φόρτισης (ένας σταθμός ανά 1000 κατοίκους). Δυστυχώς στον δήμο Ιστιαίας Αιδηψού υπάρχει μόνο ένας σταθμός φόρτισης, ιδιωτικός, σε supermarket της Ιστιαίας. Την συμπεριφορά συναδέλφου μας , την γνωρίζουμε εμείς που περνάμε 24 ώρες μαζί του στις εφημερίες και για αυτό καταδικάζουμε αυτές τις ανυπόστατες κατηγορίες. Παράλληλα, το υπουργείο προχωρά στην μισθολογική μείωση των 200 ευρώ στους συναδέλφους που κάνουν χρονολογική παράταση της θητείας τους , όπως και σε κάθε παρατασιακό ιατρό υπηρεσίας υπαίθρου . Είναι προκλητικό αντί να παρέχονται κίνητρα ώστε να μην μείνουν ακάλυπτες οι θέσεις σε ένα υποστελεχωμένο Ε.Σ.Υ. , να γίνεται μια τέτοια μείωση.
Ταυτόχρονα οφείλουμε να αναδείξουμε το γεγονός ότι στους αγροτικούς ιατρούς του ΠΙ Λουτρών Αιδηψού και του Κ.Υ. Ιστιαίας δεν παρέχεται κανένα επίδομα -παρότι άγονο- και τα έξοδα στέγασης και μετακίνησης βαραίνουν τους αγροτικούς ιατρούς. Έξοδα τα οποία είναι υπέρογκα, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, όπου οι ιδιοκτήτες των ακινήτων μας διώχνουν προκειμένου να γίνουν airbnb. Η δυσκολία ανεύρεσης κατοικίας για όλο το διάστημα της υπηρεσίας υπαίθρου, οδηγεί αγροτικούς ιατρούς να μένουν σε μέρη διαφορετικά από την περιοχή εργασίας τους , επιβαρύνοντας τους με επιπλέον έξοδα μετακινήσεων. Επιπρόσθετα σε αυτά , αν κάποιος αγροτικός θέλει να δει την οικογένεια του , είναι δέσμιος ενός πολύωρου ταξιδιού ή μιας ακτοπλοϊκής γραμμής που δεν παρέχει καμία έκπτωση .
Το κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ , για αγωνιστικό συναγερμό μπροστά στα γενικά και ειδικά προβλήματα που ερχόμαστε αντιμέτωποι , με κλαδική απεργία στις 22/2 και συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία 28/2 μας βρίσκει σύμφωνους . Μαζί με την ΟΕΝΓΕ εκφράζουμε την εναντίωση μας στην απαξίωση της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στον βωμό του κέρδους, όπως εκφράστηκε έναν χρόνο πριν στο έγκλημα στα Τέμπη αλλά και όπως εκφράζεται στα αλλεπάλληλα «ατυχήματα» στους χώρους δουλειάς. Τη μετατροπή της Υγείας και της Παιδείας σε ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα για όσους μπορούν να καταβάλλουν το αντίτιμο. Το ξεσπίτωμα λαϊκών οικογενειών, με τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις. Τις πολεμικές δαπάνες που αυξάνονται, την ώρα που για τον λαό και τις ανάγκες του δεν «περισσεύει» ούτε ευρώ.
Στηρίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 22/2 και 28/2 και διεκδικούμε :
Παροχή σίτισης στους εφημερεύοντες ιατρούς.
Παροχή επιδόματος μετακίνησης και σίτισης ,στέγασης για όλες τις θέσεις των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου.
Την καταδίκη της καταγγελίας του συναδέλφου μας από την δημοτική αρχή.
Αύξηση της αποζημίωσης της διακομιδής.
Να σταματήσει η απαράδεκτη μείωση των μισθών των παρατασιακών αγροτικών ιατρών.
Μειωμένο εισιτήριο στην ακτοπλοϊκή γραμμή Λ.Αιδηψού-Αρκίτσα.
Άμεση στελέχωση και αύξηση της χρηματοδότησης του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας.
Άμεσα να στελεχωθεί και να λειτουργήσει η μονάδα τεχνητού νεφρού.
Άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ
Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο το λαό. Εξασφάλιση από το κράτος δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους.
Ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου Κ. Υ. Ιστιαίας.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!