Διαγνωστικές εξετάσεις: Επιπλέον χρεώσεις για αξονικές, μαγνητικές, αιματολογικές από 1η Απριλίου

Χρέωση 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων προβλέπει το Υπουργείο Υγείας.

«Πρεμιέρα» κάνουν αύριο οι επιπλέον χρεώσεις για αιματολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις, μετά τη ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας που έχει ως στόχο την αύξηση της βιωσιμότητας των διαγνωστικών εργαστηρίων και πολυϊατρείων.

Πιο συγκεκριμένα, θεσμοθετείται χρέωση 1 ευρώ και 3 ευρώ στους πολίτες για διενεργούμενες εξετάσεις που γίνονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς. Ήταν ένα αίτημα των εκπροσώπων των διαγνωστικών κέντρων ώστε να πάρουν μια «ανάσα» από το υπέρογκο clawback, το οποίο ικανοποιήθηκε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Τι αξία έχει ένα ευρώ από την τσέπη μας για τον ΕΟΠΥΥ;

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο νομοσχέδιο, κατά αναλογία της χρέωσης του ασθενούς με ένα ευρώ στα φαρμακεία για την εκτέλεση συνταγών, οι δικαιούχοι περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλουν από την 1η Απριλίου στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων.

«Αυτό συμβαίνει γιατί μετά την πανδημία παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση των διαγνωστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές, η οποία συνεχίζεται και τώρα που τελείωσε ο κορωνοϊός», ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Πρόσθεσε δε ότι επιδίωξη του Υπουργείου Υγείας είναι η επαναφορά των διαγνωστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές. Εξήγησε, επίσης, πως «όποιος πάει για εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία, η συμμετοχή του θα είναι μηδενική».

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Δράσεις δημόσιας Υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής πριν τα μέσα Απριλίου. Είναι αυτό που δίνει «ελευθέρας» στους γιατρούς του ΕΣΥ να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο ή να απασχολούνται και στον ιδιωτικό τομέα.

Ygeia mou.gr

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!