Συναγερμό έχουν σημάνει οι ευρωπαϊκές αρχές τροφίμων για το ψάρι “butterfish” ή escolar, γνωστό και ως «λεπιδόκυμβος ο κιτρινοκαφέ», το οποίο πωλείται και καταναλώνεται σε αρκετές χώρες της νότιας Ευρώπης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
Πρόκειται για ένα ψάρι βαθέων υδάτων με πλούσια, “βουτυρένια” σάρκα και γεύση που έχει κερδίσει τη φήμη του ως εκλεκτό έδεσμα, ιδιαίτερα σε πιάτα σούσι ή ψητά θαλασσινά. Ωστόσο, πίσω από την ελκυστική του γεύση κρύβεται ένας σοβαρός κίνδυνος για την υγεία.
Σύμφωνα με τη Δανική Κτηνιατρική και Τροφική Υπηρεσία (Fødevarestyrelsen), το συγκεκριμένο ψάρι περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις εστέρων κεριού — λιπαρών ουσιών που ο ανθρώπινος οργανισμός αδυνατεί να χωνέψει. Η κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει έντονα καθαρτικά αποτελέσματα, κοιλόπονο, ναυτία και σοβαρή διάρροια, ιδιαίτερα όταν το ψάρι δεν έχει μαγειρευτεί επαρκώς.
Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεται η κατανάλωση ωμού ή ελαφρώς μαγειρεμένου escolar, ενώ ασφαλέστερες μέθοδοι θεωρούνται το τηγάνισμα ή το βράσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι τα λίπη ή το νερό του μαγειρέματος δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται, καθώς περιέχουν τις ίδιες επικίνδυνες ουσίες.
Η κατανάλωση του ψαριού έχει οδηγήσει στο παρελθόν σε πολλαπλά περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης, με αποτέλεσμα χώρες όπως η Ιαπωνία και η Ιταλία να επιβάλουν απαγόρευση στην πώλησή του, ενώ άλλες —όπως η Δανία— επιτρέπουν τη διάθεσή του μόνο με ειδική σήμανση και προειδοποιήσεις για τους καταναλωτές.
Οι υγειονομικές αρχές υπενθυμίζουν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αγορά και κατανάλωση ψαριών άγνωστης προέλευσης, ζητώντας πάντα σαφή ενημέρωση για την ονομασία και τον τρόπο παρασκευής τους.