O Janusz Racz είναι ο πρώτος ασθενής στη Βρετανία που λαμβάνει εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα
Ένας ασθενής με καρκίνο του πνεύμονα έγινε ο πρώτος στο Ηνωμένο Βασίλειο που έλαβε ένα νέο πειραματικό εμβόλιο που θα βοηθήσει τον οργανισμό του να καταπολεμήσει την ασθένεια.
Ο 67χρονος Janusz Racz έλαβε έξι σύριγγες του εμβολίου, καθεμία από τις οποίες περιείχε γενετικό υλικό για ένα διαφορετικό τμήμα του όγκου, για να εκπαιδεύσει πέντε δισεκατομμύρια κύτταρα του ανοσοποιητικού του συστήματος να επιτεθούν.
Το εμβόλιο, με την κωδική ονομασία BNT116, παρασκευάζεται από την BioNTech χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία mRNA που διέπει το εξαιρετικά αποτελεσματικό εμβόλιο COVID.
Άρχισαν οι πρώτες δοκιμές εμβολίου mRNA κατά του καρκίνου του πνεύμονα -Σε επτά χώρες
Πιο στοχευμένο από τη χημειοθεραπεία το νέο εμβόλιο
Οι γιατροί λένε ότι είναι πολύ πιο στοχευμένο από τη χημειοθεραπεία και έτσι δεν θα πρέπει να έχει τις ίδιες παράπλευρες απώλειες στα υγιή κύτταρα που προκαλούν μερικές φορές συντριπτικές παρενέργειες. «Είναι ανώδυνο», δήλωσε ο Racz μετά την πρώτη του ένεση. «Είναι πολύ καλύτερο από τη χημειοθεραπεία, η οποία ήταν δύσκολη για μένα».
Περίπου 130 ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα θα λάβουν μέρος στη μελέτη, στην οποία συμμετέχουν έξι νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε άλλες 6 χώρες του κόσμου.
«Αν ήμουν ο εκατοστός ή ο πρώτος εθελοντής της μελέτης δεν έχει σημασία για μένα», δήλωσε ο Racz στο Sky News.«Πιστεύω ότι θα με βοηθήσει – και θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους αν το εμβόλιο βγει στην παραγωγή πιο γρήγορα. «Τα εμβόλια για τον κορωνοϊό βοήθησαν εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό θα βοηθήσει επίσης εκατομμύρια ανθρώπους».
Κάθε ένεση περιείχε διαφορετικές αλυσίδες RNA. Θα λαμβάνει το εμβόλιο κάθε εβδομάδα για έξι συνεχόμενες εβδομάδες και στη συνέχεια κάθε τρεις εβδομάδες για συνολικά 54 εβδομάδες.
Ο Racz, ο οποίος ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων PA ότι το επάγγελμά του είναι ο κύριος λόγος που ήθελε να συμμετάσχει στη μελέτη.
«Ο κύριος λόγος είναι ότι είμαι κι εγώ επιστήμονας και καταλαβαίνω ότι η πρόοδος της επιστήμης -ιδιαίτερα στην ιατρική- έγκειται στο ότι οι άνθρωποι δέχονται να συμμετάσχουν σε τέτοιες έρευνες», δήλωσε. «Θα ήταν πολύ ωφέλιμο για μένα, διότι πρόκειται για μια νέα μεθοδολογία που δεν είναι διαθέσιμη για άλλους ασθενείς και μπορεί να με βοηθήσει να απαλλαγώ από τον καρκίνο.
Ο Racz ήταν ιδιαίτερα δραστήριος πριν αρρωστήσει, ανεβαίνοντας σε διάφορα βουνά και τρέχοντας μαραθώνιους σε επτά χώρες. Είναι τόσο θετικός για το μέλλον του που έχει θέσει ως στόχο να τρέξει στο μαραθώνιο του Λονδίνου μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Ανακάλυψε τυχαία πως πάσχει από καρκίνο του πνεύμονα τον Μάιο
Ο Racz, ο οποίος έχει τρία παιδιά και έξι εγγόνια, διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα τον Μάιο, κάτι που ο ίδιος περιγράφει ως «σύμπτωση».
«Η επίσημη διάγνωση [του καρκίνου] έγινε την 1η Μαΐου 2024. Αλλά εντοπίστηκε από σύμπτωση», δήλωσε ο Racz.
«Είχα προγραμματιστεί για κολονοσκόπηση και η αρτηριακή μου πίεση ήταν πολύ υψηλή, οπότε ο γιατρός αποφάσισε να με στείλει για τη λεγόμενη αξονική κολονοσκόπηση, η οποία είναι διαφορετική. Είναι ίσως λιγότερο επεμβατική, επειδή πρόκειται απλώς για μια συσκευή αξονικής τομογραφίας. Ήταν στα μέσα Φεβρουαρίου που εντόπισαν κάτι στον πνεύμονά μου, στον δεξιό μου πνεύμονα».
Αφού στάλθηκε για επείγουσες εξετάσεις, οι γιατροί επιβεβαίωσαν ότι ο Racz είχε καρκίνο του πνεύμονα και υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.
Χωρίς θεραπεία, του είπαν ότι θα είχε τέσσερις με πέντε μήνες ζωής, ενώ η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία θα του έδιναν 35% πιθανότητα να επιβιώσει πέντε χρόνια.
«Η χημειοθεραπεία ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, πραγματικά δεν θα ήθελα να την ξανακάνω», δήλωσε ο Racz. «Τα πρώτα καλά νέα ήρθαν όταν οι γιατροί μου είπαν ότι ο όγκος μου συρρικνωνόταν ταχύτερα από το αναμενόμενο».
Ο 67ρονος είχε προγραμματίσει να κάνει εξετάσεις τον Σεπτέμβριο για να ελέγξει αν ο καρκίνος του αυξανόταν ή εξαπλωνόταν, όταν είχε ένα τηλεφώνημα με τη Δρ. Σάρα Μπεναφίφ από το UCLH σχετικά με τη δοκιμή.
Όπως είπε ο 67χρονος καρκινοπαθής: «Μου εξήγησε πώς πρέπει να λειτουργεί το εμβόλιο και πώς ήταν διαφορετικό από τη θεραπεία που είχα ολοκληρώσει πρόσφατα. Η ελπίδα ήταν ότι θα σταματούσε την επανεμφάνιση του καρκίνου».
Πώς λειτουργεί το εμβόλιο
Ο καρκίνος διαθέτει έναν μανδύα αορατότητας, που κρύβεται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Όμως το εμβόλιο επισημαίνει βασικά συστατικά του όγκου ως απειλή, προκαλώντας ελπίζοντας ότι ο οργανισμός θα αντιδράσει εξαλείφοντας τα καρκινικά κύτταρα όπου κι αν βρίσκονται.
Οι πρώτες δοκιμές παρόμοιων εμβολίων σε άλλους καρκίνους έχουν αποδειχθεί ελπιδοφόρες, με μείωση του μεγέθους του όγκου και του κινδύνου υποτροπής.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που το εμβόλιο BioNTech δοκιμάζεται σε ανθρώπους. Η δοκιμή θα επιβεβαιώσει εάν υπάρχουν σημαντικές παρενέργειες προτού οι γιατροί προχωρήσουν σε μεγαλύτερες μελέτες για να διαπιστωθεί η κλινική αποτελεσματικότητα. Οι εθελοντές θα λάβουν δεκάδες δόσεις σε διάστημα 12 μηνών για να συνεχίσουν να ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Η Δρ. Σάρα Μπεναφίφ, η οποία διεξάγει την κλινική δοκιμή στο UCLH, έχει μεγάλες ελπίδες. «Έχουμε ήδη κάποια δεδομένα ότι πρόκειται για ένα αρκετά καλά ανεκτό είδος εμβολίου» δήλωσε. «Ελπίζουμε ότι με την πάροδο του χρόνου θα μπορέσουμε να δείξουμε ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική κατά του καρκίνου του πνεύμονα, ενώ αφήνει ανέγγιχτους άλλους ιστούς».