Σκύρος: Πρόεδρος του δικτύου των 22 «ΜΠΛΕ ΔΗΜΩΝ» της χώρας εξελέγη ο Κυριάκος Αντωνόπουλος

Μια πολύ σημαντική και συμβολική εκλογή για τον δήμαρχο Σκύρου αποτελεί η ανάδειξή του, ως προέδρου των δήμων -κυρίως νησιωτικών- που έχουν εγκαταστήσει Σταθμούς Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων. Ο Κυριάκος Αντωνόπουλος εξελέγη με ποσοστό 56% έναντι του έτερου υποψηφίου Δημάρχου Αντιπάρου Αναστάσιου Φαρούπου που έλαβε 44% και οποίος εξελέγη αντιπρόεδρος.


Τη θέση του γραμματέα κατέλαβε η Δήμαρχος Κέας κα Ειρήνη Βελισσαροπούλου.
Ο Δήμαρχος Σκύρου δήλωσε στο evia onlie ότι: Από τη θέση που υπερψηφίστηκα θα διαθέσω όλη την περιβαλλοντική εμπειρία που έχω αποκτήσει από συνέργειες με Πανεπιστήμια και περιβαλλοντικούς φορείς σε όφελος των μελών του δικτύου και της αειφορίας.”

Το Ιστορικό του Δικτύου “Μπλέ”

Το 2021 η Aegean Rebreath στη βάση μνημονίων συνεργασίας με τους Δήμους που είχαν εγκαταστήσει Σταθμούς Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων, δημιούργησε το Δίκτυο “Μπλε” Δήμων. Αποτελεί μοναδικό εγχείρημα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς σε αυτό συμμετέχουν εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κεντρικής διοίκησης, ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Σήμερα το Δίκτυο αποτελείται από 22 μέλη (20 δήμους και 2 λιμενικά ταμεία, Θήρας και Σκύρου) ανά την Ελλάδα και λειτουργεί με καθεστώς νομικής οντότητας (Α.Μ.Κ.Ε.) Την 27 Μαρτίου 2024 το δίκτυο εξέλεξε το προεδρείο του το οποίο θα έχει διάρκεια όσο και η τρέχουσα δημοτική θητεία, που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2028.

Στο δίκτυο των «Μπλε Δήμων» είναι ενταγμένοι οι δήμοι, Αλοννήσου, Αμοργού, Ανάφης, Αντιπάρου, Αργοστολίου, Ζακύνθου, Ηρωϊκής Νήσου Κάσου, Θήρας, Καλαμάτας, Κέας, Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, Λευκάδας, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Πάρου, Πόρου, Ραφήνας – Πικερμίου, Σκύρου, Σπετσών, Τήνου, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας και το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου.
Τα μέλη του δικτύου θα λαμβάνουν υπηρεσίες καινοτομίας, έρευνας, εκπαίδευσης, απορρύπανσης κλπ και θα έχουν πρόσβαση σε Ευρωπαϊκά προγράμματα περιβαλλοντικής υποστήριξης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων Στη Σκύρο η Aegean Rebreath είχε ξεκινήσει τις δράσεις της από το 2022 χρονιά που ειχε ενταχθεί στο δίκτυο της το λιμενικό ταμείο Σκύρου. Οι δράσεις που ανέπτυξε αφορούσαν τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του λιμανιού τον καθαρισμό του όρμου Αχερούνες από τα υλικά που μεταφέρθηκαν από την νεροποντή της 22ας Ιουλίου του 2022, καθαρισμό τμήματος του εγκαταλειμμένου λιμένα στο Αχίλλι και αποσυμφόρηση υφάλων από δίχτυα που ειχαν μπλεχτεί και εξακολουθούσαν να «ψαρεύουν». Παράλληλα έχει εγκατασταθεί σταθμός θαλασσίων απορριμμάτων στο λιμάνι όπου συλλέγονται δίχτυα προς απόσυρση σχοινιά πετονιές πλαστικά και αλουμίνια που ανελκύονται από το θαλάσσιο περιβάλλον και προωθούνται προς ανακύκλωση!
Το 2023 καθαρίστηκαν ύφαλοι δυτικά της νησίδας «Βαλάξα» εγινε επιθεώρηση του καταφυγίου στο «Μώλος» και καθαρίστηκε ακόμα ένα μεγάλο τμήμα του λιμένα στο «Αχίλλι».

Ο δήμος Σκύρου εντάχθηκε στο δίκτυο των «Μπλέ Δήμων» το 2024 και από τη συνεργασία του με την Aegean rebreath προσδοκά περιβαλλοντικά οφέλη που θα διασφαλίζονται από τις υποθαλάσσιες δράσεις της ομάδας της που αριθμεί έως και 30 έμπειρους δύτες που θα φροντίζουν για την «υγεία» των βυθών του νησιού αλλά και από την πρόσβαση σε Ευρωπαϊκά προγράμματα υποστήριξης του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Στείλτε αυτό το άρθρο σε ένα φίλο!